הבלוג של גברת הבלים

הבל הבלים

אני מי שאני, הבלוג הזה הוא מה שהוא. כל השאר, הבל הבלים.

עדכונים:

פוסטים: 122

עוקבים: 45

החל מינואר 2014

קורס חדש ומרתק על תרבות האוכל הארצישראלי הקדום ומה שאכלתי שם

08/08/2017

תגידו, הייתם פעם בנאות קדומים?

view Natuf river

נאות קדומים הוא פארק ענק, שמשתרע על פני 2500 דונם באיזור מודיעין. הפארק הוקם על ידי נגה הראובני בשנת 1964, והוא מייצג את הטבע, החקלאות והתרבות הארצישראליים העתיקים. שתולים בו שלל צמחי ארץ ישראל העתיקה, יש בו שחזורים של מתקנים חקלאיים קדומים, בעלי חיים ונופים של פעם.

water wheel

ורגע, עוד שאלה:

אכלתם פעם צפיחית בדבש? אולי ריפות וחביתים? ואשישות? גם אשישות לא? זה לא נשמע לכם סתם מוכר. ריפות וחביתים הם מאכלים מבית המקדש. סמכוני באשישות רפדוני בתפוחים כי חולת אהבה אני, ככה שרה המספרת בשיר השירים. אשישות הן מזון נחמה לחולי אהבה ועכשיו אני בטוחה שתרצו לטעום מהן.

הקשר בין כל המאכלים האלה לבין נאות קדומים הוא ד”ר טובה דיקשטיין, אוצרת הגן הבוטני של נאות קדומים ומומחית לאוכל ארצישראלי קדום. בשבוע שעבר הייתי אורחת של הפארק בסיור בנושא בהנחייתה של טובה, לקראת פתיחת המחזור השני של הקורס שלה, לבשל עם התנ”ך. דיברנו על הקיץ, שהוא שם קדום לתאנה, ועל הפירות שמבשילים עכשיו. קטפנו גרגרים של שיח אברהם, שוחחנו על חרובים וצלפים ושרף של פגות תאנים ועל נחל נטוף, שהפארק משקיף עליו, ושבו התגלו מגלים קדומים, המעידים על ראשית החקלאות באיזור.

ד"ר טובה דיקשטיין. צילום: לליב גל

ד”ר טובה דיקשטיין. צילום: לליב גל

טובה היא מעיין שופע של ידע: היא חוקרת מקורות מהתנ”ך, מהמשנה ומהתלמוד, והיא קוראת בארמית, ביוונית ובלטינית. יש לה המון סיפורים מעניינים על התרבות החקלאית פה ועל תרבות האוכל באופן ספציפי. הרגשתי שאפשר לעמוד ולדבר איתה במשך שעות. אבל אז התחלנו להיות רעבים, אז עברנו לחלק הטעים של המפגש, ונעמדנו לבשל בשטח מבחר של מתכונים מימי קדם: צפיחית בדבש, מקפא פול, גבינה מחלב של תאנה, ולקינוח כדורי תמרים – מתכון מצרי משנת 1600 לפני הספירה. חוץ מזה, אתם כבר מכירים אותי, לא מבשלת בלי כוס יין צמודה. אז בישלנו גם יין קונדיטון – המשקה הכי לוהט (וחד!) של העת העתיקה.

צפיחית בדבש שלא אכלתם מעולם. צילום: לליב גל

צפיחית בדבש שלא אכלתם מעולם. צילום: לליב גל

 

בישול יין קונדיטון. צילום: לליב גל

בישול יין קונדיטון. צילום: לליב גל

אני יודעת. הדלקתי אתכם על הגבינה מחלב של תאנים. כי מה הקשר בין תאנים לגבינה? אז מסתבר שהחלב שמופרש כשקוטפים עלה או פגה לא בשלה – אתם יודעים, הלבן הצורב הזה – שימש בעת העתיקה לגיבון. והמתכון של זה הוא באמת הגבינה הכי קלה ביקום. אם יש לכם עץ תאנים נגיש, כמובן.

כל מה שצריך זה חלב, עץ תאנה (טוב, זה החלק המאתגר, אבל אנחנו בכל זאת פה בארץ ישראל, אז תתגברו), קצת זעתר מקומי לטעם, קצת שמן זית להגשה, סיר, כף, אש ובד לסינון.

מרתיחים את החלב קלות, ומטפטפים פנימה חלב תאנה מתאנה שנקטפה עכשיו – כ-7 טיפות חֵלֶב לליטר חָלָב. מערבבים עד שהחלב מתגבן לפירורים, ומכבים. שופכים אל בד הסינון, מוסיפים זעתר, וסוחטים כדי לסנן החוצה את המים. מגישים עם שמן זית ומרגישים כמו בתנ”ך.

גבינה מחלב תאנים, כמו אצל היוונים!

גבינה מחלב תאנים, כמו אצל היוונים!

 

מתחשק גם לכם ללמוד לבשל כמו בתנ”ך? בספטמבר הקרוב יפתח המחזור השני של הקורס המרתק הזה. בעשרה מפגשים חודשיים תוכלו לסייר עם טובה ברחבי הפארק הענק הזה, ללמוד על הצמחים שבעונה ועל חומרי הגלם שהטבע מספק, לעיין במקורות, להתנסות בשיטות חקלאיות קדומות וגם לבשל ולאכול מאכלים כמו שאכלו אבותינו.

הקורס יתקיים בימי שישי, אחת לחודש, החל מה-8 בספטמבר, במשך 10 מפגשים בני שלוש שעות וחצי בשעות 9:00-12:30. כל מפגש מתמקד בנושאים ובחומרי גלם שונים, בהתאם לעונות השנה ולמועד המפגש.

ניתן להירשם לקורס מלא או למפגשים בודדים על פי בחירה. השתתפות מגיל 18 ומעלה.
עלויות: קורס מלא – 10 מפגשים 1200₪ למשתתף (כולל ציוד וחומרי גלם)
מפגש בודד – 140 ₪ למשתתף (כולל ציוד וחומרי גלם).

 

למידע נוסף והרשמה: 08-9770758 או במייל: [email protected]

 

 

זה הכל הפעם. תחזיקו מעמד. נשיקות עם רוז’ מגברת הבלים!

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

♥ הי! אהבתן מה שקראתן? אתן מוזמנות לעקוב אחריי באופן קבוע, בכפתור “עקוב אחרי” כאן למעלה או בדף הפייסבוק שלי גברת הבלים 
 רגע! ידעתן שיש לי ערוץ יוטיוב? מה דעתכן להירשם לערוץ שלי ביוטיוב

עוד מהבלוג של גברת הבלים

תצוגה מקדימה

חמושה במשקפיים: תרצה אתר - ציפור בחדר

  היום הפינה הספרותית שלנו, חמושה במשקפיים, היא לא על ספר, אלא על סרט תעודי ישראלי. הבמאי והמפיק ארי דוידוביץ' חקר את סיפור חייה ומותה של תרצה אתר, והוא...

תגובות

פורסם לפני 2 years
תצוגה מקדימה

ירקות שורש בתנור

אני מכירה את מיה בר-חיים כבר כמעט תשע שנים. שתינו בנות אותה עיר, וכבר כמעט תשע שנים שאני אוכלת אצלה, במטבח של מיה, ארוחת בוקר בכל יום שישי. האוכל של מיה מזכיר לי בית, אבל פנסי. כמו שהבית שלי היה, אם מישהו היה מבריק את כלי...

תצוגה מקדימה

הגברת מגבנת

שלום קוראים יקרים. מי שעוקב קצת אחר הגברת (הי דארלינג! מתי אתה חוזר היום הביתה?), יודע כבר שהגברת אוהבת לשחק במטבח. לא רק ארוחות צהריים לילדים שצריכים לגדול גדולים, אלא גם אוכל מושחת, קינוחים סקסיים וכהנה וכהנה משחקים. בין...

תגובות

פורסם לפני 3 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה