צלמת, כותבת, תושבת חוזרת, נקלטת, מתחבטת, אם, דיסלקטית (סוג של), מעורבת, חוקרת, מחפשת, מתקשרת, אופטימית עד כדי הדחקה.
וגם קצת, תסלחו לי על המילה פמיניסטית.
מדוע נמכר פסל של בלון מתקפל כתום בצורת כלב ב-58 מליון דולרים? מי מחליט מה ראוי לעמוד בגלריה? איך ישפיעו מדפסות תלת מיימדית על שדה האמנות? ספר חדש מנסה להבהיר.
16/01/2015
באוקטובר 2013 הציב האמן בנקסי דוכן בסנטרל פארק, בו הוצעו למכירה תמונות מקוריות שלו עבור 60$ האחת (שווין הריאלי הוא עשרות אלפי דולרים). התמונה הראשונה נמכרה כעבור 4 שעות. במשך היום כולו נמכרו שמונה תמונות לשלושה בני מזל. במהלך זה הביע בנקסי מחאה על הדרך שבה מתנהל מסחר באמנות.
מה אומר המהלך הזה לגבי שווי היצירות הללו? מה ערכן? מה ההבדל בין ערך כלכלי לערך אמנותי ואיך הם נקבעים? המחירים הגבוהים מאוד של יצירות מסוימות מעוררים לפעמים תמיהה ואף אנטגוניזם.
״גורמים רבים מקשים על הבנת ׳חוקי המשחק׳ בעולם האמנות, עולם מרובה שחקנים המאופיין בפרמטרים ייחודיים לקביעת ערך. בחוסר ודאות מובנה ובז׳רגון ייחודי, שלרוב הוא אליטיסטי ובלתי נגיש. נוצר דיסוננס בין הרצון להבין לבין המורכבות של עולם האמנות״. בספרה החדש ״מדוע המונה ליזה הפסיקה לחייך״ מנסה דבי לוזיה להתיר את הסבך הזה.
.
הספר שהושק בשבוע שעבר, מתאר כיצד עולם האמנות פועל, בעולם המשתנה בקצב מהיר. הוא סוקר את השחקנים בשדה והיחסים בינהם (אמנים, אוצרים, גלריות, מוזאונים), מהם הגורמים המשפיעים על מחירה של יצירת אמנות, מי קובע מה נחשב ל״אמנות טובה״, והכל תוך שילוב דוגמאות, כמו האנקדוטה על הדוכן של בנקסי. הפרקים האחרונים מוקדשים לפשעים בעולם האמנות (זיופים ביזה וגנבות), ומצב האמנות ויחסי הכוחות בביצה המקומית.
בעזרת ידע רב שנים שאגרה הן כגלריסטית ותיקה (גלריה שטרן), והן כחוקרת תרבות, מפרקת לוזיה את שדה האמנות לגורמיו, מסבירה אותם אחד לאחד, ואז מחברת לתמונה בהירה יותר. ״רציתי לפזר את העמימות״ אומרת לוזיה ״וחשוב לי ללכת לקראת קהל הקוראים, ולכתוב בצורה שתהה מובנת גם עבור מי שלא מצוי בז׳רגון המקצועי, אך תוסיף ערך גם למי שהוא חלק מהמשחק. גם אני עצמי הבנתי טוב יותר את הדרך בה אני פועלת כאוצרת, כשלבשתי את כובע חוקרת התרבות״.
.
.
לעולם הכתיבה נחשפה לוזיה לפני כ-10 שנים, דרך עולם הבלוגים. ״גיליתי דרך הבלוג את אהבת הכתיבה וחדוות האינטראקציה עם הקוראים״. ב-2007 עברה לוזיה לקפה דה-מרקר, שם כתבה בלוג שעסק בעולם האמנות וניהלה את קהילת האמנות. לוזיה הכתיבה בקהילה שיח על הנעשה בעולם האמנות, בניגוד לפלטפורמות אחרות של שיתוף עבודות אישיות לצורך ״לייקים״, או מה שלוזיה מכנה ״פינת ליטוף״.
.
ב-2010 הצטרפה לפייסבוק וכדרכה חקרה את המדיום והחליטה שהגישה המתאימה עבורה היא ״כתיבה עבור הקהל בתכנים שנותנים לו ערך״. כך נולד פרויקט הגליון ״השבוע בעולם האמנות״ המביא חדשות אמנות מהעולם דרך עיניה ופרשנותה של לוזיה. כיום מנויים לו אלפי קוראים. הספר ״מדוע הפסיקה המונה ליזה לחייך״ הוא המשך טבעי לטור השבועי, עם אותה מוטיבציה של ערך לקורא, וכתיבה בגובה העיניים. קראתי בשטף והחכמתי: כשיצירת האמנות הבאה תעשה כותרות במחיר האסטרונומי שבו נרכשה, אחשוב אחרת על הלוחות הטקטוניים שנעו מאחורי הקלעים בדרך לשיא חדש.
$58,405,000 - רק בשבילכם.
.
אם נותרתם סקרנים, המונה ליזה עדיין מחייכת, למרות שרוב המבקרים בלובר מפנים לה את הגב ומצלמים סלפי. כל שאר התשובות – בספר.
.
ניתן להשיג את הספר בגלריה שטרן (גורדון 30 ת״א), או להזמין באשראי בטלפון 03-5246303.
מחיר 69 ש״ח. עד סוף ינואר מחיר השקה מיוחד 50₪ (+5 שקלים דמי משלוח).
יום אחד, לפני כ-4 שנים, כשהגברת אלה זליקבסקי, היתה בכיתה ב', הביא אחד הילדים לשעור את אוסף השטרות שלו. אלה, התבוננה בשטרות ושאלה את הדבר הראשון שעלה בדעתה: מדוע יש על השטרות רק גברים? זה היה בשעור "חקר" - שיעור בו כל ילד...
על My stealthy freedom, נשים איראניות שמוחות בפומבי על חובת לבישת החיג׳אב כסמל לדיכוי נשי, דיווחתי כאן, מתוך סולידריות נשית.
באותו זמן, ממש קרוב לבית, מתנהל אירגון נשים לא פחות מהפכני...
לפעמים אנחנו מתווכחים עם מה שאנחנו חושבים שהוא האמת. אנחנו מניחים מה מריסה מיירס חושבת, למה מתכוון יאיר לפיד, או מה רוצים החרדים, ואז מתווכחים עם ההנחה שלנו, ולא עם העובדות. זו אחת מהסיבות שהצטרפתי לפני כשנה וחצי לקבוצה...
סרטו החדש של הבמאי נואה באומבך, בכיכובם של סקרלט ג'והנסון ואדם דרייבר, משרטט באופן מבריק ונוגע ללב כיצד זוג אוהב מתגלגל לגירושים מכוערים אבל בניגוד לסרטים קלישאתיים בז'אנר, הוא אותנטי עד כאב
יש לי רשימה מכובדת של אתרי אפנה בינלאומיים ששולחים לישראל, ואני רוצה לחלוק אותה איתכן. אז מאיפה תוכלו לקנות שמלה לנשף או לאירוע בכמה מאות שקלים בלבד, מאיפה תוכלו להזמין נעליים ממש בזול, מאיפה תוכלו להזמין אקססוריז? ומה עם בגדים לילדים, מידות גדולות ובגדים לגברים? הכל בפנים!
הכירו את הדבר הבא בטיפוח העור – פיסול הפנים, השבת נפח ועיצוב קווי המתאר, ללא הזרקות או התערבות כירורגית, רק באמצעות קרם אנטי אייג'ינג בעל טכנולוגיה מתקדמת
לבחירות מארס 2020 אנחנו מגיעים בלב כבד. כבר שנה שהמדינה משותקת, כבר שנה שאנחנו, האזרחים, משלמים את המחיר הכבד של בחירות ללא הכרעה, מה כבר יכול להשתנות הפעם?
הסרט, שמבוסס על שערורייה אמיתית, מספר את סיפורן של הנשים האמיצות שהביאו למפלתו של האיש החזק באימפריית המדיה השנויה במחלוקת, Fox News בימים שלפני מהפכת #metoo
תגובות