הבלוג של טליה ברשטיין

אַחֶרֶת כלבים, אנשים, אוכל, חורף ואף פוסט שמתחיל במילים " הרגע הזה ש..."

עדכונים:

פוסטים: 21

החל מאוקטובר 2017

קצת חריפות קצת מתקתקות, עטויות בציר ג’לטיני עדין למהדרין ומשתלבות נפלא עם חזרת חריפה. אף אחד לא יאמין שב”גפילטע” הזה אין פיש

06/04/2019

הייתי ילדה דקיקה בת שבע עם רגלי קיסמים ואנרגיה בלתי נשלטת כשהבנתי שקציצות הבשר שאהבתי לאכול עם שלולית של קטשופ היו פעם עגלים שטיילו ושיחקו אחד עם השני בדיוק כמו כלבים או חתולים. ההבנה הזו גרמה לי לעצב גדול והודעתי להורי שלעולם לא אוכל יותר בעלי חיים מבושלים.

הורי שעשו כל מאמץ כדי שאעלה במשקל קיבלו את ההכרזה שלי בכעס. המושג צמחונות לא היה מוכר באותה תקופה וגישות החינוך היו אחרות, אבל אף איום בסגנון “מי שרעב אוכל הכל” לא הניע אותי מההחלטה.

בלי להרוג אף אחד- גפילטע פיש טבעוני

את חג הפסח תמיד אהבתי יותר מכל החגים. הייתי בטוחה שהפרחים שצובעים את העולם באביב פורחים במיוחד לכבוד ליל הסדר, שפרות משה רבינו מגיעות אל השדה שליד הבית לקראת הפסח רק בגלל סיפור משה בתיבה, מאכל הפסח שאהבתי יותר מכל היה המצה-בראיי ואולי כל האהבה לפסח קשורה לכך שיום הולדתי סמוך לליל הסדר .

בליל הסדר הצמחוני הראשון שלי ישבתי כמו חיילת במשמר החיות ואף על פי שמאד התחשק לי לאכול מהגיפליטע פיש המתוק והחזרת הארגמנית החריפה לא נגעתי בהם. כשהוסרו מהשולחן החגיגי צלחות המנה הראשונה, והוגש מרק עם קניידלך, שאלתי אם המרק בושל עם עוף או בשר. השאלה הזו הכעיסה מאד את אבא שלי ובתגובה חצי כועסת חצי צוחקת הוא אמר שבליל הסדר הבא יכינו לי גפילטע פיש וקניילדך מקוטג’.

בשנה האחרונה הפכתי מצמחונית ותיקה לטבעונית ואהבתי לבישול הפכה למאתגרת ומהנה פי כמה כשנוכחתי שאפשר “לטבען” כמעט כל מאכל, החל מחריימה חריף, דרך עראייס ועד גפילטע-פיש טבעוני למהדרין שטעמו מדויק כפי שמעידים בני משפחתי ה’אוכלי כל’.

פריחה מרהיבה של עצי תפוח הריצה אותי למטבח להמציא מתכון טבעוני למהדרין (צילום (טליה)

פריחה מרהיבה של מטע תפוחים שראיתי בשבוע שעבר לצד הכביש וריחות של עצי הדר, החזירו אותי להתרגשות שהיתה ממלאה אותי כשהייתי ילדה והריצה אותי אל המטבח לקצוץ, לטחון, ולהמציא את המתכון לגפילטע פיש טבעוני. זה הצליח הרבה מעבר למצופה.

כדי שאף בן משפחה טבעוני שלכם לא יקופח בארוחת הפסח, רוצו להכין לו גפילטע פיש טבעוני. סביר להניח שהמנה הזו תהייה הראשונה שתחוסל עד הפירור האחרון, ממש כמו שקרה בבית שלנו, ויתכן שמעתה והלאה תעדיפו להכין גפילטע (טופו) פיש מבלי שהמטבח ידיף ריחות של קרפיון.

גפילטע בלי פיש(צילום: טליה)

גפילטע פיש טבעוני (12 קציצות)

מה צריך:

3 גזרים

2 בצלים

2 חבילות טופו

1 דף אצת נורי

כפית מלח

כף שטוחה פלפל שחור

כף סוכר

שתי כפות שמיר קצוץ

רבע כוס מים

2 כוסות קמח מצה / פנקו

כף שמן חמניות

לציר:

5 כוסות מים

2 גזרים

שלושה גבעולי סלרי

6 כפות טפיוקה

מלח ופלפל

מה עושים:

בבלנדר / נינג’ה / מעבד מזון, קוצצים דק גזרים, בצל ואצת נורי.

מפוררים את הטופו ומוסיפים לתערובת.

מוסיפים סוכר, מלח, פלפל ומים.

חצי מהתערובת שומרים בצד, ואת חציה השני טוחנים למרקם משחתי.

מערבבים את שתי התערובות, מוסיפים קמח מצה או פנקו, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה.

* מחממים תנור ל170 מעלות

מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו מעט

יוצרים מהתערובת קציצות ומכניסים לתנור למשך כחצי שעה או עד שהן מעט מזהיבות.

ציר

פורסים את הגזרים לפרוסות של 3 מ”מ.

בסיר עם מים מבשלים גזרים, גבעולי סלרי, מלח ופלפל עד שהם מעט מתרככים. מנמיכים את האש, מוסיפים טפיוקה ומערבבים בעזרת כף עץ עד שפניני הטפיוקה הופכות שקופות ומכפילות את נפחן.

* הטפיוקה תהפוך את הציר ל”ג’לטיני”. חשוב לערבב לאט כל משך הבישול.

מוציאים את הקציצות מהתנור, מצננים ומעבירים לכלי שטוח.

מקשטים כל קציצה בפרוסת גזר.

מקררים מעט את הציר ויוצקים מעל הקציצות.

שומרים במקרר בכלי סגור.

כמה דברים חשובים

- את ציר הגפילטע-טופו אפשר להפוך לג’לטיני בעזרת אגר-אגר, זו היתה כוונתי כשהכנתי את הקציצות. אלא שברגע האחרון גיליתי שאין לי בבית אגר-אגר, ונראה היה לי שטפיוקה תעשה טוב את העבודה.

-  שחקו עם כמויות הפלפל השחור והסוכר כפי שאתם אוהבים.

- האורחת שאכלה כאן טענה שזה בדיוק את הטעם של הגפליטע של סבתה הפולנייה, התמוגגה, סיימה לאכול ואמרה שעכשיו היא מוכנה לאכול את הטבעוני. מבינים? היא חשבה שהיא אוכלת גפילטע-פיש-קרפיוני ולא מטופו.

- אם אתם טבעוניים כמוני, עשו טובה לעצמכם ולעולם ואל תנסו להטיף לאף אחד להיות טבעוני כמוכם. תנו לכל אחד לבחור את דרכו בעצמו.

עוד מהבלוג של טליה ברשטיין

תצוגה מקדימה

נו תמשיכי, היא אמרה בקולה המתכתי כשקצב הדיבור שלי האט

תמונות הגברים נעו כמו סרט אילם דרך זגוגית עין ימין אל הזגוגית השמאלית, ומשם המשיכו לשוט אל קצה מסגרת המשקפיים עד שנעלמו. "דברי כבר דידי" היא אמרה בחוסר סבלנות בזמן שהזדקפה מישיבתה הכפופה, והרימה את הראש, לא כדי להתבונן בי,...

תגובות

פורסם לפני 11 months
תצוגה מקדימה

פלוגה ז' הישבע

דקות קודם לכן הם רקדו ושרו בקול החזק ביותר שיכלו להפיק מהגרון את שירי הגדוד שאליו שויכו לפני חודשיים ומאז פיתחו לא רק שרירים אדירים וגב משולש, אלא גם גאווה אל הגדוד ואל סמלו. הקולות של הילדים חיילים האלו הדהדו ברחבת הכותל...

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

בלי קמח: קרקרים ביתיים מהירים ממכרים

מתי בפעם האחרונה נשמתם נשימה עמוקה? נכון שעד שקראתם את המשפט הזה שכחתם לנשום עמוק ולמלא את הריאות בכל האוויר שהן יכולות להכיל? סביר להניח שאם אתם לא מורים ליוגה התשובה היא 'כן'. יכול להיות שלאחרונה גם שכחתם להתרגש...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה