הבלוג של רוית אפרתי

טוויסט באפייה

שמי רוית אפרתי, קונדיטורית, מנחת קבוצות תמיכה ומאמנת לחשיבה מתקדמת דרך עולם האפייה והמתוקים. מוזמנים לקרוא עוד באתר שלי www.bakingtwist.co.il

עדכונים:

פוסטים: 38

עוקבים: 82

החל מינואר 2015

mn905yw49uzlilvo3yu3

מאפים מלוחים הם נקודה כואבת. וטעימה. מאוד טעימה. אני נעשית רעבה רק מהמחשבה על כל  מה שמתחיל בלישה של בצק, התפחה של שמרים,  הכנה של בצק פריך וכדומה. שלא נדבר על זה שאני בטוחה שאפשר  לעלות במשקל רק מלהריח איזה בורקס. 

פיצה, פוקאצ’ה, לחם, בורקס, קלצ’ונה, כל מה שיש לו בצק. באמת לא משנה מה. אני אוהבת. אבל הכי “עושים” לי את זה – הקישים. כל אופה מתחיל יידע להסביר לכם את ההבדל המשמעותי בין סתם פשטידה לקיש.  לקיש זה עם הבצק הפריך למטה, זה שמהווה “בית” לפשטידה הרגילה של כל עקרת בית, זה שנותן לה טעם אחר מלא בחמאה, זה שעושה אותה “קיש” יש טעם אחר. טעם של  אירופה הקלאסית, טעם של אהבה לאפיה, טעם של אושר, טעם של שמחה בעיקר הוא זה שיודע להעלות חיוך על פניי גם ברגעים קשים. הנה אני מודה. אני אוהבת מאוד לאכול קישים.

ואז באה הנקודה הכואבת … יש מצב שאכילת או אפיית יתר של קישים  (וגם בצקים  ומאפים אחרים)  תגרום לי לתפוח ביחד איתם (וכמו שאתם יודעים כבר הייתי שם בצד התפוח ורזיתי). ולכן צריך למצוא תחליפים, כאלה שיוזילו את כמות השומן, יצמצמו את הנקודות ויאפשרו גם לי מידי פעם ליהנות ממאפה טוב לדרך.

אז איך עושים את זה?  אם פספסתם את  חלק א’ שכלל טיפים לאפיית מתוקים,  ממליצה בשלב ראשון  לקרוא ולאמץ משם את הטיפים שעוסקים בהכנות: לא אופים רעבים, כלים מטביעים במים וסבון, אופים במנות קטנות, שאריות הוציאו מהבית והקפידו לחשב נקודות!!!

בשלב שני, אמצו לכם גם את הכללים הבאים שיעזרו לכם מאפיית הקיש העשיר ביותר ועד הפשטידה הקלאסית של שומרי משקל  :

  1. החליפו גבינות חצי קשות עשירות בשומן  בגבינות  חצי קשות רזות עד 5% -9% שומן-  יש מגוון מאוד גדול של גבינות טעימות בשווקים החל מפטה, בולגרית, גבינות עיזים ועוד. בשל טעמן המוצלח,  באפיה אין הבדל אם הגבינה היא 24% שומן או 5% שומן כולן רזות וטעימות. וה”טועם” הממוצע ברוב המקרים לא ירגיש כל הבדל.
  2. השתמשו בגבינות צהובות קשות עשירות בשומן  לטעם בלבד– היעזרו בהן במידה  רק למתן טעם  ואת יתר הכמות במתכון החליפו בגבינה קשה רזה (עד 15%). גבינות כמו קשקבל, פרמז’ן  וכדומה הן בעלות טעם עז וחריף שמשפיע מאוד על המאפה ואפשר להשתמש במעט מאוד מהן כתיבול.
  3. שמן-  במרבית המקרים אפשר לוותר על השמן במתכון. למשל בפשטידות  אם השמן מיועד לטיגון הירקות בתחילת ההכנה החליפו אותו בתרסיס שמן. אם השמן פשוט “מוסף” לבלילה נסו  לוותר עליו או להחליפו ביוגורט  או חלב.  בבצקי שמרים, פוקאצ’ה למשל,  אפשר לנסות להוריד תחילה כמחצית מהשמן ולהגדיל בהתאמה את כמות המים במתכון.
  4. ירקות למאפים מלוחים מאדים ולא מטגנים. הכינו את הירקות בתנור גריל, אדו אותם בסיר מתאים או הקפיצו במחבת עם תרסיס שמן. תבלו אותם בעשבי תיבול בנדיבות ומובטח לכם טעם נפלא ללא השומן.
  5. החליפו בצק עלים או בצק פילאס בעלי פילו. טעות לחשוב שבצק פילאס “רזה” יותר ובריא יותר מבצק עלים, מבדיקת ערכים תזונתיים תגלו מהר מאוד  שהם בדיוק אותו הבצק, עישר במרגרינה רק בשם אחר. עלי פילו הם תחליף נהדר, דל שומן לכל מחלקת אפיית הבורקסים, בצקים לקישים  רולדות וכדומה.
  6. החליפו שמנת לבישול שמיועדת להעשרת פשטידות, קישים, תערובות שונות בשמנת רזה לבישול 10% שומן , חלב או שמנת סויה 5% שומן.
  7. אפשר גם בלי בצק- אם חפצתם בפשטידה טובה בחלק גדול מהמקרים אפשר לוותר על הבצק לגמרי ולאפות רק את “המלית” נטו.  במקרה זה אפשר להעשיר קצת את המלית שלכם במעט פירורי לחם או קמח תירס  או קוואקר ( כ- 3 כפות לפשטידה שלמה)

לסיכום, הכי חשוב תאפו בהנאה, אוכל יכול להיות טעים גם כשהוא רזה וכמו שאומרים  אוכל עושים באהבה. אני לא מוותרת על אפיה.

והנה לפניכם ארוחת הערב המושלמת. קיש בצל.

קיש בצל בגרסה הרזה

6 מנות (כל מנה בתבנית פאי אישית קוטר 12 ס”מ)

כל מנה 5.5 נקודות.

חותכים בצלים לשמיניות

חותכים בצלים לשמיניות

מתבלים במלח, פלפל, חומץ ותרסיס שמן

מתבלים במלח, פלפל, חומץ ותרסיס שמן

אופים עד להשחמה

אופים עד להשחמה

מסדרים דף פילו בתבנית

מסדרים דף פילו בתבנית

מסדרים את הבצלים וגבינה בולגרית

מסדרים את הבצלים וגבינה בולגרית

מוסיפים בלילה ומוצרלה

מוסיפים בלילה ומוצרלה

אופים עד להשחמה ופריכות

אופים עד להשחמה ופריכות

מצרכים:

4 בצלים לבנים פרוסים לשמיניות
4 בצלים סגולים פרוסים לשמיניות
3 ביצים
1 מיכל שמנת סויה 5% שומן
200 גרם גבינה בולגרית 5% שומן
1 כף קמח
3 אצבעות גבינת מוצרלה 20% שומן ( או 60 גרם גבינה מגורדת)
1 כפית שום
מלח, פלפל
1 כף חומץ בלסמי
תרסיס שמן בטעם חמאה
6 דפי פילו מופשרים

ההכנה:

  1. מחממים תנור גריל  ל- 180 מעלות. מסדרים את הבצלים הפרוסים בתבנית על נייר אפייה, מרססים אותם בתרסיס שמן ומתבלים  במלח, פלפל וכף חומץ בלסמי.
  2. אופים את הבצלים עד להשמחה. כ- 20 דקות. באמצע הופכים אותם שייקבלו צבע יפה משני הצדדים.  מצננים.
  3.  מרססים דף פילו בתרסיס שמן בטעם חמאה, מקפלים אותו לארבע ומסדרים בתוך תבנית הפאי כך שיהיה בסיס לקיש.
  4. מסדרים את הבצלים בתוך הקיש, ומעליהם מפזרים כ- 30 גרם גבינה בולגרית.
  5. טורפים ביחד בקערה את  השמנת ,הביצים, הקמח והשום לבלילה אחידה ומוזגים לתוך הקיש עד לגובה הירקות.
  6. מפזרים מעל הקיש כ- 10 גרם גבינת מוצרלה.
  7. חוזרים על הפעולות להכנת 6 קישים אישיים.
  8. אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות כ- 20-30 דקות או עד שהמאפה שחום הבצק פריך.
ארוחת ערב מושלמת!

ארוחת ערב מושלמת!

מגישים לצד סלט ירקות. ארוחת ערב מושלמת זולה בנקודות !!! בתיאבון.

עוד מהבלוג של רוית אפרתי

תצוגה מקדימה

לרדת במשקל גם בפסח! תפוחי אדמה ממולאים ותפריט מואץ שיעזרו לדיאטה בחג.

שאלת השאלות? עושים או לא עושים דיאטה בפסח? זה חג לא? והוא רק פעם בשנה. אפשרי בכלל לעשות דיאטה בחג? אולי רק לשמור על תפריט שפוי?  כל כך הרבה פעמים שמעתי את המשפטים: "אני אתחיל אחרי החג", "זה יעבור ואז אני מתחילה דיאטה", "אני לא...

תצוגה מקדימה

גלילות חזה עוף ממולאות בפטריות ועלי בייבי תרד - מתכוננים לפסח...

מתחילים כבר  להרגיש את פסח באוויר.  זה קורה בערך בתקופה הזו שאחרי פורים. ברגע שנגמרות כל מסיבות התחפושות, חוסלו כל משלוחי המנות מתחילה ההתארגנות לחג. מצד אחד  מתחילים לנקות את הבית ולרוקן את המזווה מכל החמץ ומצד שני...

תצוגה מקדימה

ליהנות מהדרך - גלידת יוגורט ביתית בשני מרכיבים בלבד- דיאטטי, בריא והכי חשוב טעים!!!

מחשבות. אני אלופה במחשבות. אם היה ענף באולימפיאדה שמתעסק במחשבות יש מצב שהייתי מתמודדת ראויה למדליה. בעצם מי מאיתנו לא כזה. הבעיה עם המחשבות האלו שהן גוררות אותי.  יש תקופות כאלה שהן חזקות ממני. זה קורה בעיקר בימים שהחלטתי...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה