עשרת הדיברות לפני ואחרי ניתוח פלסטי

עונת הרחצה ממשמשת ובאה, בגדי הים כבר נמכרים בחנויות ואנשים רבים, נשים וגברים, נערכים לבילוי הקיצי והולכים לבצע ניתוחים פלסטיים ואסתטיים מסוגים שונים. רגע לפני שעולים על שולחן הניתוחים, יש כמה דברים שחשוב לדעת

פנים מנותח צילום: puhhha

מאת: עו"ד שיאן קוריאט

כמדי שנה, קצת לפני תחילתה הרשמית של עונת הרחצה, מרפאות הניתוחים הפלסטיים מתמלאות בגברים ובנשים החפצים בשינוי אסתטי בגופם. ניתוחי אף, הגדלת חזה וניתוח שאיבת שומן הם חלק מהניתוחים המועדפים על הישראלים. ניתוח פלסטי הוא קודם כל ניתוח ולכן אסור להקל בו ראש. להלן מספר דגשים שיש לקחת בחשבון לפני הניתוח ולאחריו.

 1. חוות דעת והשוואה

ניתוח פלסטי אמנם נתפש כעניין אסתטי פשוט, אבל חשוב לזכור כי מדובר בניתוח לכל דבר, על כל הסיכונים הכרוכים בכך, ולכן אסור להקל ראש בהחלטה על ביצועו. מומלץ להתייעץ עם שני מומחים לפחות, לקבל חוות דעת, לבדוק את הרקע והניסיון של הרופא ושל המוסד בו תטופלו ובעיקר לשקול היטב את הסיכון הכרוך בניתוח למול התועלת שעשויה לצמוח ממנו.

2. תאום ציפיות מלא לגבי תוצאות הניתוח

חשוב לתאם ציפיות מראש עם הרופא המנתח לגבי התוצאה הרצויה. במקרים רבים בהם קיים  חוסר שביעות רצון אצל הלקוח/ה, הוא  נובע מכשל בתיאום הציפיות. ההמלצה שלי היא לשאול את כל השאלות, גם הקשות ואז אם בכל זאת מחליטים לבצע את הניתוח ההחלטה מתקבלת תוך ידיעת כלל העובדות הנחוצות.

ניתוח פנים שאטרסטוק  puhhha

3.  זיהום

אחד הסיבוכים השכיחים לאחר ניתוח פלסטי הוא זיהום. את הזיהום ניתן למנוע על ידי:

א.  הקפדה יתרה של הרופא והמטופלת על כללי היגיינה וסטריליות.

ב.  בחירת מקום הניתוח – מומלץ לבצע ניתוחים בבתי חולים מתוחזקים ושאושרו על ידי משרד הבריאות, ולא במרפאות קטנות ומאולתרות בהן מבצעים ניתוחים על מנת להקטין עלויות כספיות, שעשויות להסתיים במחיר כבד למטופל/ת.

לכן חשוב לבחון את מראה המקום (האם נראה נקי), לוודא שהצוות משתמש באמצעים סטריליים כגון כפפות ומכשור מחוטא ובמידה ולא כך הדבר כדאי לוותר על הניתוח באותו מקום. חשוב גם לשאול את הרופא האם נהוג לקבל טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני הניתוח או לאחריו. יש לזכור כי המעקב לאחר הניתוח הוא חשוב לא פחות מהניתוח עצמו ויש לוודא שמהלך הריפוי של מקום הניתוח תקין ושלא מתפתחים זיהומים. כאב, הפרשות ומראה לא תקין של אזור הניתוח מצריכים בדיקה על ידי רופא.

4. הסכמה מדעת

לפני הניתוח חייב הרופא להבהיר למטופל את הסיכונים הכרוכים בניתוח ואת הסיבוכים שעלולים להתרחש. ההסבר חייב להיות מתועד בטופס המכונה "טופס הסכמה מדעת". רופאים רבים מחתימים את המטופל על הטופס בלי לתת הסבר. חשוב להיות אסרטיבי ולברר בצורה נוקבת מה עלול להשתבש ומה הסיכוי לכך באחוזים. רק לאחר קבלת מידע מלא אודות  הסיכונים למול הסיכויים יוכל המטופל לקבל החלטה מושכלת האם להמשיך ולבצע את הטיפול. במידה וכתוצאה מהניתוח נגרם למטופל נזק רפואי, שלא הוזכר בטופס ההסכמה הרי שהדבר מהווה עילה לתביעה כנגד המנתח.

5. הפרדת רשויות:  אסתטיקה ורפואה

חשוב להבחין בין ניתוח אסתטי לבין ניתוח רפואי מטעמים בריאותיים. ניתוחים אסתטיים הם אלקטיביים, מתוכננים ולבחירת המטופלת והם נעשים למטרות אסתטיות ולא למטרות בריאותיות. חשוב להיזהר מפני מי שמגדירים ניתוח אסתטי כניתוח רפואי. ההבדל בין השניים נובע ממטרת הניתוח (אסתטי או רפואי – קליני) ויש לו נפקות בכמה היבטים. ראשית, ככל שהניתוח נחוץ פחות, כך גוברת חובת ההסבר של המנתח אודות הסיכונים הכרוכים בו,וכן מדובר בניתוח שאין כל צורך רפואי לבצעו. לכן, אם הוא כרוך בסיכון מיוחד סביר שהמטופל יבחר שלא לבצעו. עניין נוסף שמושפע מהאינדיקציה לניתוח הוא הגורם המממן. ניתוח אסתטי בדרך כלל לא ימומן על ידי קופת החולים או הביטוחים הפרטיים ואילו ניתוח עם אינדיקציה רפואית ימומן על ידי המערכת הציבורית.

6.  סוג האביזרים וסימונם

יש מספר ניתוחים שבמהלכם מוכנסים לגופה של המנותחת אביזרים ושתלים. יש לוודא שבדו"ח הניתוח יש סימון מדויק של האביזר המושתל, כולל מדבקה עם מספר סידורי ושם היצרן, כל זאת כדי שאפשר יהיה לחזור ליצרן במקרה של בעיה כלשהי אם יזדקקו למשל, לניתוח חוזר או חלילה אם יתגלה פגם במוצר והמטופל ירצה לתבוע את היצרן.

 7.  תיעוד וצילום

מומלץ לתעד את המצב לפני הניתוח, זאת כדי להשוות עם התוצאה לאחריו ובעיקר במקרים בהם המטופל אינו  שבע רצון. למעשה לעיתים קרובות הרופא נוהג לתעד את המצב לפני ואחרי אבל מטופל אחראי ידאג לתיעוד משלו. בתביעות רשלנות רפואית, תיעוד יכול להוות גורם משמעותי שיסייע לתובע להוכיח את הנזק שנגרם בניתוח. תיעוד השיחות עם הרופא החל בשלב תיאום ציפיות הניתוח וכלה בשיחות שלאחריו ובעת המעקב, לוודא שהרופא אינו מתחמק מאחריות ושאינו יוצר מצג שווא. כמובן, יש לשמור את הצעת המחיר, התחייבויות מצד הרופא והמרפאה, חשבוניות וכל מסמך אחר.

עו"ד שיאן קוריאט צילום אלבום פרטי

8. מעקב רפואי

כאשר הרופא המנתח מבצע את המעקב הרפואי שלאחר הניתוח, דרך הטלפון, ומתחמק מלראות את המטופל, מדובר ברפואה גרועה. רפואה קלינית ראויה לא מתנהלת דרך הטלפון למרות הפיתוי לחסוך בזמן. הדבר נכון לניתוחים רפואיים וגם לניתוחים קוסמטיים. יתרה מזו, במידה והמעקב הרפואי לא יבוצע כנדרש, ואצל המטופל יתגלו בעיות רפואיות או נזקים אחרים אותם ניתן היה למנוע עם מעקב נכון ובמועד, ניתן יהיה לתבוע את הרופא על הנזק שיגרם מכך.

9. אין ארוחות חינם – אסור לחתום בעיניים עצומות

לעיתים הניתוח לא מצליח והרופא מציע ניתוח נוסף ללא תשלום. בתמורה מבקש הרופא חתימה על מסמך ויתור על תביעות.  חשוב לשים לב על מה הרופא מבקש שתחתמי. ישנם מסמכים שעשויים למנוע ממך את היכולת לממש את זכויותיך בעתיד, כדוגמת דרישת ניתוח חוזר או קבלת פיצוי כספי אם נגרם נזק.

חשוב לזכור, אין ארוחות חינם! רופא שמציע ניתוח תיקון בחינם צריך להדליק נורה אדומה, שכן כידוע אין ארוחות חינם וייתכן שהנזק שווה עשרות מונים יותר משווי הניתוח (וזאת מבלי להיכנס לשאלה האם אנחנו רוצים שאותו מנתח ינתח אותנו שוב…).

10. הימנעות מניתוחים מיותרים

חשוב לזכור, גם ניתוח אסתטי הוא ניתוח ותוצאותיו עשויות להיות הרות גורל. ניתוח אסתטי שנראה קטן, ש"כולן עושות" או כל סיבה אחרת, יכול להסתבך כך שניתוח אסתטי יוביל לניתוח בריאותי. את ההחלטה האם לבצע ניתוח יש לקבל רק לאחר שכל המידע נמצא והמטופל השתכנע לחלוטין בנחיצות של הניתוח עבורו.

** עו"ד שיאן קוריאט, שותפה ומנהלת מחלקת רשלנות רפואית במשרד פייל ושות' עורכי דין המתמחה בתביעות ביטוח ורשלנות רפואית