בכל הנוגע להזדקנות העור הזמן לא מיטיב עמנו: כל הזיכרונות, החוויות וניסיון החיים שאנחנו אוספות לאורך השנים אומנם הופכים אותנו לנשים שהננו, אבל במוקדם או במאוחר גם נותנים את סימנם בעור הפנים. מידת השיוני החיצוני אמנם שונה מאדם לאדם, אך מראה פניו של אדם בוגר לעולם לא יראה בדיוק כבצעירותו.
בואו נבהיר: אין שום דבר רע בלהראות בגילך. אין שום דבר נורא בלהראות מבוגרת מגילך. יש רק סייג אחד קטן והוא, שרובנו לא נהנות לראות את אותות הזמן על עור הפנים. ברור, אנחנו צריכות ללמוד לקבל את עצמנו כמו שאנחנו ולחבק את סימני הגיל, אבל אם אפשר להאט מעט את התהליכים הגובים מחיר מהמראה שלנו וגם להצליח לראות נהדר, האם זה לא יותר כדאי..? שאלנו את דפנה קינקס, מנהלת ההדרכה הראשית של מותג קליניק בישראל, מהם השינויים החלים בעור בגיל המעבר, וביקשנו כמה טיפים להתמודדות.
ג'ודי דנץ בגיל 83, נראית בת גילה ועדיין אישה יפה צילום: (Gettyimages)
מהם השינויים החלים בתהליך ההזדקנות של העור:
החל מגיל מסוים שמשתנה אינדיבידואלית מאישה לאישה (טווח גילאים 45-55), נשים נאלצות להתמודד עם שינויים פיזיולוגיים והורמונאליים המשפיעים על תנודות במצב הרוח ובמשקל, תופעות של אינסומניה וגלי חום. למרבה הצער ההשפעות האלה לא פוסחות גם על העור:
• העור נוטה להיות יבש יותר בשל צמצום בפעילות בלוטות החֶלֶב – כאשר העור מתייבש ניתן לראות עליו יותר בקלות פגמים וסימני הגיל
• העור מאבד את זוהרו והופך עמום וצהבהב – בגלל חוסר איזון הורמונלי
• חלים שינויים בפיזור הצבען (הפיגמנט) בתוך האפידרמיס, וכתוצאה מכך מופיעים כתמי פיגמנטציה כהים
• ירידה באלסטיות – העור מאבד את גמישותו ויש נטייה לקמטים וקמטוטים, כתוצאה מאיבוד טבעי אך מאסיבי של סיבי הקולגן והאלסטין בעור
• "נפילת העור" – כתוצאה מהיחלשות השרירים התת – עוריים
• השומן התת עורי בפנים ובעור גב כף היד מתמעט בתהליך של ניוון וכתוצאה מכך נוצר מראה גרום ופחות עגלגל
• שטפי דם מופיעים כתוצאה מחבלות מזעריות – עקב הנזק לסיבים התומכים בדפנות כלי הדם
ג'וליאן מור (57) ג'ינג'ית טבעית. מה הפלא שהיא מציינת שלעולם לעולם היא איננה יוצאת מהבית ללא מקדם הגנה נגד השמש (צילום:Gettyimages)
האלי ברי – פצצת על גם בגיל -50 מאמינה גדולה בהמון לחות ובשימוש תכוף בספריי מים טרמליים (המכיל מי מעיינות עשירים בוויטמינים ומינרלים) אשר נועד לרענון והרגעת עור הפנים (צילום:Gettyimages)
השלב הראשון בהזדקנות העור הינו שלב סימני הגיל הראשוניים. לסימני גיל ראשונים אין גיל ביולוגי, הכול תלוי במצב העור ואיך שמרנו והגנו על העור שלנו במהלך השנים. לאלה שבכול זאת מחפשים מספר.. ניתן בדרך כלל להבחין בהזדקנות העור, במהלך העשור השני לחיינו ( 20++). לכן חשוב ומומלץ להתחיל כבר בגיל צעיר לשמור על העור ולהמשיך לטפח אותו לאורך השנים. לעור יש זיכרון לטווח ארוך ולכן צריך להתחיל לטפל בו לפני שמתפרצות כל התופעות לעיל.
ג'יין פונדה (79) הייתה בצעירותה כוהנת האירובי ומגיל צעיר דאגה לטפח את גופה ועורה והעובדה שהשקיעה מגיל צעיר ניכרת גם היום (צילום:Gettyimages)
המלצות לשימור והאטת הזדקנות העור
• הזנת העור: לחות, לחות ועוד לחות – הזיני את עורך בהרבה מאוד לחות. הקפדה על מריחת קרם לחות והזנה תורמת לשימור מצב העור והאטת תהליך הזדקנות העור כמו גם השלמת הלחות עם קרמים המכילים מרכיבים פעילים: קרם אנטי אייג'י (המכיל נוגדי חמצון) וקרם הזנה (המכיל קולגן ואלסטין) לשמירה על אלסטיות.
• שתי המון מים: הקפידי להרוות את העור גם מבפנים עם הרבה נוזלים.
• קרם הגנה: השתמשי תמיד בקרם הגנה לעור גם בחורף ובודאי שגם בקיץ עם מקדם הגנה שבין 45-15 .SPF
והכי חשוב זכרי: לא את ולא העור שלך מזדקנים ביום אחד. זהו תהליך מתמשך שכאמור לא ניתן לעצירה, אך בהחלט ניתן להאט אם מתחילים לטפל ולטפח את העור כבר בגיל צעיר. ההשקעה הטובה ביותר שאת יכולה לעשות למען מראה העור שלך בגילאי 40-50 היא להתחיל לשמור עליו כבר בשנות ה-20 וה – 30 שלך.
כובע ומקדם הגנה חובה בקיץ אבל מומלץ גם בימי שמש של חורף ובפרט בארץ (צילום: אינסטגרם קליניק)
• ניקוי עור הפנים: חשוב להקפיד לפני השינה על ניקוי שאריות האיפור והזיהום הנדבק אליו במהלך היום, כדי שהעור יוכל לנשום להתחדש. הניקוי חשוב גם בבוקר לאחר שקמים מהשינה כדי לחשוף את התאים החדשים שהתחדשו במהלך הלילה.
נעמי ווטס (48) היא מאלה שמציינות את ניקוי עור הפנים כאחד הטיפים החשובים ביותר לשמירת העור. היא מספרת שבתקופות צילום של סרט, היא נאלצת לעטות איפור כבד על הפנים במשך שעות ושבועות ארוכים ולכן מקפידה במיוחד על ניקוי יום יומי של העור בתכשירים המתאימים (צילום: Gettyimages)
• בנוסף לקרם לחות והזנה, הקפידי על שימוש בסרום משלים – הסרום מכיל ריכוז גבוה במיוחד של חומרים פעילים הרבה יותר מהקרמים. מריחת סרום על בסיס יומי היא מנה מרוכזת של ויטמינים ומינרלים אשר חודרים לשכבה העמוקה של העור, ממריצים ומעוררים אותו לפעולה.
• עישון – כן שוב פעם נזכיר – תפסיקי! גם אם את מעדיפה לא לחשוב על שאר הנזקים האופציונאליים שנגרמים מעישון, חשבי רק על זה שהעור של אנשים מעשנים יהיה ברוב המקרים מקומט וצהבהב יותר, כולל בונוס: חריצי קמטים עמוקים במיוחד מסביב לפה.
• תזונה נכונה – יש להקפיד על תזונה הכוללת את כל מרכיבי המזון (ובפרט פירות וירקות במגוון צבעים, המכילים נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים
הקפידי על תזונה עשירה בפירות וירקות במגוון צבעים (צילום: אינסטגרם קליניק)
• בלי לחץ –העור הינו סוג של מראה למצבנו הפיזי והנפשי ולחץ ודאגות, משפיעים עליו לרעה. נסי להירגע עם ספורט, יוגה, רקמה.. או סקס.. מה שעובד עליך.
• הדגשת תווי פנים באמצעות איפור קבוע – גבות ושפתיים בפרט -הגבות נוטות להיות דקיקות ובהירות ככל שמתבגרים וגבולות השפתיים נוטים "להיעלם". אם את לא מאלה שמתאפרות כל יום, הדגשת תווי הפנים – גבות ושפתיים בפרט, ישוו לפניך מראה צעיר וברור יותר.
מריל סטריפ (67) – בשבוע שעבר קיבלה פרס מפעל חיים בטקס גלובוס הזהב גם עם שמלת ערב של ז'יוונשי, ובאיפור מינימליסטית התואם את גילה. הגבות והשפתיים מודגשים בצורה ברורה, אך כזו שמתמזגת בשלמות עם צבע שיערה ועם עורה הבהיר (צילום: Gettyimages)