3 מתכונים מלוחים עם גבינה

מרוב שאנחנו עסוקים במציאת המתכון המושלם לעוגת גבינה, שכחנו שיש המון מתכוני גבינה מלוחים ופיקנטיים לשבועות. קבלו שלושה שרקחו בלוגרי סלונה, וגם 10 דברים שכדאי לדעת על גבינות

מקלות פרמז'ן

עפר צרפתי מכין מקלות מפרמז'ן, לאורלי כהן יש הברקה שמשלבת סלק וגבינה, ומיכל מרום, הידועה בכינויה הגרגרנית, מפתיעה עם סופלה גבינה. אבל לפני שאוכלים, קבלו קצת מידע שנוגע לגבינות, באדיבות מועצת החלב:

1. אליפות ישראל: הגבינות הלבנות הן חלק מהתפריט הבסיסי בכל בית בישראל, משתלבות כמעט בכל ארוחה בזכות אפשרויות ההכנה שלהם וערכם התזונתי. ישראלי ממוצע צורך 12.3 ק"ג גבינה לבנה, למריחה או חיתוך, בשנה. אלה גבינות דלות שומן, בדרך כלל (עד 5% שומן), ובריאות יותר, וישראל נחשבת לשיאנית מבחינת צריכתן.

2. היסטוריה חוזרת: ארכיאולוגים גילו שגבינה נעשתה מחלב פרות או חלב עיזים, כבר כ- 6,000 שנים לפנה"ס.

3. נכנס יין, נכנסה גבינה: גבינות ויינות משלימים אלה את אלה. הכלל הוא שככל שהגבינה חריפה יותר – היין מתוק יותר.

4. לבן, לבן: תהליך הייצור של גבינות לבנות, רכות, הוא כיומיים שלושה, והם אינן עוברות הבחלה. בקבוצה זו נמצאות גבינות למריחה כמו מסקרפונה, קוטג', גבינת שמנת ו"גבינה לבנה". לעומתן, נקראות הגבינה הצפתית, מוצרלה, בולגרית, ריקוטה וכדומה כ"גבינות לבנות לחיתוך".

5. את מיושנת: להבדיל מהגבינות הרכות, הגבינות הבשלות עוברות הבחלה, כלומר – יישון. במשפחה זו ניתן למצוא גם קממבר וברי, שנקראות "משפחת העובש הלבן", על שום הפלומה הלבנה שמקיפה אותן.

6. קשה או לא? משפחת הגבינות הגדולה ביותר היא זו של גבינות חצי קשות (גבינה צהובה), המובחלות במשך כמה שבועות. חברות במשפחה בעולם: פרובלונה איטלקית, אמנטל שוויצרית וגאודה הולנדית צעירה.

7. קשה, קשה: הגבינות הקשות הן גבינות המתקבלות לאחר תהליך הבשלה ארוך. הן מכילים כ-30-40% מים בלבד. במשפה זו ניתן למצוא פרמזן ופקורינו האיטלקיות.

8. לראות את הצאן: גבינות צאן, כשמן, עשויות מחלב עזים, חלב כבשים או תערובת של שני הסוגים. יש בהן גבינות מכל הסוגים: רכות, קשות, חצי קשות ועוד.

9. עצם העניין: גבינות עשירות מאוד בסידן, מינרל שחיוני לבניית מסת עצם חזקה. בפרוסת גבינה קשה ובחצי גביע גבינה לבנה מועשרת יש כמות של 240 מ"ג סידן, השווה לכמות שיש בכוס חלב ובגביע יוגורט.

10. כמות ואיכות: בישראל מיוצרים כמה מאות סוגי גבינה שונים, בהם גבינות רכות למריחה ולחיתוך, גבינות בטעמים שונים, גבינות קשות, חצי קשות ובשלות. קשה מאוד לדעת מהו מספרן המדויק.

מקלות פרמז'ן של עפר צרפתי

מקלות פרמז'ן (צילום: עפר צרפתי)

מתאימים לאכילה כנשנוש או כתוספת לקערת גבינה לבנה.

המצרכים הדרושים: (כמות כ-20 מקלות):

1 חבילת בצק עלים על בסיס חמאה, שהופשרה במשך לילה במקרר

150 גרם גבינת פרמזן מגוררת

1 חלמון ביצה טרוף במעט מים

שומשום

קצח

אופן ההכנה:

1. מדליקים את התנור לחום גבוה של 200 מעלות.

2. מניחים נניח נייר אפייה, אחד או יותר, על משטח העבודה ומפזרים עליו מעט קמח.

3. פורשים את חבילת הבצק לכל אורכה ומרדדים מעט במערוך.

4. מברישים בעדינות את החלמון הטרוף על פני כל שטח הבצק ומפזרים באופן אחיד את הפרמזן.

5. מפזרים מעל הגבינה את השומשום ואת הקצח ומהדקים היטב לבצק.

6. חוצים את הבצק באמצע, לאורכו, עם סכין חד, ורוצעים אותו אותו לרוחבו לרצועות ברוחב 2 ס"מ לערך.מצמידים 2 רצועות, גב אל גב, כשצידן היבש מחובר והצד הפרמזני כלפי חוץ. מסובבים את הרצועה הכפולה למעין בורג ומניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר משומן.

7. מכניסים לתנור החם לכ- 10 דקות עד שהבצק משחים היטב.

למתכונים נוספים מהבלוג של עפר צרפתי אוכל אמיתי

קרפצ׳יו סלק וגבינה של אורלי כהן

קרפצ'יו סלק וגבינה (צילום: אורלי כהן)

המצרכים הדרושים:

2 סלקים אפויים בנייר אלומיניום בחום גבוה למשך שעתיים (אפשר להשתמש בסלקים מוכנים ארוזים בואקום)

100 גרם גבינה בולגרית 5% או צפתית 5-9%

2 כפות פולי סויה מיובשים בציפוי ווסאבי (אפשר לקנות גם ללא ציפוי וואסבי או להשתמש באפונה קלויה)

חופן נבטי חמנייה

זילוף של חומץ בלסמי מצומצם (מתכון בהמשך(

זילוף של שמן זית

מלח גס (מעט, הגבינה מלוחה

פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה:

1. פורסים את הסלקים לפרוסות דקיקות.

2. מסדרים את הפרוסות על צלחת הגשה, כרעפים, בצורה מעגלית.

3. מגררים בעזרת פומפייה את הגבינה המלוחה ויוצרים ערימה קטנה במרכז הצלחת.

4. מעטרים בנבטי החמנייה.

5. קוצצים את פולי הסויה בקוצץ תבלינים ידני. זורים את פירורי הסויה על הגבינה.

6. מתבלים בשמן זית, חומץ בלסמי מצומצם, מלח גס ופלפל גרוס טרי.

הכנת בלסמי מצומצם: מכניסים כוס חומץ בלסמי לקלחת ומבשלים עד שנפחו מצטמצם. אפשר להוסיך מעט סוכר לקבלת רוטב מתקתק.

למתכונים נוספים מהבלוג של אורלי כהן חיים וטעים – אוכל ובריאות

בלינצ'ס גבינה של אביגיל פולק כהן

בלינצ'ס גבינה (צילום: אביגיל פולק כהן)

המצרכים הדרושים לבלינצ’ס:

1 כוס קמח

1 כוס חלב

2 ביצים

קורט מלח

אופן ההכנה:

1. טורפים בעזרת מטרפה את כל החומרים עד קבלת בלילה אחידה. (ניתן להעביר את הבלילה דרך מסננת כדי להיפטר מגושי)

2. מניחים לבלילה להתקרר כ- 10 דקות.

3. מחממים מחבת רחבה ומורחים עליה את השמן בעזרת נייר סופג.

4. ממלאים 3/4 כמות מצקת מהבלילה ויוצקים למחבת.

5. מניעים את המחבת בתנועות סיבוביות עד שהבלילה מכסה את שטח המחבת.

6. מטגנים כ-2 דקות עד אשר מופיעות בועות וקצוות הבלינצ’ס מתרוממים מעט. הופכים ומטגנים עוד כדקה.

המצרכים הדרושים למלית:

100 גרם גבינה צפתית

50 גרם גבינה בולגרית

כף גבינה לבנה רגילה

עירית קצוצה

אופן ההכנה:

1. מערבבים היטב את כל חומרי המלית.

2. מניחים על משטח עבודה עלה בלינצ’ס, מורחים מעט מהמלית בחלק הקרוב ומגלגלים. מניחים על צלחת הגשה או מגש.

המצרכים הדרושים להקרמה:

1 שמנת לבישול

1 בצל קצוץ

2 שיני שום כתושות

1 קופסה פטריות

אופן ההכנה:

1. מטגנים בכף שמן את הבצל, השום והפטריות עד הזהבה קלה.

2. מוסיפים את השמנת לבישול ומתבלים במעט מלח ופלפל שחור.

3. מביאים לרתיחה תוך ערבוב.

4. יוצקים על הבלינצ’ס את רוטב השמנת ומפזרים מעט גבינת קשה מפוררת

5. מכניסים לתנור חם ל-5 דקות או ל-2 דקות במיקרוגל.

למתכונים נוספים מהבלוג של אביגיל פולק כהן