10 עובדות על אלכסנדר לי מקווין

אלכסנדר מקווין נחשב לאחד מגדולי מעצבי האופנה בני זמננו והיה ידוע בעיקר בזכות עיצוביו יוצאי הדופן. סיפור חייו ומותו הטראגי סיפקו חומרים לסרט תיעודי מרתק

1. אלכסנדר לי מקווין נולד בשנת 1969 ברובע לואישהאם בלונדון. לי, כפי שכונה על ידי מקורביו, היה הצעיר מבין 5 אחים ואחיות. אביו, רונלד, היה נהג מונית ואמו, ג'ויס, מורה למדעי החברה. כבר בילדותו נהג לעצב בגדים לשלוש אחיותיו והצהיר שזה מה שירצה לעשות גם כשיגדל – לעצב בגדים.

Alexander McQueen (Photo by Mike Marsland/WireImage)

2. בגיל 16 נשר מהתיכון והחל לממש את החלום. בתחילה, התמחה בבית האופנה הבריטי Anderson & Sheppard ובהמשך עבד בבית האופנה לגברים Gieves & Hawke. במהלך שנות עבודתו כמעצב בגדי גברים זכה להלביש, בין היתר, את מיכאל גורבצ'וב והנסיך צ'ארלס. בהמשך עיצב גם תלבושות לתיאטרון – התנסות שכנראה השפיעה רבות על עיצוביו העצמאיים ובאה לידי ביטוי ביצירותיו בהמשך הדרך.
3. בשנת 1994, התקבל ללימודי תואר שני באופנה בבית הספר הנחשב סנטרל סיינט מרטין, בזכות כישוריו ולמרות שלא סיים תואר ראשון. במהלך לימודיו הכיר את איזבלה בלאו, שעם השנים הפכה לנפש התאומה שלו. בלאו נחשבה לאושיית אופנה אקסצנטרית והיא זו שזיהתה, ובאופן די מהיר, את הפוטנציאל של מקווין וביקשה לרכוש את כל קולקציית הביכורים שלו, שיצר עוד בעת לימודיו. בלאו שהייתה בעבר גם יד ימינה של אנה וינטור עורכת הווג האמריקאי, "אחראית" לגילויים של כישרונות נוספים, ובהם הכובען פיליפ טרייסי (שלימים גם הפכה להיות המוזה שלו), והדוגמניות סטלה טנאנט וסופי דאהל.
בין מקווין לבלאו, נרקמה מערכת יחסים מיוחדת, ובלאו הפכה לפטרונית של המעצב הצעיר והמבטיח. היא הייתה עורכת אופנה, סטייליסטית, מוזה, וללא ספק גם מי שהזניקה את הקריירה שלו. רבים טוענים גם ש"תחילת הסוף" של מקווין, נבע ממחלת הסרטן של בלאו והתאבדותה בשנת 2007.

אלכסנדר מקווין ואיזבלה בלאו GettyImages Photos-by-Dave-Benett.jpg

4. בשנת 1996 הוזמן מקווין לשמש כמנהל הקריאייטיב של המותג הצרפתי "ג'יבנשי". הוא כיהן בתפקיד זה בסה"כ 5 שנים, עד לסיום החוזה שלו ב-2001.‬ קולקציית הביכורים שלו בבית ג'יבנשי, זכתה לביקורות איומות וגם מקווין עצמו כינה אותה "זבל". אבל כל אלו‬ לא עצרו את נסיקתו של המעצב הדלפון, שהתגורר בתחילת דרכו בסטודיו זעיר במזרח לונדון, והפך במהרה לכוכב מאיר. במהלך הקריירה שלו זכה 4 פעמים בפרס מעצב השנה ב- British Fashion Awards ובתואר מעצב האופנה הבינלאומי של השנה לשנת 2003‏.
5. לנסיקתו תרמו, בין השאר, תצוגות אופנה בלתי נשכחות וקולקציות שחקרו את הקשר בין אמנות ואופנה ושילבו בין טכנולוגיה מתקדמת, רומנטיות גותית ואלמנטים מעולם הטבע. קולקציות אלו עוצבו עבור המותג הנושא את שמו שהקים ב-1992 והמשיך לפעול במקביל לעבודתו בג'יבנשי. עיצוביו ניחנו במוטיבים פראיים, בלתי צפויים, שלא לומר שערורייתיים. מקווין הכניס את נפשו המיוסרת לעיצוביו, שכללו למשל מעילים עם בטנה עשויה שיער אדם ועוד כהנה וכהנה. בתצוגות האופנה שלו, מקווין שלט בכל פרט ופרט. הוא הציג על המסלול שמלות ניילון דרוסות ושחזורים של זירות פשע ואוניה טרופה, יצר משחק שח אנושי, הציב רובוטים ששפכו צבע טרי נשפך על דוגמנית בשמלת כלה, הציג הולגרמות בגודל מלא של חברתו הדוגמנית קייט מוס ועוד. שנים לאחר מותו פורסם כי הוא תכנן להתאבד על המסלול בסיומה של תצוגה.

אלכסנדר מקווין Photo-by-Pascal-Le-Segretain-Getty-Images

6. דיויד בואי, ביורק, ליידי גאגא, קורטני לאב, קניה ווסט, נעמי קמפבל, עורכת “ווג” האמריקאי הנצחית, אנה וינטור, וסלבס רבים נוספים, היו ונשארו מעריציו הנצחיים. הם הקפידו לשבת בשורה הראשונה בתצוגות האופנה התיאטרליות של מקווין, שהציג חזון יצירתי ייחודי ונדיר.

אלכסנדר מקווין ושרה ג'סיקה פרקר Photo-by-Evan-Agostini-Getty-Images

7. הקריירה של מקווין, נסקה בין השאר גם בזכות שיתופי פעולה שיצר עם מותג הספורט "פומה", ועם הרשת האמריקנית "טארגט". שני שיתופי פעולה אלו, הקנו לו קהל מעריצים רב גם בקרב מי שידם אינה משגת לרכוש את פריטי המותג שלו.
8. סיפור חייו של מקווין המיוסר הסתיים בגיל 40 בטרגדיה. ב־11 לפברואר 2010 לי אלכסנדר מקווין התאבד, שבוע לאחר מות אימו האהובה. הוא תלה עצמו בביתו שבמערב לונדון, אחרי שנטל מנת יתר של קוקאין, כדורי שינה וכדורי הרגעה.

אלכסנדר מקווין בשנת 2005. צילום: Michel-Dufour-WireImage

9. המותג אלכסנדר מקווין ממשיך לפעול בלי כינוי החיבה שלו לי (כפי שקראו לו מקורביו), בדיוק כמו שהמותג שאנל, ממשיך להתקיים בלי קוקו, דיור בלי כריסטיאן ובלנסיאגה בלי כריסטובל. ברור לכולנו היום שברגע שאדם הופך למותג, שמו ממשיך לחיות גם הרבה אחרי מותו.
10. בחתונתה עם הנסיך ויליאם בשנת 2011, בחרה קייט מידלטון ללבוש שמלה בעיצובה של שרה ברטון, המכהנת מאז מותו של מקווין כמנהלת הקריאטיבית של בית האופנה 'אלכסנדר מקווין'.  השמלה שלבשה זכתה לסיקור תקשורתי נרחב והשפיעה על מגמות אופנתיות בעיצוב שמלות כלה בעולם המערבי. לדברי מידלטון עצמה, היא בחרה בברטון לעצב לה את השמלה, משום שביקשה לשלב מראה מסורתי ומראה מודרני עם החזון האמנותי המאפיין את עבודתו של אלכסנדר מקווין. לדבריה היא וברטון עבדו יחד על עיצוב השמלה. מאז ועד היום 'אלכסנדר מקווין' נשאר בית האופנה המועדף על הדוכסית, והיא מרבה ללבוש שמלות של המותג בעיצוב שרה ברטון, באירועים משמעותיים.

קייט מידלטון Photo-by-Pascal-Le-Segretain-Getty-Images

פרטים נוספים על חייו (ומותו) הסוערים, ניתן למצוא בסרט התיעודי 'מקווין' שיצא בקיץ 2018. קבלו הצצה והמלצה לצפייה בסרט המלא. 
[youtube Xlg_b5oPCgI nolink]