הבלוג של רעיה הנרי

הבלוג של רעיה הנרי

עיתונאית בנושאי עיצוב, טיפוח, אוכל, תיירות, אורח חיים בריא ולייף סטייל בכלל.

עדכונים:

פוסטים: 52

החל מפברואר 2010

עָאשְׁת ואִידְכּ – בעירקית זה תבורכנה ידייך וזה מה  שהעיראקים אומרים לבעלת הבית בסוף הארוחה כתודה על תבשיליה הטובים. “עַשְׁתִידְכּ” הוא גם שמו של ספר בישול חדש אותו השיק לאחרונה העורך והמוציא לאור – הגולשאי עופר ורדי יחד עם הכותבות אותו שושי אורן ולורן רביד.

http://www.youtube.com/watch?v=tMRwpNI-RXk&feature=email

הספר הוא הרבה יותר מספר בישול- הוא גם צוהר לתרבות שלמה שהולכת ונעלמת. כשקראתי את המתכונים (ונזכרתי בטעמם) התחלתי אפילו אני להתגעגע לחופי הדקלים של הפרת והחידקל אשר בבבל. מצאתי כאן תמונות מגרות למתכוני מאכלים שעברו מדור לדור דרך הידיים, העיניים והלב- מלווים בסיפורי נוסטלגיה מסורתיים. יש כאן  למעלה ממאה מתכונים טעימים וכשרים ממטבחם של יוצאי עיראק כמו קובה לכל עונה, גם כשר לפסח (מתכון כאן למטה), תְבִּית, זְנְגוּלָה ובְּעְבְּע תמרים מתוקים כדבש.

בעניין הסיפורים התרשמתי במיוחד מגילגולו של ה”סביח”. ארוחת הבקר המסורתית של שבת כללה חצילים מטוגנים, ביצה חומה של חמין (תְבִּית במקרה הזה) ועמבה- מלופפים בפיתה עירקית כמובן. המנה זכתה בארץ הן בתהילה והן בשמה הישראלי לאחר שיוצא עירק בשם סביח פתח בשנת 1961 באסטה ברמת גן, איך לא, והביא את ה”סביח” אל ההמונים (הרבה לפני עובד המשורר ). למדתי גם על הצד העירקי  שבקשר בין יהודי בגדד להודו- ואיך הפכה מחית המנגו ההודית לעמבה המזוהה עם מזון יהודי עירק.

בקיצור, גם בימים טרופים אלה חשוב לזכור שיש לנו קרן אור יפה מהכיוון הקולינרי. כי אנחנו יושבים כאן על אוצר של מסורות הנמצאות רק כאן, ולפחות בענייני גורמה- אנחנו באמת ארץ זבת חלב ודבש.

כְּבָּה לעִיד לְפְטִיר- קובה לפסח- كوبه لعيد لفطيغ

מה צריכים (לכ־15 קובות)

למרק

½ ק”ג דלעת מקולפת, חתוכה לקוביות בגודל כ־½1 ס”מ

3 כפות שמן

1 בצל בינוני קצוץ

2 כפות רסק עגבניות

1 כף פפריקה אדומה מתוקה

3 כוסות מים רותחים

מלח לפי הטעם

¼ כפית פלפל לבן או שחור

¼ כוס מיץ לימון טרי

3 כפות סוכר

2 כפות צימוקים

למעטפת

1 כוס אורז טחון
(להשיג בחנויות התבלינים)

120 גרם חזה עוף טרי, טחון דק

כ־½ כוס מים פושרים

למילוי

400 גרם בשר בקר טחון

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

1 בצל קטן קצוץ דק

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

1 כף שמן

מה עושים

1. מכינים את המרק: מחממים שמן בסיר ומטגנים בו את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את הדלעת ואת רסק העגבניות. מתבלים בפפריקה ומשחימים עוד כחמש דקות נוספות. יוצקים מים, מתבלים במלח ובפלפל לבן או שחור. מוסיפים מיץ לימון וסוכר. מערבבים. מבשלים על אש בינונית במשך כ־20 דקות או עד

שהדלעת מתחילה להתרכך, טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הצימוקים ומערבבים.

2. מכינים את המעטפת: מערבבים היטב את האורז הטחון ואת החזה הטחון לקבלת תערובת אחידה. יוצקים מים בכמויות קטנות לקבלת תערובת אחידה במרקם בצקי. מניחים בצד למשך כשעה.

3. מרכיבים את המילוי: מערבבים את כל המרכיבים לקבלת תערובת אחידה ומניחים בצד.

4. יוצרים את הקובות בידיים רטובות כל העת: קורצים כדור בגודל כדור פינג פונג מתערובת האורז ומשטחים על כף היד. נוטלים כפית גדושה מתערובת הבשר ומניחים במרכז, סוגרים את הקצוות מסביב המילוי ומגלגלים בעדינות לכדור עגול וחלק. מניחים על גבי מגש.

כך ממשיכים עד שנגמרת תערובת האורז.

5. מבשלים את הקובות: מטילים בזהירות מכדורי הקובה לתוך סיר המרק. כעבור כדקה מוסיפים עוד קובות וכך הלאה עד גמר הקובות. מטלטלים את הסיר בעדינות רבה כדי שלא יידבקו זו לזו או לתחתית הסיר. מבשלים על אש נמוכה במשך כ־20 דקות.

את הקובה לפסח ניתן לבשל גם במרק סלק, בשום ונענע ובבמיה.

עַשְׁתִידְכּ“, יוצא לאור בהוצאתLunchBox (www.lunch-box.co.il) וניתן לרכוש אותו בחנויות הספרים המובחרות ברחבי הארץ במחיר 128 שקלים .

עריכה: שרית שמואלי; צילום: מיכל רביבו;  סגנון: גליה אורנן;

ייעוץ מתכונים: שף פטר שיקלושי; עיצוב: קרן וגולן עיצוב גרפי;

עוד מהבלוג של רעיה הנרי

תצוגה מקדימה

היה צבעוני

לאחרונה הזדמנתי לרחוב החשמל 33 בתל אביב ונקלעתי לפתיחה חגיגית של חנות צבע חדשה. לא סתם חנות, בוטיק צבעי פרימיום לבית- ממותגים בידי ראלף לורן. לרגע שכחתי את האדים השגרתיים העולים מהביצה המהבילה של חיי ואת זעמי על מהפיכת...

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

פסטה - האוכל האולטימטיבי

בשבילי פסטה זה האוכל האולטימטיבי: טעים, קל להכנה ופתוח ליצירתיות. הייתי לוקחת איתי פסטה לאי בודד (במיוחד משום שהייתי צריכה לבשל בעצמי...) כי יש לפסטה קסם מנחם - היא משביעה, ובו זמנית עושה חשק לעוד. "פסטה" באיטלקית זה בצק....

תגובות

פורסם לפני 9 years
תצוגה מקדימה

אורחים לרגע - יופי של סרט

אם הסרט "אורחים לרגע" לא היה ישראלי כל כך -הייתי יכולה להישבע שהוא צרפתי (מהמוצלחים שבהם). קטן, שנון, ומקסים. גור בנטביץ' שזכה על תפקידו בפרס השחקן המצטיין בפסטיבל ירושלים האחרון, מפגין כריזמה טבעית קלילה נוסח וולטר מת'או ...

תגובות

פורסם לפני 7 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה