הבלוג של אורי שביט - טבעוניות נהנות יותר

vegansontop

מילים וטעמים על הנאות החיים בגרסה הטבעונית של אורי שביט, בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר", מרצה, יועצת קולינארית ומנחה סדנאות בישול טבעוניות.

עדכונים:

פוסטים: 8

החל מאוקטובר 2013

החורף מבשר את חזרתם של ירקות השורש הנהדרים לשווקים. זה הרגע לעשות כבוד לשורש היפה, הטעים והבריא מביניהם

23/12/2013

החורף מבשר את חזרתם של ירקות השורש הנהדרים לשווקים. זה הרגע לעשות כבוד לשורש היפה, הטעים והבריא מביניהם

בתור ילדה, השורש הסגול המופלא והשמנמן ממש לא עשה לי את זה. למרות שאמא שלי הכינה בורשט רק פעמים ספורות בחיים שלי (עדיף מאשר לקרוא לאוכל “חמיצה”, לא?), איכשהו סלק נתפס במוח הצעיר שלי כמשהו מרתיע, חמוץ ומאד מלכלך. כמובן שבחלוף השנים למדתי להתאהב בשורש הנהדר הזה, ויחד איתי כמעט כל מסעדה בישראל, שאפשר למצוא בה סלק במגוון רחב של אופני הכנה – חתוך בסלט, ממולא, צלוי או פרוס דקיקות למעין קרפצ’ו צמחוני. לא רק הטעם והצבע גרמו להן להתאהב בו – אלא גם הערכים התזונתיים שלו, שכוללים כמות אדירה של נוגדי חמצון וגם ויטמינים ומינרלים חיוניים בשפע.

יצא כך שגם הילד הפרטי שלי לא ממש טעם סלק כמו שצריך אצלנו בבית, וגילה אותו רק השבוע בטעימה של מנות חדשות ברשת לנדוור, שהשיקה ממש בימים אלה תפריט טבעוני רחב ומושקע, כפי שעשו לאחרונה רשתות של מסעדות טבעוניות וידידותיות רבות. כל כך התלהבתי מההתלהבות שלו מהסלק, שמיד ניגשתי למטבח להכין כמה מנות טעימות ומרהיבות עם הכוכב הסגול של המטבח.

מרק סלק ולפת קטיפתי
מרק סמיך מתוק-חמוץ של סלק סגול ולפת לבנה.

חומרים ל 4-6 מנות

2 סלקים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות
2 לפתות גדולות, קלופות וחתוכות לקוביות
1 בצל סגול, חצוי ופרוס גס
3 שיני שום
2 כפיות זרעי כוסברה, שבורים
4 זרעי הל, שבורים
1/2 צרור כוסברה
2-3 ענפי סלרי
2-3 עלי דפנה
1 לימון פרסי (לא חובה)
מלח ים אטלנטי, פלפל שחור גרוס טרי
1 כפית רכז רימונים
1 כפית סילאן
מעט שמן זית
כ-1/2 1 ליטר מים

להגשה: כוסברה קצוצה

+ מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים את זרעי ההל והכוסברה במשך כדקה. מוסיפים את הבצל הפרוס והשום וממשיכים לאדות בשמן כ-5 דקות נוספות, עד לריכוך קל. מוסיפים את קוביות הסלק והלפת ומאדים כ-3 דקות נוספות.
+ מוסיפים לסיר את ענפי הכוסברה, הסלרי ועלי הדפנה. יוצקים מים קצת יותר מכיסוי הירקות, מתבלים במלח ובפלפל ומביאים לרתיחה.מבשלים כשעה מעל להבה נמוכה, עד שהירקות מתרככים לגמרי.
+ שולפים מהסיר את ענפי הסלרי, הכוסברה, זרעי ההל, עלי הדפנה והלימון הפרסי. טוחנים את המרק באמצעות בלנדר מוט, עד למרקם סמיך וקטיפתי. מוסיפים רכז רימונים וסילאן, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים לקעריות הגשה, מפזרים כוסברה קצוצה ומגישים.

מרק סלק ולפת קטיפתי. צילום: אורי שביט

סלק במילוי סלט חיטה ועדשים
מנה ראשונה אישית ומרשימה, מתאימה כפתיח לארוחת חג או לארוחת שישי.

