הבלוג של רוית אפרתי

הכל בראש

עדכונים:

פוסטים: 31

עוקבים: 77

החל מינואר 2015

תגידו לי זה משמין, זה מטוגן, זה לא בריא, זה יהרוס לך ועוד ועוד…. ואני אומרת זה “הכל בראש”. מצברייט יכול בכלל להכנס לתפריט של שומרי המשקל בחג הזה? כל התשובות מזוית הראייה שלי בפוסט שלפניכם וגם המתכון המעולה של סבתא שלי ז”ל כמה פשוט ככה טעים.

05/04/2017

בליל הסדר זה יהיה  בדיוק 4 חודשים ו- 7 ימים מאז שסבתא שלי נפטרה. זה החג הראשון שאנחנו עושים בלעדיה. סבתא שלי לא הייתה בשלנית גדולה. אבל יש כמה דברים שהיא עשתה בצורה מושלמת. אחד מהם זה המצברייט של פסח.  כשהיא הייתה צעירה ויותר וגם בריאה יותר, ואנחנו היינו קטנים יותר , חיכינו ממש חיכינו שיגיע פסח שהיא תכין. זוכרת את עצמי כילדה  מגיעה  אליה הביתה בערב פסח ועל מגש במטבח חיכו לנו כל המצברייט  מסודרים וחגיגיים מוכנים לארוחה. סבא שלי  ז”ל היה עוטף אותם  בנייר  אפייה ומעל נייר כסף והיה מחכה לנו מגדל כזה של  מצברייט שרק ניקח הביתה אחרי הסדר. כי אי אפשר לעשות פסח בלי מצברייט של סבתא.

כבר שנים שהסדר לא אצלה, היא לא הייתה בקו הבריאות, אבל איכשהו  הצלחתי  באחד החגים ההם לבקש ממנה שתלמד אותי והיא לימדה. בשנים האחרונות זה התפקיד שלי לליל הסדר. אפילו הילדים שלי, הנינים שלה, למדו לשאול יש מצברייט של סבתא חנה. ולמדתי. אני חושבת שלמדתי  אפילו טוב. זה כמעט הדבר היחידי שלמדתי לבשל ממנה והיא הייתה כל כך גאה בזה. כל פעם הופתעה מחדש.  בשנים האחרונות כבר לא תיקנתי אותה שאמרה שהיא עשתה את המצברייט שעל השולחן. הזיכרון כבר לא ממש עבד וכל כך עשה לה טוב שכולם אוהבים את המצברייט של סבתא שרק החיוך שלה היה שווה הכל.

המצברייט שלנו תמיד נראה כמו עוגה גדולה ונפרס להמון פרוסות דקות ומלאות טעם. אצלנו במשפחה יש שתי דרכים לאכול מצברייט. תמיד הוא מופיע כאורח כבוד בליל הסדר ומשמש בסיס טוב לכבד הקצוץ,  ליד הגפילטפיש או סתם ככה עם חזרת או הדרך השנייה, האהובה בעיקר על הילדים, זה חם חם ישר מהמחבת עם הרבה סוכר מעל…..

תגידו לי זה משמין, זה מטוגן,  זה לא בריא, זה יהרוס לך  ועוד ועוד…. ואני אומרת זה “הכל בראש”.  זוכרים את השם של הבלוג? ריבי חברתי הציעה שם חדש  “הזווית של רוית”. אז קבלו את הזווית שלי לענייני אוכל המסורת בחגים ובכלל. אני מאמינה שיש דברים שאסור לגעת באופן ההכנה שלהם. לערב החג אני  מטגנת את המצברייט. כן, כן, קראתם נכון. מטגנת. אומנם במעט שמן אבל מטגנת. בימים אחרים מנסה גרסאות פחות מטוגנות ויותר אפויות אבל זה באמת אף פעם לא אותו הדבר. אני מאמינה שלפעמים, צריך להאכיל את הנפש. זה זיכרון הילדות שלי. זו המסורת שלנו בחג. זו סבתא שלי. אם אלמד לאכול מנה במידה וליהנות ממנה היתרון הנפשי שלי והכוחות להמשך הדרך כל כך עצומים שזה שווה לי את ה”חריגה” מהרגליי.

