הבלוג של Rivka Kofler

תמונה אחת וסיפור

אני צלמת-טיילת, מעצבת גרפית במקצועי, מבקרת במקומות שונים בעולם בנופים משגעים, מתחככת בתרבויות קרובות-זרות ומתבוננת דרך פריים התמונה הבאה שאצלם. כאן אשתדל לספר את הסיפור של כמה מהתמונות.

עדכונים:

פוסטים: 102

החל מדצמבר 2012

בחרתי בתמונה הרעננה והצבעונית של תחילת הבישול, כי מכאן אפשר לדמיין תוצאות שונות לפי הטעם האישי, כי לתבשילים האלה יש שמות שונים בכל מקום ומקום בעולם, גם אם העקרון מאוד דומה.

19/11/2013

ספרי הבישול של שנות השמונים, לימדו אותי שמות חדשים למאכלים שהכרתי בבית. למשל, לתבשילים חסרי הצורה והטעם שאיחדו את כל השאריות מכל סירי סוף השבוע קראו באחד הספרים קסרול . למדתי שזהו תבשיל שמכיל את כל הארוחה בסיר אחד, אבל מהספרים האלה למדתי שצריך להתכונן אליהם במיוחד, לקנות את המצרכים המתאימים, לשלב בין טעמים ובשום פנים ואופן לא למחזר אוכל ישן.

בחרתי בתמונה הרעננה והצבעונית של תחילת הבישול, כי מכאן אפשר לדמיין תוצאות שונות לפי הטעם האישי, כי לתבשילים האלה יש שמות שונים בכל מקום ומקום בעולם, גם אם העקרון מאוד דומה.

לפאיאה נחשפנו באחד מהשיטוטים בטיול בברצלונה, שם למדנו לראשונה ללכת לאיבוד בין הסמטאות, ליהנות מהלא צפוי, לטייל במשך שבוע טיול שמספיקים עבורו ארבעה ימים. לאט ועם הרבה מנוחות באמצע – בפארקים, על שפת הים או “סתם” בבתי קפה. כך נקלענו לסימטה אחת, בדיוק כשהקאטלוני התחיל לבשל את הפאיאה שלו. הניח את הסיר הרחב בעל הדפנות הנמוכות על האש, בעודו מחכה שהסיר יתחמם, לגם כמעט בקבוק יין שלם, תוך כדי שהוא צוחק עם כל משפחתו מסביב, ואז התחיל להניח בקלחת הרותחת את הבצלים, והירקות הצבעוניים, בצד אחד פירות ים שונים, בצד השני חלקי בשר שונים, טיגן, ערבב ועל הכל שפך אורז, ולאט לאט עם הרבה צחוקים בקאטלונית, הוסיף נוזל שנראה כמו מרק, לאט לאט ערבב והריחות הציפו את כל הסימטה. אנחנו שכחנו, שיש לנו הרבה עיר לחקור, שכחנו שהרגליים כואבות מהרבה הליכה, עמדנו מוקסמים ומתפעלים מהמעשה שלפנינו כאילו ראינו לפנינו את גדול האמנים יוצר את יצירת הפאר שלו שעוד רגע תיתלה בטוב שבמוזיאונים… כמובן שקיבלנו טעימה נדיבה.

איך שהוא, משום מה לא הכנתי את התבשיל הזה מעולם, למרות שהרבה אחרים המבוססים על אותו עקרון כן.

השבת הזו הגיעה ההשראה. אז בישלתי יום קודם מרק עוף עשיר, או ציר כפי שנהוג לכנות את אותו מרק כדי לשדרג אותו, קניתי מבעוד מועד את כל המצרכים הדרושים וניגשתי בחרדת קודש למלאכה. אפילו השתדלתי לשחזר את האווירה באמצעות מוסיקה מתאימה.

מה הופך את התבשיל לפאיאה שאלה אילאיל? ולא ממש היתה לי תשובה, רק סיפרתי לה את מה שזכרתי מאותה סמטה בברצלונה….

ולמתכון. התבשילים האלה הם לא על טהרת הדיוק – קצת יותר מזה או קצת פחות מהאחר, הכמויות הם לפי עקרון “כמה שלוקח” ובעיקר התאמה לטעמים אישיים. צריך סיר רחב בעל תחתית עבה לפיזור חום אחיד.

מבשלים קודם סיר מרק עוף עשיר בעשבי תיבול. אפשר יום קודם ומסננים.

קוביות ירקות: בצל סגול גדול , חצי פלפל אדום, חצי פלפל צהוב, גזר בינוני, כמה שורשי ארטישוק ירושלמי, סלסלת פטריות שמפיניון.

חבילת פטריות פוריצ’יני מיובשות + כוס מים רותחים

4 שוקי עוף

קילו שרימפסים

3 כוסות אורז

כמה “שערות”  זעפרן  מושרים ב-2 כפות מים רותחים.

מתחילים בטיגון הירקות בשמן זית על אש גבוהה – קודם הבצל ואח”כ הייתר, מכניסים קצת קצת כדי לא לצנן את חום הסיר, הפטריות ייכנסו אחרונות. את מי ההשרייה של הפטריות היבשות שומרים. את העוף “סוגרים” מכל הצדדים בנפרד (טיגון קל עד כדי השחמה) ומוסיפים לסיר הגדול. מוסיפים את האורז, לאחר כמה דק’ מתחילים להוסיף את המרק. כל פעם כמות של מצקת עד שתיים, כשהאורז סופג את הנוזלים מוסיפים עוד, בדומה לבישול ריזוטו. מוסיפים את הזעפרן המושרה. זה הזמן לתבל.

בין לבין כיסיתי את הסיר והחלשתי את האש לאש בינונית. בינתיים, הבית התמלא בריחות שקשה לעמוד בפניהם…

כעבור כחצי שעה (עדיין נמשך תהליך הוספת הנוזלים, באיטיות) טיגנתי לחוד את השרימפסים והוספתי לסיר הגדול. הוספתי גם את מי ההשרייה של הפטריות. התבשיל מוכן בתום שעה בערך, או כשהאורז מבושל אל-דנטה (לא רך לגמרי)

תבלינים – מאוד אישי. קודם כל, צריך לקחת בחשבון שכל התיבול של המרק מסתווסף לפאיאה.  אפשר להוסיף פלפל חריף ירוק כבר בהתחלה, פפריקה, פלפל שחור, שום, אגוז מוסקט ואולי אפילו קצת קינמון. אפשר לשנות בכל פעם את התיבול ואז מתקבלת תוצאה שונה.

ירקות – למעשה כל ירק מתאים ובתנאי שיישאר שלם בתום הבישול, שלא יתקבל “גיבץ” בתום שעת בישול…

_________________________________

לצפייה באלבום התמונות שלי

הצטרפו לעמוד התמונות שלי בפייסבוק

_________________________________

  • אם אהבתם את התמונה הזו והסיפור שלה ותרצו לא לפספס את התמונות הבאות והסיפורים שלהן,
    לחצו על כפתור ה- עקבו אחרי - למעלה משמאל – הכניסו את כתובת המייל שלכם
    (תידרשו גם להסכים לקבל ניוזלטר של סלונה – גם זו לטובה) ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם משהו חדש.

עוד מהבלוג של Rivka Kofler

תצוגה מקדימה

לתת להן כח

רובנו לא יכולות אפילו לדמיין מה עוברת מנותחת סרטן השד, וטוב שכך. רובנו מדמיינות למשל, שיער נושר, ולא יודעות שגם שיער הריסים והגבות נושר, רובנו מדמיינות את הקלישאה...

תצוגה מקדימה

נוכח עוגות פריז

לפני יותר מעשר שנים, קרה ואבד לי הזכרון באחת. לי – שהייתי ספר טלפונים מהלך, ספר הסטוריה מסודר לפי תאריכים מדוייקים – הכל נעלם. נבהלתי. לצד התשבצים...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

אגם הצללים

פתח דבר אני לא ממש מצויה בעולם הפנטזיות הנוכחי (אם יש דבר כזה), אינני נוער וגם אין לי כאלה בבית די הרבה שנים, ובכל זאת, משהו בעטיפת הספר גרם לי מאוד לרצות לקרוא אותו. ולא רק...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה