מקלות זיתים וגבינה

מקלות זיתים וגבינה, צירוף טעים שאי אפשר להפסיק לאכול

מולטילוק - 70 שנה למדינת ישראל. מהדורה מוגבלת של צילינדר צילום: יחצ

(לפי מתכון מספרו של אורי שפט – "המדריך המלא לאפייה ביתית")

לקראת ארוחת שבת מורחבת אצל הנחתום ובן זוגו, החלטנו לעשות משהו פאנקי (כלומר… יותר מהרגיל), לדוגמה, מקלות זיתים וגבינה – צירוף מילים טעים. כל כך.

ראשית, כמעט לפני שמתחילים, יש לנקות את הזיתים היטב מחרצנים. רק אז לערבב אותם בקערה נפרדת עם השום, הגבינה וקמח הדורום. זה מריח נפלא (אנחנו מזהירים מראש, שלא תיפלו). יצקנו את המים לקערת הלישה ופוררנו לתוכם את השמרים הטריים. הוספנו את כל המרכיבים מלבד המלח ותערובת הזיתים והגבינה. בעזרת וו הלישה ערבבנו במהירות נמוכה עד איחוד החומרים, ואז הגברנו למהירות בינונית, והמשכנו ללוש במשך 7 דקות נוספות עד לקבלת בצק גמיש ומעט רך. בשלב זה חזרנו למהירות נמוכה, הוספנו את המלח ולשנו 3 דקות נוספות. הוספנו את תערובת הזיתים והגבינה ולשנו דקה נוספת, עד שהזיתים נבלעו בבצק (ולא יותר – חשוב לא לערבב יותר מדי. זה בסדר אם יהיו זיתים וקוביות גבינה שלא נבלעו לגמרי בבצק). הוצאנו את הבצק והנחנו על שולחן עבודה מקומח קלות, לשתי אותו 2 דקות בידיים, ואז גלגלתי אותו לכדור. הנחתי את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת קלות והנחתום כיסה אותה במגבת. השארנו את הבצק לתפיחה של כ-30 דקות (או עד שכמעט יכפיל את נפחו).

במשך כל הזמן הזה החתולים הסתובבו בינינו שיכורים מריח. אבל בעצם אולי אנחנו הסתובבנו כך ביניהם.

לאחר התפיחה הנחנו את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות, והנחתום השטיח אותו בעזרת כף היד למלבן ואחר כך חתך אותו בעזרת סכין (ואפשר גם בעזרת ‘קלף בצק’) ל-15 רצועות ארוכות ושוות בגודלן. גלגלנו כל רצועת בצק לגליל באורך של 25 ס"מ, והנחנו אותם על תבנית מרופדת בנייר אפייה. שוב כיסינו והשארנו את הרצועות לתפוח – הפעם בערך 40 דקות.

בינתיים פתחנו יין לבן והכנו ארוחת צהרים. לאחר שסיימנו לאכול המשכנו לשתות.

לקראת 15 הדקות האחרונות של ההתפחה, הפעלנו את התנור על 220 מעלות, ומרחנו את גלילי הבצק בביצה טרופה. הכנסנו את התבנית עם גלילי הבצק לתנור ואפינו 15 דקות עד שהמקלות הזהיבו והגבינה הותכה. הוצאנו מהתנור וציננו על רשת.

מקלות זיתים וגבינה… תוך כדי כתיבת שלוש המילים האחרונות אני שוב מרגיש שמתעוררת בי התשוקה אליהם. רוצה עוד, עוד… והמקלות האלה – כך הסתבר – יכולים להחזיק ארוחה שלמה (מתאבנים ומנה עיקרית). אמנם לא מחזיקים קינוח, אבל בכל מקרה לא נשאר מקום.

מקלות זיתים וגבינה

מרכיבים ל-15 מקלות

  • 400 גרם קמח חיטה לבן
  • 100 גרם קמח חיטה מלא
  • 100 גרם קמח שיפון
  • 400 גרם מים קרים
  • 30 גרם שמרים טריים
  • 15 גרם מלח
  • 250 גרם זיתים מובחרים, שחורים וירוקים, מגולענים ומסוננים
  • 2 שיני שום כתושות
  • 40 גרם קמח דורום
  • 200 גרם גבינת גאודה חתוכה לקוביות של 1 ס"מ
  • ביצה טרופה לציפוי

לבלוג "לחם חי" של זהר כוכבי והנחתום