הבלוג של טליה ברשטיין

אַחֶרֶת כלבים, אנשים, אוכל, חורף ואף פוסט שמתחיל במילים " הרגע הזה ש..."

עדכונים:

פוסטים: 21

החל מאוקטובר 2017

מראה הסבתא שחלקה כריך עם כלבתה כשנסעו יחד ברכבת גרם לי לאושר, ותכולת הסל שלה הוא ההשראה לחמין המפנק הזה

07/03/2019

“ברור לך שאת הישראלית היהודייה היחידה שנוסעת ברכבת ארבע וחצי שעות מקרקוב לוורשה ונכנסת מזה ל”היי” משוגע, נכון?”

זה מה ששאל אותי האיש עם עיני האגמים כשהצמדתי את האף והמצח לחלון הרכבת שנסעה בין כפרים ציוריים ויערות עבותים בנופיה מעוררי ההשתאות והאימה של פולין.

חודשיים קודם לכן לא היתה מאושרת ממני כשהוא בישר לי שנטוס לקרקוב, הוא להשתלמות ואני אלך לאיבוד מכוון בעיר זרה עד שאמצא קפה שכונתי ואתמקם בו עם המחשב כדי לעבוד.

למה לעבוד? מפני שוורקהוליזם לא עובר מעבר לים, אבל גם הרפתקנות לא נעלמת שם. ולמה מאושרת לטוס לפולין? אולי מפני שבדמיוני פולין היא הכפר עם החווה והמטעים שסבא שלי סיפר לי עליהן, אולי מפני שכל בני משפחתו עלו אחריו לארץ לפני מלחמת העולם השניה, ואולי (או לבטח) זה קשור לגלגולים קודמים.

“נראה לי שזה נכון” עניתי לו לאט, בלי להפסיק לחייך ובלי להפנות אליו את המבט מחשש שאפסיד פיסת נוף. הרכבת האטה ליד תחנה עירומה שהיו בה מספסל אחד וסל עיתונים ועצרה. סבתא שעלתה לרכבת משכה את תשומת ליבי וקיוויתי שתתמקם בקרון בו נסענו.

קרקוב שבתה את ליבי בצניעותה ויופה והחרידה את נפשי באותע עת (צילום: טליה ברשטיין)

הלב שלי התרחב מול האהבה שבין הכלבה לסבתא שישבו ברכבת ואכלו ביחד ארוחת עשר

הסבתא המבוגרת החזיקה ביד אחת סל פלסטיק שידיותיו לופפו ברצועות בד, ובידה השניה חיבקה כלבה בינונית מעורבת לבושה בסוודר ירוק שנסרג במסרגה אחת.

הסבתא התיישבה לא רחוק ממני, באחד מתאי הישיבה הפתוחים, הושיבה את הכלבה על המושב שלידה, הוציאה מהסל סנדביץ איכרים עבה עם נקניק וחצתה אותו לשנים. הכלבה ישבה לידי וקשקשה קשקושים קטנים בזנבה.

ברור היה לי שהיא סומכת על הסבתא. היא ישבה בסבלנות כמי שיודעת מה עומד להתרחש בעוד רגע.

הסבתא אמרה משהו בפולנית שגרם לי להצטער על כך שאני לא מבינה את השפה, הוציאה מפית בד קטנה והניחה אותה על הספסל ליד רגליה של הכלבה. היא בצעה את חצי הסנדביץ לפיסות קטנות, פיזרה אותן בזהירות על המפית וסימנה לכלבה שעכשיו אפשר לאכול. הלב שלי התרחב מול האהבה הגדולה ודיאלוג המילים והמבטים שבין הכלבה לסבתא שישבו ברכבת ואכלו ביחד ארוחת עשר.

העיר היפיפה הצליחה להמטיר עלי שני סוגי רגשות מנוגדים בעת ובעונה אחת

בהיתי בשתיהן וניסיתי להבין איך זה שקרקוב בעת ובעונה אחת שבתה את ליבי והחרידה את נפשי. הרחובות היפים של העיר הסטודנטיאלית, הבארים הקטנים שעד הבוקר מג’מג’מים בהם נגני ג’ז והצניעות הקומומניסטית הקסימו אותי וגרמו לי לרצות להשאר שם, ובמקביל המחשבה על הדם שספוג באדמה עליה עומדת העיר, גרמה לי לרצות להיות בבית שלי בכל פעם שעצמתי עיניים.

הרכבת עצרה בוורשה שקיבלה את פנינו בענני גשם כבדים. הסבתא סידרה את תכולת הסל, והעמידה למסדר תפוחי אדמה לחים ששאריות חול לח דבוקות לקליפתם, דלעת קטנה, בצלים, ושקית עם ערמונים. חשבתי לעצמי שאם הייתי גרה שם, בטח גם לי היתה כלבה עם סוודר סרוג, ומתכולת הסל בוודאי הייתי מכינה קדירת שורשים שתשתלב במדויק עם הנוף והקור, וזה בדיוק מה שעשיתי כשחזרנו הביתה, לימים האחרונים של החורף הישראלי, אלא שתכנית ה’קדירה’ השתנתה לחמין בזכות לילה ארוך בו נשארה בתנור.

חמין טבעוני, ככה הוא ננראה בשלב ה"בלונד-שטני" (צילום: טליה ברשטיין

את החמין הטבעוני הזה כייף לאכול גם במזג אויר אביבי או קייצי. בניגוד למקבילו עם הבשר, את החמין הטבעוני מכינים ברבע שעה,הוא קל לעיכול, מבושם בריח של בית ומלא בטעמים מנחמים.

שני דברים יש לי בשבילכם: מתכון לחמין טבעוני חלומי,לכבוד יום האישה את נבחרת הבנות המהממות של עמותת אס או אס שמחכות להתמקם עמוק בלבכם ולהפוך לחלק מהמשפחה. דמיינו את האהבה ללא תנאי בין הסבתא מהרכבת והכלבה, ולכו לאמץ את חברו/תה הטוב/ה ביותר של האדם.

 

נבחרת ההחלומות שמחכה להיות שלכם ולהעניק לכם אהבה ללא תנאי (צילום: יח"ץ אס או אס)

חמין טבעוני

מה צריך:

6 תפוחי אדמה בינוניים קלופים ופרוסים לרבעים

2 בצלים קצוצים

8 עגבניות שרי חצויות

1 דלורית קטנה מקולפת ופרוסה לרצועות בעובי 3 ס”מ

2 בטטות קלופות ופרוסות לקוביות גדולות

1 קולורבי קלוף וחתוך לקוביות קטנות

2 שקיות ערמונים קלופים ומבושלים

כוס גריסי פנינה או כוסמת שטופים היטב

ראש שום שלם

1 סלסלת פטריות יער

3 גזרים קלופים ופרוסים לרבעים

6 שזיפים מיובשים מגולענים

1/4 כוס רוטב טריאקי

1/4 כוס רוטס סויה (לא להבהל, לא ישאר רמז לריח או טעם של סויה וטרייאקי)

שמן זית

מלח גס

פלפל שחור

1 כוס מים

מה עושים:

בסיר רחב ושטוח (נדמה לי שקוראים לו סוטאז’)

מזהיבים עם שמן זית על אש קטנה מעט את הבצל הקצוץ

מוסיפים עגבניות ומערבבים עד שיתרככו.

מוסיפים גריסי פנינה מבלי לערבב, ומסדרים מעל את כל שאר המצרכים

קוטמים את חלקו העליון של ראש השום וממקמים אותו במרכז הסיר

יוצקים טריאקי וסויה ומכסים את הסיר

מבשלים על אש קטנה חצי שעה, ומחממים תנור ל 180 מעלות

מוסיפים לסיר מים ומכניסים לתנור למשך ארבעים וחמש דקות.

בשלב הזה כדאי לבדוק מה מצב המים. אם בתחתית הסיר יש נוזלים אין צורך להוסיף עוד מים. אם תחתית הסיר יבשה, יש להוסיף חצי כוס מים.

אחרי 45 דקות הקדרה בצבע בלונד-שטני, הבית מלא בריח מגרה והטעם נפלא.

אם תשאירו את הסיר למשך הלילה בחום של 100 מעלות, בבוקר תפגשו חמין שחום עם טעם עמוק, ואת כל השכנים שהתעוררו מהריח ובראו לטעום.

עוד רגע נכנס לתנור והופך לחמין חלומי (צילום: טליה ברשטיין)

כמה דברים חשובים:

- אם בחרתם להשאיר את החמין למשך הלילה בתנור, וודאו לפני שתפרדו ממנו עד הבוקר שיש בו מספיק נוזלים.

- אם אתם צמחונים ואוכלים ביצים, תוכלו להוסיף לסיר ביצים שבבוקר יהיו חומות ו”חמיניות”.

- תאלתרו, תוסיפו שורשים שאתם אוהבים, תגרעו את מה שאתם לא אוהבים אבל אל תוותרו על השום והטריאקי.

- אל תשכחו לחשוב מחשבות טובות כשאתם מכינים את החמין

- בואו לאמץ כלב בשבת, תרמו לעמותה היקרה הזו שמתנדבים בה מלאכים בדמות אנשים, ושתפו את הפוסט הזה הלאה בכל הכח כדי שלא יהיו יותר כלבים רעבים או עצובים בעולם.

 .

עוד מהבלוג של טליה ברשטיין

תצוגה מקדימה

נו תמשיכי, היא אמרה בקולה המתכתי כשקצב הדיבור שלי האט

תמונות הגברים נעו כמו סרט אילם דרך זגוגית עין ימין אל הזגוגית השמאלית, ומשם המשיכו לשוט אל קצה מסגרת המשקפיים עד שנעלמו. "דברי כבר דידי" היא אמרה בחוסר סבלנות בזמן שהזדקפה מישיבתה הכפופה, והרימה את הראש, לא כדי להתבונן בי,...

תגובות

פורסם לפני 10 months
תצוגה מקדימה

פלוגה ז' הישבע

דקות קודם לכן הם רקדו ושרו בקול החזק ביותר שיכלו להפיק מהגרון את שירי הגדוד שאליו שויכו לפני חודשיים ומאז פיתחו לא רק שרירים אדירים וגב משולש, אלא גם גאווה אל הגדוד ואל סמלו. הקולות של הילדים חיילים האלו הדהדו ברחבת הכותל...

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

בלי קמח: קרקרים ביתיים מהירים ממכרים

מתי בפעם האחרונה נשמתם נשימה עמוקה? נכון שעד שקראתם את המשפט הזה שכחתם לנשום עמוק ולמלא את הריאות בכל האוויר שהן יכולות להכיל? סביר להניח שאם אתם לא מורים ליוגה התשובה היא 'כן'. יכול להיות שלאחרונה גם שכחתם להתרגש...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה