הבלוג של דוקטור סדר

shiri1981

עדכונים:

פוסטים: 42

החל ממרץ 2014

המתכון לעקיצת דבורה מבית סבתא רבא שלי.

המתכון לעקיצת דבורה מבית סבתא רבא שלי.

היום אבא שלי בן 90.
לכבוד יום הולדתו החלטנו בנותיי ואני להכין ארוחת ערב עם מיטב המתכונים המשפחתיים.
היהלום שבכתר הוא מרשם גרמני מבית סבתא לעוגת עקיצת דבורה.
אבא שלי לימד אותי לבשל. הוא מאד אהב לבשל, מאד אהב לגלות טעמים חדשים. פעם בעידן שלפני האינטרנט, הוא היה אוסף מרשמים מכל העולם. בכל טיול בחו”ל (והיו הרבה כאלה) הוא היה חוזר עם מתכונים גזורים מעיתונים וספר בישול.
בכל יום שלישי הוא בחר מתכון, תירגם אותו לעברית, חשב איך ימצא את החומרים פה בשוק ואיך יאלתר תחליפים.
בכל יום רביעי חזר מאל על בחמש, שרק לי מלמטה והיינו נוסעים יחד לשוק.
בכל יום חמישי לפנות ערב הכין לעצמו את כל החומרים מסודרים, מדודים ושקולים יחד עם הכלים שהוא יזדקק להם, לפי סדר השימוש וביום שישי בבוקר היה מבשל.
הוא מאד יצירתי אבל יחד עם זה מאד מדויק ומחושב.
שנים לקח לי להבין כמה אני דומה לו.
את הסדר הזה של ההכנה לבישול, אני לוקחת כמתנת חיים לדוקטור סדר.
חשיבה של סדר. חשיבה פרקטית ומדויקת שלא מוותרת על יצירתיות ופתיחות.
אז מזל טוב אבא. 12 שנות דוקטור סדר מגשימות את ערכי הסדר והחופש ליצירתיות שטמעת בי בלי דעת מהימים שראיתי אותך מתכונן לבשל.
מקווה שבעקיצת הדבורה שאופה ביום שישי יהיה מהטעם של הבית שם בקניגסברג.

מרשם לעקיצת דבורה מבית סבתא רבא.
(היה לו יותר קל לתרגם לאנגלית)

250 ml cream
3 tbsp sugar
3 tbsp vanilla flavored custard powder
200 ml cream ( I used Heavy cream )
1 tbsp corn-starch
For the Dough
1/4 cup milk (I used whole milk)
7 tbsp butter, at room temperature
2 cups all-purpose flour
2 tbsp sugar
3/4 tsp salt
1 1/4 tsp instant yeast
Instead of 1 egg I added extra 1/4 cup warm milk
For the Honey-Almond Topping
3 1/2 Tbsp butter
1/3 cup sugar
2 tbsp honey
1 tsp vanilla extract
2/3 cup almonds, sliced* (see Note above)
Method
For custard filling
• The filling can be made in the previous day and refrigerated till required.
• Remove 1/4 cup of milk, and put the remaining milk and the sugar in pan.
• In a medium heat, bring this to a boil while stirring frequently to dissolve the sugar.
• Meanwhile, dissolve the custard powder in the 1/4 cup of milk. Add this in a stream, to the boiling milk and keep on whisking so that no lumps are formed.
• keep on stiring until the custard becomes very thick.
• Take the pan off the heat and let the custard cool to room temperature. Give it a mix in few intervals so that there is no lump formation and custard remains smooth.
• If it does become lumpy after cooling, use a hand blender or mixer to make it smooth.
• cover this with cling wrap and refrigerate
• Once you are ready to fill the Bienenstich, whip 200ml of cream till soft peaks form. Then add the corn-starch and whip till it forms stiff peaks. Whisk the custard to make sure it is smooth. Gently fold the cream into the custard. If you feel it is too soft, refrigerate for a couple of hours and then use. Heat the milk until it is warm but not boiling. Cut the butter into pieces and add to the milk, stirring it until the better melts completely. keep side so that it cools down a bit.
• Meanwhile, put the flour, sugar, salt and the yeast in the bowl .
• Mix all the ingredients add the butter-milk mixture(it should be warm, not hot) and also 1/4 cup of warm milk and the then knead till it forms a smooth and soft (loose) brioche-like dough . The dough must be easily handle-able.
• Shape the dough into a ball and place it in a bowl. Cover loosely and let it rise for about 1 1/2 to 2 hours.
• This dough will rise quite well but not to double in size as our other breads do.
• Deflate or punch the dough, and shape again to a smooth ball.
• Place it in a 8” spring form cake tin lined with parchment.
• It is very importation to line your tin with parchment otherwise it will be difficult take them out of the pan .
• Flatten the dough a little, pressing down lightly so that the dough fits the cake tin.
• It ok if it doesn’t touch the corner of the tin .
• Let it rise for about 30 to 45 minutes more. It will not rise very much and look a little puffy.
o Prepare the topping while the dough rises
• Melt the butter, sugar, honey and vanilla in a small pan, over medium heat.
• Keep stirring frequently and it will start bubbling up. Let it cook for about 3 minutes or so ( not more than that else it will turn hard ) until it turns to a light beige colour. Add the sliced Blanched almonds, and stir well till the almonds are well coated.
• Take the pan off the heat and let it cool a bit. The mixture will become quite thick.
To Bake the bread
• After the dough rises spread the fudgy like topping evenly all over the top of the dough. If there are small gaps they will get covered once the bread/ cake is baking.
• Bake at 180C (350F) for about 25 to 35 minutes until the top is golden brown and bubbling.
• A knife inserted in the center should come out clean.
• Let the cake cool in the pan for about 15 minutes. Then gently loosen the sides with a spatula and unmould. Let it cool completely on a rack.

עוד מהבלוג של דוקטור סדר

תצוגה מקדימה

כל הבית בלאגן - שאלות נפוצות ותשובות

כל הבית בלגאן. מאיפה מתחילים? מתחילים...מההתחלה. לא ככה? תמיד מתחילים מההתחלה. בכל פעם היא תימצא במקום אחר. וברצינות. מצד אחד, בכלל לא חשוב מאיפה מתחילים. חשוב להתחיל, לאט לאט ולא בפרויקטים גדולים.  אם הכי חשוב לכם מטבח,...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

בואי לעזור

זה התחיל עם פניה בפייסבוק. בואי לעזור. אני מקבלת פניות כאלה מעת לעת, משתדלת להעתר. שמעון ואריאלה. הוא בן 81. היא בת 76. שולחים לי תמונות של דירה מגובבת. גיבוב כזה של עלבון וצער ואולי גם תקווה שהתבדתה. היא חולה, והוא עדיין...

תגובות

פורסם לפני 4 years

אפשר לחסוך את הקושי

ביום שענת עברה דירה, הודיעה לי בבוקר עובדת שהיא חולה. אני הצטרפתי לצוות כדי לעזור להם, בעיקר כי לא יעלה על הדעת שאנחנו בדוקטור סדר לא  ניתן שרות מלא ללקוח כמובטח. (תתארו לכם: לקוח יקר, אני מצטערת אבל הצוות שלי חולה אז אנחנו...

תגובות

פורסם לפני 5 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה