השבוע התקיים ב'סינמה מקאן' בתל אביב אירוע בלוגרים של 'ספיישל דוקו-שף 2018'. בתחילת הערב הציג גיא לביא, מנהל yes דוקו את הספיישל מעורר התיאבון , הכולל שבוע של מיטב הסרטים הדוקומנטריים המדוברים בעולם, העוסקים בתופעות ובאנשים שמובילים את עולם הקולינריה ובסיפורים המעניינים העומדים מאחוריהם.
התכנסנו להרצאתו של השף לאון אלקלעי, מגיש התכנית 'לאון אל-דנטה' ובעלים שותף ב'טוני וספה' שגם היה אחראי על הכיבוד לקהל , הוא הסביר על סוגי הפיצות, המרכיבים וחומרי הגלם שהופכים את הפיצה למושלמת, הקמת 'טוני וספה' והניסיונות להגיע לייצור פיצה רומאית אותנטית בארץ.
בהרצאתו סיפר כי נסע לזמן רב לאיטליה כדי לחקור ולעמוד על יצור הבצק , הרכיבים והטופינג על הפיצות בכל עיר .
כדי להבין יותר הוא ביקר במקומות עתיקים וראה מקורות אפיה עתיקים שדי דומים להיום ביצור הפיצות .
גיוס בנו וחברים לעבוד איתו בפיצריה עזר גם כן וטוני ווספה ממשיכה להתפתח ולפתח טעמים .
מקומות עתיקים לאפיה אותם ראה ותיעד .
בהמשך הוא הרחיב וסיפר על סוגי הקמחים שבהם משתמשים להכנת הבצק ובמיוחד הקמח הלבן העדין ביותר והנקי ביותר (גם היקר ביותר בגלל התהליכים שהוא עובר)
עיבודו של הקמח עם שאר החומרים יוצר בצק נפלא ופריך בתחתיתו . הבצק של טוני וספה הינו בינוני בעוביו – יש כמה סוגי עוביים וטעמים שאותם פירט הוא פירט והעמיק .
השימוש בעגבניות מיוחדות ומשומרות עקב כך שלא ניתן להשיגם תדיר והתיבול המיוחד שיוצר כל פיצה . באיטליה בכל עיר אוהבים אותן שונות בעיבודן וטעמן .
משתמשים גם בפטריות מיוחדות כמו הפורציני שמחירן מרקיע שחקים(בתמונה למטה) ורכיבים יוצאי דופן לפיצות שם .
השף לאון תיבל את הרצאתו בהמון הומור ,שאלות הקהל והסברים אותנטיים שלו .
הערב נחתם בהקרנת בכורה של הסרט מעורר ההשראה והתיאבון 'סיורי הפיצה של סקוט'– סרט תיעודי על האיש שלקח את האובססיה שלו לפיצה צעד אחד קדימה, אובססיה שהפכה אותו למומחה בעל שם עולמי לפיצות. הוא יודע עליהן הכל, אוכל אותן מדי יום, שופט בתחרויות פיצה, כותב טור חודשי במגזין "Pizza Today"
ומחזיק בשיא גינס עם אוסף של 1300 קופסאות פיצה מרחבי העולם.
סיורי הפיצה של סקוט | Scott’s Pizza Tours
בכורה: יום שישי, 16.3, בשעה 22:00 ב-yes דוקו וב-yesVOD.
קצת על האיש, שלקח את האובססיה שלו לפיצה צעד אחד קדימה.
סקוט ווינר הוא "פיצולוג" – מומחה בעל שם עולמי לפיצות. הוא יודע עליהן הכל, אוכל אותן מדי יום, שופט בתחרויות פיצה, כותב טור חודשי במגזין "Pizza Today" ומחזיק בשיא גינס עם אוסף של 1300 קופסאות פיצה מרחבי העולם. אך התשוקה שלו למאכל האיטלקי לא מסתיימת בכך – "סיורי הפיצה של סקוט" ברחובות העיר ניו יורק הפכו מזמן לשם דבר ועשרות אלפי אנשים כבר לקחו בהם חלק. הסיור של סקוט כולל ביקור במיטב הפיצריות, הסברים מפורטים על ההיסטוריה של הפיצה ועל המקומות המובילים בהכנתה בניו יורק לצד הנחיות מדויקות לאכילת פיצה – כמו הזווית שבה יש להכניס אותה לפה והטמפרטורה בה צריכה להיות הגבינה המותכת ברגע האכילה.
סרט משעשע ומסקרן, שבסיומו לא תוכלו להימנע מהזמנת פיצה…
בימוי: ק. ראיין ג'ונס, שון וויליס (80 דק', ארה"ב, 2016)
* ספיישל דוקו שף משודר בין 11/3-17/3 ב-yes דוק וב-STINGTV
חל מ-11.3 ועד ה-17.3 ערוץ yes דוקו ישדר 7 ימים של סרטים בינלאומיים מלאי השראה ומעוררי תיאבון
לצד סרטים העוסקים בשאלה מה נאכל בעתיד (אחרי שנצוד את כל מאגרי האוכל בעולם…)
הספיישל כולל הקרנת בכורה סרטים חדשים שהוצגו וזכו להצלחה בפסטיבלים המובילים בעולם: 'משוגעים על ראמן', סיורי הפיצה של סקוט', 'אלה ברנאן: מפקדת השולחן'
אלה ברנאן: מפקדת השולחן | Ella Brennan: Commanding the Table
בכורה: יום ראשון, 11.3, בשעה 22:00 ב-yes דוקו וב-yesVOD.
שידור נוסף: שישי, 16.3, בשעה 23:20
סיפורה של האישה שהפכה את ה"אוכל הדרומי" לסיפור הצלחה בעולם הקולינרי של ימינו.
כשאלה ברנאן עוד היתה נערה בשנות ה-40 בניו אורלינס, עולם המסעדות המקומי גלגל לא יותר ממיליון דולר. כיום מגלגלים עסקי המזון במדינה יותר ממיליארד דולר, והרבה בזכותה.
באותה תקופה היו בניו יורק בעיקר מסעדות צרפתיות. משפחתה של ברנאן מחליטה לשפץ בנין ישן ולפתוח בו את מסעדת Brennan's – מסעדה בסגנון הדרומי של ניו אורלינס. המסעדה מציגה לראשונה ארוחות בוקר מפנקות עם סוגים שונים של ביצים, את הקינוח המפורסם של בננות מקורמלות עם גלידה (ה-Bananas Foster""), בראנצ'ים על רקע מוזיקת ג'אז ומנות קריאוליות יוצאות דופן. לאחר שאחיה נפטר היא תופסת את הפיקוד ומתחילה לנהל בעצמה את המסעדה המצליחה. עם ההצלחה באה ההתרחבות – ולמשפחה יש כיום 17 מסעדות ברחבי ארה"ב, כשהמפורסמת בהם היא ה"Commander's Palace" בניו אורלינס.
הצלחתה של ברנאן מביאה איתה גם אירוח בתוכניות טלוויזיה ובכך היא הופכת למייסדת של תופעת ה"שפים סלבריטאים", שגם היא פופולארית עד היום.
הבמאית, לסלי איוורקס, שהיתה מועמדת לאוסקר® ולאמי® ("The Pixar Movie") מציגה בסרט שלפנינו ראיונות עם שפים מוכרים, בני משפחה ועם ברנאן עצמה (בגיל 91) לצד קטעי ארכיון נדירים מהתקופות השונות. כל אלה מביאים את סיפורה יוצא הדופן של ברנאן – סיפור אינטימי על אישה שהצליחה לשבור את החומות שבהן גדלה ולהשאיר חותם ענק על התרבות הקולינרית של ימינו.
בימוי: לסלי איוורקס (95 דק', ארה"ב, 2017)
, '42 גרם', 'דגים על צלחתי', 'זבל של אוכל', 'השפית וכוכב המישלן', 'אוכל 3.0', 'מסעדות נסתרות'
וסרטים נוספים שהוקרנו בספייש דוקו-שף משנים קודמות, כגון: "מתה על בשר', 'נמלים על שרימפס', 'פודי'ז', 'מהפכת הסטייקים' ועוד.
לסיום אומר שאני מחכה לשבוע הזה וגם אם אהיה עסוקה אקליט לי לראות מאוחר יותר עם כוס הקפה שלי של הלילה כשכולם ישנים.
ואם תרצו להזין את סקרנותכם –