מטפלים בחרדה חברתית, דווקא בקיץ

אבנר דפני, מנכ"ל עמותת רקפת מסביר מה היא חרדה חברתית ונותן לכם 5 סיבות טובות מדוע לטפל בחרדה חברתית אצל ילדים ובני נוער דווקא בקיץ

rakefet12406_feat

מאת: אבנר דפני מנכ"ל עמותת רקפתפוגשים חברים חדשים בפעילות של "רקפת" (צילום: יחצ)

"פתאום יש לי חברים"

"הגעתי לרקפת כי רציתי שינוי במצב החברתי שלי" מספר רותם, בן 17, תלמיד כיתה י"ב שסיים מבחנים וממתין לגיוס בעוד כמה חודשים.

"רציתי להכיר ילדים, לייצר חברים, לשפר את המצב החברתי שלי. אני כבר מכיתה ז די לבד בכיתה. איכשהו איבדתי את הכישורים החברתיים שלי. חוזר מבית הספר, יושב בבית, משחק מחשב, צופה בטלוויזיה. לא הלכתי לתנועת הנוער, לא הולך לסרטים, אין חברים, אין מסיבות, לא ימי הולדת. כלום. היו חבר'ה שרציתי להתקרב אליהם בבית הספר. לא ידעתי איך עושים את זה. איך מתחילים בשיחה? מה אומרים בכמה דקות הראשונות?"

רותם שוחח עם יועצת בית הספר שהמליצה לו ללכת לפעילות של 'רקפת'. "זה נשמע לי כמו הזדמנות לייצר שינוי" מספר רותם, "אחרי 3 חודשים ב'רקפת' נחשפתי לצחוקים ודיבורים ויכולתי ליזום קשר בעצמי. לגשת לילדים וליצור איתם שיחה. בבית הספר. לא רק בפעילות של רקפת. לפני כמה חודשים בכלל לא חשבתי ללכת לנשף הפרום. עכשיו אני יודע שאני כן אלך. אני רוצה ללכת. אני יוצא למסיבות ואירועים". תמיד היה לי פחד אדיר מהצבא. לא ידעתי אם אעשה. עכשיו אני מחכה לשירות".

כששואלים את רותם מה עם אהבה הוא מחייך ואומר: "אני פתוח עכשיו להצעות. ממש מחכה לזה".

חווים הצלחה בפעילות של עמותת רקפת (יחצ)

"זה אומר שהצלחתי"

גל פרידמן האוזר מתל אביב, היום בת 22, הייתה בת 15 כשההורים הבינו שהיא נמצאת בבעיה והגיע לאבחון פסיכולוגי.

"בגיל 15 מצאתי את עצמי בודדה וללא חברים. לא העזתי להצביע בכיתה, לא היה לי אומץ לדבר עם אף אחד מהכיתה בהפסקה, ישבתי שעות בבית, מלאת חרדות. אי אפשר לצאת מהבית.

בפעילות של רקפת כולם ביישנים, מתרגלים סיטואציות מחיי היום יום. משחקי תיאטרון או משחקי כדור. כמו פעילות בתנועת נוער. אבל בהמשך אנחנו לוקחים את הפעילות במטרה ליישם בחיים האמתיים. דוגמאות למטלות שהמדריך נותן לחבר קבוצה לשבוע הקרוב: להצביע בכיתה, להתקשר לחברה, ללכת לקנות משהו קטן בקניון."

גל ממשיכה: "לוקח זמן להיפתח לקבוצה, לי זה לקח שנה. ואז הבנתי שאני גם במקביל יותר משוחררת בחיי היום יום שלי. בהתחלה זה מאוד מפחיד, אבל היום אין קשיים וגם אין לי בעיה לדבר על זה. אני אפילו יכולה להנחות קבוצה, אני יכולה להתראיין על הנושא. זה שאני מתראיינת ומדברת איתך עכשיו פה, זה אומר שהצלחתי! היום אני סטודנטית, צריכה ומקיימת קשר על חברים ללימודים ועם סגל מרצים. לקחתי על עצמי מלגת 'פרח' – זה אומר שאני צריכה להיות בקשר עם תלמידים צעירים. זה עושה לי טוב."

עם רקפת, קל יותר לילדים (צילום: יחצ)

מה אומרים ההורים?

רונן הוא אבא של תלמיד כיתה י' (16) הפעיל במסגרת החברתית של רקפת כבר כשנה: "הילד ישב שעות מול המחשב, חשש לצאת מהבית, פחד נוראי מלעשות סמס של בדיקת שיעורי הבית אחרי יום חיסור. אתה מגלה שיש לך ילד בודד, ללא חברים, עצוב, ביישן, עם פחדים.

ראינו כתבה בתוכניות בוקר על 'רקפת' וכך הגענו . אחרי שנה לילד יש עליה בביטחון העצמי. הוא יוצר קשר עם ילדים אחרים מהכיתה שלו. ניגש אליהם בהפסקות לדבר איתם. הילד מצליח לצאת בשעות אחה"צ מהבית וללכת לקיוסק לקנות משהו לעצמו. זאת התקדמות עצומה עבורו. תקשורת עם אנשים זרים קשה לילד שלי. עם רקפת יותר ויותר קל לו. הילד כבר הלך לצו ראשון והוא רוצה ללכת לצה"ל."

אבנר דפני, מנכ"ל רקפת מסביר

בישראל ישנם כ-70 אלף צעירים עד גיל 18 הסובלים מחרדה חברתית וביישנות. רק מקצתם פונים לסיוע בשל חוסר מודעות או חשש מסטיגמה. מדובר בסבל ממשי.

הם אמנם התלמידים השקטים והנוחים במערכת החינוך אבל ילדים ובני נוער בעלי חרדה חברתית חווים בדידות וניכור, סובלים מהפרעות נוספות של דיכאון, או הפרעה בדימוי הגוף, הערכה עצמית נמוכה וביקורתיות עצמית רבה. והם נמנעים מלבקש עזרה.

זה הזמן להכיר: בשנת 2013 הוקמה 'רקפת'– העמותה היחידה בישראל המפעילה עשרות קבוצות לנוער נורמטיבי המתמודד עם חרדה חברתית וביישנות.

בקבוצות של 'רקפת' , המתקיימות לאורך השנה אחה"צ ובמהלך הקיץ בבקרים, מאמנים את ה"שריר החברתי", לומדים לזהות מחשבות מכשילות ושליליות, להכיר דפוסי חשיבה המובילים לתפיסה קטסטרופלית ולמעגל חרדה שקשה לפרוץ.

"הדבר הכי נוראי זה להיות לבד. להרגיש לבד" ליהי, בוגרת קבוצת רקפת.

והנה, הגיע הקיץ ואיתו 5 סיבות טובות מדוע דווקא עכשיו לטפל בחרדה החברתית:

  1. יותר בודדים: דווקא בקיץ ילדים ובני נוער בעלי חרדה חברתית יותר בודדים. הם נטולי רשתות חברתיות להעביר את יולי אוגוסט ובניגוד לחבריהם הם לא ירשמו לקייטנה ולא יצאו למסע שטח עם הצופים.יותר פנויים דווקא בקיץ הילדים ובני הנוער פנויים יותר להתמודדות רגשית. החופש מאפשר להם אימון בראש שקט בלי מבחנים ושעורי בית יומיומיים.
  2. יותר מוכנים: בתקופה של חודשיים-שלושה שינויים גדולים חלים אצל ילדים רבים. הם יחזרו למסגרת הלימודים מחוזקים ובעלי ביטחון וכלים, שרכשו בקבוצה. וכן- גם אולי עם חבר חדש.
  3. יותר חוויות: בשבוע הראשון של אוגוסט מתקיים מחנה קיץ . ההרשמה בעיצומה וכן- זה המקום בשביל ילדים ביישנים ובעלי חרדה חברתית.
  4. יותר מידע להורים: לא כדאי לחכות. רקפת נותנת ייעוץ והדרכות ומידע מקצועי גם להורים לגבי התמודדות עם ילדים בעלי חרדה חברתית וביישנות. רגע לפני החגים, לפני המעבר של הילד לחטיבה, לתיכון- זה הזמן להורים לבוא גם.

הראשון בספטמבר הקרוב, יראה הפעם שונה.

 למי פונים כשרוצים להירשם, לקבל מידע, לדעת עוד:

באתר העמותה נמצא מידע רב אודות חרדה חברתית, ההתמודדות עימה, דרכי הרשמה לקבוצות ולפעילות.