אילו קירות יכלו לדבר

כל ילדה שישית עוברת פגיעה מינית ממושכת מאדם קרוב. זו עובדה, זה הנתון, אז איך יכול להיות שזה סוד? בואו לתמוך בנו בהדסטארט ולהילחם על בית אמיתי, כדי לעזור לכל מי שצריכה סיוע

מאת: ענבל דור קרבל, מנכ"לית עמותת עלם

אילו קירות יכלו לדבר הם היו מספרים "זה התחיל כמשחק ילדים והמשיך לשנים של סיוט ששמרתי סוד, איך יכול להיות שהם באמת לא ראו שאח שלי פוגע בי מינית? כשהרגשתי שאני לא מסגלת להשאר עוד יום אחד איתו בבית עזבתי את הבית והתחלתי להסתובב בין בתים של חברים. כולם חשבו שאני איזו בלגניסטית…".

אילו קירות יכלו לדבר, הם היו מספרים את הסוד, הסוד שלא מדובר בנערה שהיא "סתם בלגניסטית". הם היו מספרים את הסוד, הסוד שחבוי כבר שנים, הסוד שלא מדברים עליו, לא רואים אותו ובטח לא רוצים להכיר בו. הסוד.

כל ילדה שישית עוברת פגיעה מינית ממושכת מאדם קרוב. זו עובדה, זה הנתון,  אז איך יכול להיות שזה סוד? כל ילדה או נערה שישית לא מאמינה שבאמת לא רואים את מה שהיא עוברת ואם אנו רואים, אז איך יכול להיות שלא שומרים עליה? איך לא מגינים עליה? הורים, מורים, יועצים, חברים, מדריכים ועוד. מכאן הדרך כבר קצרה, בריחה מהבית, פגיעה עצמית, הפרעות אכילה, אובדנות, הפרעות נפשיות והכל כדי להכיל את הסוד הנורא, לנסות ולהתמודד איתו בתוך המחבוא המכרסם והפוגע.

ענבל דור קרבל צילום אלבום פרטי

"לגוף שלי לא היה שום ערך מבחינתי. לא היה אכפת לי מה יעשו בו, עברתי ממערכת פוגענית אחת לאחרת, לא ידעתי מה קורה איתי בכלל", כי לתחושת הסוד מתלווה הבושה ולאחר הבושה הפגיעה העצמית, התחושה הנוראית שיש לך אשמה, שיש לך חלק. למה? כי לא דיברת. ואנחנו? אנחנו לא ראינו.

לא סתם התופעה של פגיעות מיניות סובלת מתת דיווח, לא סתם גם אצלנו בעלם במשך שנים רבות אנו רואים כל פעם עליה קטנה, קטנה ביחס לנתונים הקשים והידועים, אחת לשש, צריך לשים לב לסימנים, צריך לשאול את השאלות הקשות, הלא נוחות, להטיל ספק. לא לפחד רגע לפני שהסוד מביא תחושה של חוסר ערך ופגיעה עצמית.

"הרגשתי הכי לבד בעולם. לבד עם הזיכרונות ועם הפלאשבקים, לבד עם השנאה עצמית, ברצון הזה לפגוע בעצמי… התמלאתי בושה וחשבתי שאף אחד בעולם לא יוכל להבין מה עברתי ומה אני מרגישה". וכך ניראית הפגיעה מאדם קרוב, שבר של אמון, תחושת בדידות עצומה והתהייה האם זה קורה אצל כולם… כי אם זה קורה רק לי, כנראה שמשהו אצלי לא בסדר. לסוד יש משמעות דרמטית בחייהן של הנערות והמשמעות הזו תנהל את חייהן ותפגע בהן אם הוא לא יטופל.

אם קירות יכלו לדבר הם היו מספרים לנו שזה לא קורה בכל המשפחות, אבל זה קורה הרבה. הרבה מדי. אנחנו ב"בית אמיתי" פוגשות אותן כשהן כבר בתוך הכאב ועם הסוד הגדול שנפתח. במקום הזה אנחנו מנסות לתת להן את המרחב הבטוח לפתוח את הסוד. לדבר עליו. לראות שיש עוד והן לא לבד. "בית אמיתי" הוא יחיד במינו בארץ, וברור שאם הסטטיסטיקה מדברת על אחת לשש צריך עוד הרבה בתים אמיתיים שיתנו מענה לכאב וישחררו את הסוד. השנה אנו נלחמות בכדי שהבית האמיתי הזה ימשיך לפעול ולתת מענה מחבק לנערות ולצעירות הרבות שצריכות אותו.

 ——————

"בית אמיתי" של עמותת עלם הינו מרכז המהווה קהילה טיפולית לנערות וצעירות שחוו אלימות מינית ממושכת בילדותן או בנערותן ואף בהווה. המרכז ממוקם בתל אביב ומספק מסגרת תומכת ומעצימה לנערות וצעירות בגילאי 14-26 מכל חלקי הארץ. זהו מיזם משותף לעמותת עלם ומשרד הרווחה.

** בימים אלו מתקיים קמפיין מימון המונים של עלם, שהשנה מוקדש להמשך קיומו של פרויקט "בית אמיתי". לתמיכה בפרויקט לחצו כאן