חומרים ל 6-8 מנות

6-8 סלקים בינוניים על קליפתם, שטופים היטב
1 ק”ג מלח גס
250 גרם (כ-1/2 1 כוסות) חיטה, מושרית שעה במי ברז
100 גרם (כ-1/2 כוס) עדשים שחורות שטופות, מושרות שעה במי ברז
1/4 צרור פטרוזיליה קצוצה
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
מיץ מ-1/2 לימון
קליפה מגורדת מלימון אחד
שמן זית

+ מחממים תנור ל-150 מעלות.
+ צולים את הסלקים: עוטפים את קליפת הסלקים בשמן זית ובמלח גס. מפזרים על גבי תבנית אפייה קילו מלח גס ומניחים עליו את הסלקים. מכסים בנייר כסף וצולים כשעה וחצי, עד שהסלקים רכים לחלוטין.
+ בינתיים מסננים את החיטה ומבשלים בהרבה במים, עד שהיא רכה אך נגיסה, בין 40 דקות לשעה.
+ מסננים את העדשים ומבשלים במים (ללא מלח) במשך כ-40 דקות, עד שהן רכות אך עדיין נגיסות.
+ מכינים את המילוי: מערבבים בקערה את החיטה והעדשים המבושלות, מוסיפים מיץ לימון, קליפת לימון מגורדת ופטרוזיליה. מתבלים במלח, פלפל ושמן זית ומערבבים.
+ ממלאים את הסלקים: חותכים לרוחב את הקצה העליון של הסלקים, ושומרים ל”מכסה”. מרוקנים כל סלק באמצעות סכין חדה או כפית פריזיאן כדי ליצור מקום למילוי. ממלאים את הסלקים בסלט החיטה, מזלפים מלמעלה מעט שמן זית וסוגרים ב”מכסה”. אם לא מגישים מיד, ניתן לחמם כמה דקות בתנור לפני ההגשה.

סלק ודלעת צלויים על אורז ניחוחי
מתכון של הבשלנית דנה מלמד, שימלא לכם את הבית בניחוחות נהדרים.

חומרים ל-4 סועדים

2 סלקים בינוניים שבושלו בקליפתם עד ריכוך, קלופים וחתוכים לפלחים (אפשר סלק ארוז בואקום)
250 גרם דלעת, חתוכה לקוביות
מיץ מתפוז אחד
תפוז חצוי ופרוס על קליפתו
1/2 כוס שמן זית
1 כף סילאן
עלים טריים מ-2 ענפי תימין
2 עלי מרווה
מלח גס, פלפל שחור גרוס טרי
100 גרם משמשים מיובשים
100 גרם שקדים או פיסטוקים קלופים

לאורז:
1 כוס אורז בסמטי
1 בצל, קצוץ גס
1 גזר מגורר גס
2 עלי דפנה
1 מקל קינמון
מלח
1/4 כוס שמן
כ-10 חוטי זעפרן מומסים ב-2 כפות מים רותחים

+ מכינים את האורז: מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל והגזר במשך כ-5 דקות עד להזהבה. מוסיפים את האורז ומערבבים. מוסיפים עלי דפנה, מקל קינמון ואת חוטי הזעפרן עם הנוזלים ומערבבים היטב. ממשיכים לטגן עד שהאורז מתלהט. מוסיפים 1/4 1 כוסות מים רותחים, מערבבים ומכסים. מבשלים 18 דקות מעל להבה נמוכה, עד שהאורז מוכן.
+ מחממים תנור ל-200 מעלות.
+ מכינים את הסלק והדלעת: מערבבים בקערה שמן זית, מיץ תפוזים, סילאן, מלח, פלפל, עלי מרווה ותימין. מוסיפים את פלחי הסלק, קוביות הדלעת ופרוסות התפוז ומערבבים. משטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים 30-40 דקות, עד שהדלעת רכה. 5 דקות לפני תום הצלייה מוסיפים משמשים מיובשים ושקדים.
+ מרכיבים את המנה ומגישים: עורמים על צלחת הגשה את האורז ומניחים עליו את תערובת הסלקים והדלעת הצלויים. יוצקים מהנוזלים שהצטברו בתבנית ומגישים.

 

עוד מתכונים טבעוניים טעימים וביתיים תמצאו בבלוג טבעוניות נהנות יותר

עוד מהבלוג של אורי שביט - טבעוניות נהנות יותר

תצוגה מקדימה

געגועים לאמא: מנות של בנות

באוקטובר האחרון מלאו לפרידה שלי ושל אמא 12 שנה, זמן ומרחק בלתי נתפסים במובן של געגועים. טוב שיש מנות של אמהות אחרות שאפשר להתנחם בהן לא משנה בכמה מסעדות שף יוקרתיות אכלתי ולכמה אנשים בישלתי בעצמי, המבט השמח ביותר יידלק...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

פיצה טבעונית: חגיגת טעמים צבעונית

גם לאיטלקים יש פיצה קלאסית בכלל בלי גבינה - אז למה לא להכין אחת כזאת מפנקת, עם תוספות מהשפע שנתן לנו הטבע? תגידו לטבעוני "פיצה" והאפקט יתחולל מיד - העיניים מתרחבות, בלוטות הרוק נכנסות לפעולה, והמלמול המיידי "כן, כן, איפה?"...

תצוגה מקדימה

זה הסתיו, עם העגבניה

הן קורצות אלי מכל הבסטות בשוק והמדפים אצל הירקן – עגבניות תמר מאורכות, אדומות, עסיסיות ומושלמות. עם הקרירות המתגברת, אין זמן טוב יותר מעכשיו למרק עגבניות מאז שהייתי ילדה, מרק עגבניות היה המרק האהוב עלי מכל. בכלל לא היה...

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה