סמכות השיפוט – הסמכות השיפוטית נוגעת למצב שבו יכול בית משפט לדון אדם מסויים. במידה ואדם מסוים לא שייך לתחום השיפוט בישראל, קרי אינו אזרח או אפילו תושב במדינה, החלטות בית המשפט לא יחולו עליו, לכן יש צורך בכך שהצדדים בדיון יהיו תחת תחום השיפוט הישראלי.
דרישות התושבות – במידה ואחד הצדדים לא יעמוד בדרישות התושבות בפרק זמן סביר הנע בין שישה חודשים לשנה, תדחה תביעת הגירושין.
תהליך גירושין מטבעו הוא מורכב וקשה, חשוב לזכור כי יש דרישות המשפטיות לגירושין. ראוי וכדאי שהעניינים הטכניים דוגמת האזרחו והאפשרות של בית המשפט להיות מסוגלים לדון בתיק יהיו קיימים. ענין ההשפעה של תחום השיפוט על המעורבים, הוא פרט שכזה, חשוב להבין שבית המשפט לא יוכל להטיל את סמכותו על אדם שאיננו כפוף אל החוק הישראלי, גם אם לעיתים הוא מתגורר בארץ. מומלץ לפנות אל עו"ד לענייני גירושין ליעוץ והכוונה טרם ההליך.
לאחר שהחלטנו על סמכות השיפוט נשאלות שאלות רכושיות רבות אחת מהן למשל היא כיצד יתחלקו הנכסים והחובות במהלך הליך הגירושין ?
החוק הישראלי מתייחס אל חלוקת נכסים בתהליך גירושין על פי מועד הנישואין. זוג שהתחתן בישראל עד לתאריך 01.01.1974 חלה עליו הלכת השיתוף הקובעת כי כל קניין שיש לבני הזוג, בכל צורה שהיא היא קניין משותף, כך הזכויות בקניין וכך לגבי חובות במהלך גירושין. רוצה לומר, הנכסים משותפים, במקרה של גירושין הנכסים, או החובות יחולקו באופן שווה בין בני הזוג, אם הביא אחד מבני הזוג ממון לנישואין טרם הנישואין, הקניין הנ"ל שייך לו גם לאחר גירושין
איזון משאבים
החל שנת 1974 כאמור שונה החוק והתפיסה לגבי חלוקת המשאבים בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, נקבע כי הרכוש של בני הזוג הינו רכוש משותף ושני בני הזוג שותפים לו גם ברמת ההנאה מנכסים בתהליך גירושין, וגם בצורך בהחזרת חובות במהלך גירושין. כל זאת נכון במידה ובני הזוג לא קבעו ביניהם הסכם ממון שאושר על ידי בית המשפט ומבקש לבצע חלוקה אחרת של הנכסים בין בני הזוג, עו"ד רחל שחר מומחית בהסכמי ממון וליווי בתיקי ממון שמקורם בהליכי גירושין.
שאלה נוספת שיכולה להתעורר היא השאלה מהו התהליך לקביעת משמורת ילדים וזכויות ראייה?
מהו הליך המשמורת וזכויות ראיה ?
הליך קביעת המשמורת וזכויות הראיה הוא אחד ההליכים הרגישים ביותר בתהליך הגירושין, עם כל הכבוד לנכסים ולממון, הליך קביעת משמורת ילדים נוגע ממש בדיני נפשות והוא אחד המרכיבים הנפיצים ביותר בהליכי גירושין.
הגשת תביעת המשמורת – ברוב המקרים הבקשה עבור קביעת משמורת ילדים תוגש כחלק מהליך הגירושין על ידי אחד ההורים ( לרוב האם ) מתוך רצון להסדיר את עניין המגורים של הילדים של בני הזוג במהלך הליך הגירושין ולהסדיר את זכויות ראייה על מנת לסייע להם לעבור את התקופה של ההליך המשפטי בצורה טובה יותר.
- קביעת המשמורת – קביעת המשמורת תתבצע על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני הדן בתיק הגירושין. העקרונות העומדים אל מול עייני בית המשפט הם בראש ובראשונה טובת הילדים, ובמידת האפשר גם רצונם.
- בקשה ליישוב סכסוך במשפחה – על מנת שיוכל מי מהצדדים להגיש בקשה למשמורת על הילדים, יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך במשפחה, זהו הליך המנסה ליישב את הסכסוך טרם יידרש בית המשפט להחליט בעניין וכן להסדיר את זכויות ראייה.
- היעדר הסכמה – במידה ולא יגיעו להסכמה בין הצדדים, יפסוק בית המשפט על הסכם המשמורת וזכויות הראיה, כאשר ברוב המקרים, ילדים עד גיל 6 יישארו אצל האם במסגרת ההסכם.
עורכת הדין רחל שחר
עורכת הדין רחל שחר מלווה ומייעצת בתהליכי גירושין ובעיות העולות בתחום השיפוט. המשרד מציע שירותי הכוונה וייצוג בתיקי גירושין ותביעת מזונות במקצועיות, רגישות ויחס אישי לכל אחד ואחד.