וכאן אתם נכנסים לתמונה, כי באמת אין סיבה לשבת בחושך בחג הזה. אורח חיים בריא   זה לא אומר בעיניי להימנע כל הזמן, או לאכול  רק מוצרי דייאט, וכשכולם נהנים מארוחת חג להישאר בירקות וחסה. זה אומר לדעת ליהנות במידה. לדעת גם לשחרר מידי פעם ולחזור למחרת לשגרה. לדעת שתמיד יש מחר ואפשר לתקן. לדעת שאוכל זה חלק מהנאות החיים ואפשר ליהנות גם מארוחה קצת אחרת ואז גם לדעת שהכל בסדר.
זו אני מנהלת את האוכל ולא הוא אותי.
זו הזווית שלי.

מצברייט של סבתא חנה 

20170405_173809

16 מנות כ- 4 נקודות למנה

אז מה צריך?

10 מצות
4 ביצים
מלח
פלפל שחור
כ- 8 כפות שמן לטיגון

מה עושים?

  • לוקחים קערה גדולה מלאה במים ו”מטביעים” את המצות בקערה. נותנים להן לנוח שם דקה – שתיים ואפילו יותר אל תחששו זה הזמן להוציא אגרסיות. ואז מפוררים אותן  טוב טוב בידיים בתוך המים. מסננים את המצות מהנוזלים וסוחטים מעט.
  • מוסיפים את הביצים, מתבלים ומערבבים למסה אחידה.
  • מחממים 4-5 כפות שמן במחבת בינונית ויוצקים את כל הבלילה  למחבת. משטחים את הבלילה מעט כך שהמצברייט יהיה כמו עוגה עגולה במחבת. מנמיכים את האש  ומטגנים על חום נמוך כ- 10 דקות ( מידי פעם בודקים בצדדים שהתחתית לא נשרפת).
  • עכשיו החלק המורכב- להפוך: מסירים רגע מהאש ובעזרת צלחת הגשה גדולה הופכים את המחבת  על צלחת ההגשה. כך שהמצברייט יהיה על הצלחת כשחלקו המבושל יהיה כלפי מעלה  והחלק הלא אפוי בתחתית הצלחת. מחזירים את המחבת לאש. מוסיפים עוד 2-3 כפות שמן במידת הצורך ומחזירים את המצברייט לתוך המחבת לטיגון הצד השני. מנמיכים את האש ומטגנים כ- 10 דקות נוספות .
  • מוכן  מוציאים ומגישים חם.

טיפ: לפני הטיגון אני מוציאה כפית מהמסה ומכינה אותה על המחבת לבדיקת הטעם- מלח, פלפל. מוסיפה במידת הצורך.  הטעם שונה לגמרי אם תיבלתם נכון בפעם הראשונה או הוספתם מלח אחרי הטיגון.

רוצים גרסה רזה יותר: את אותה המסה עושים כלביבות על תבנית מרוססת בתרסיס שמן בתנור- יצאו לכם  משהו כמו 30 לביבות  קטנות בערך נקודה ליחידה.

או: מסדרים את המסה בתבנית עגולה לתנור מרססים בתרסיס שמן ואופים בחום בינוני. כ- 45 דקות עד שפריך וזהוב.  16 מנות ב- 2 נקודות למנה.

בתיאבון!

20170405_173959

פסח שמח וכשר.

לזכרה של   סבתא שלי-  חנה שיפר ז”ל.  1930- 2016.

תמונה מ-רוית אפרתי

אהבתם את הפוסט?? מוזמנים לעשת לייק… רוצים לקבל עדכון למייל על הפוסטים הבאים- מוזמנים לסמן “עקוב אחרי” למעלה.

עוד מהבלוג של רוית אפרתי

תצוגה מקדימה

לרדת במשקל גם בפסח! תפוחי אדמה ממולאים ותפריט מואץ שיעזרו לדיאטה בחג.

שאלת השאלות? עושים או לא עושים דיאטה בפסח? זה חג לא? והוא רק פעם בשנה. אפשרי בכלל לעשות דיאטה בחג? אולי רק לשמור על תפריט שפוי?  כל כך הרבה פעמים שמעתי את המשפטים: "אני אתחיל אחרי החג", "זה יעבור ואז אני מתחילה דיאטה", "אני לא...

תצוגה מקדימה

גלילות חזה עוף ממולאות בפטריות ועלי בייבי תרד - מתכוננים לפסח...

מתחילים כבר  להרגיש את פסח באוויר.  זה קורה בערך בתקופה הזו שאחרי פורים. ברגע שנגמרות כל מסיבות התחפושות, חוסלו כל משלוחי המנות מתחילה ההתארגנות לחג. מצד אחד  מתחילים לנקות את הבית ולרוקן את המזווה מכל החמץ ומצד שני...

תצוגה מקדימה

ליהנות מהדרך - גלידת יוגורט ביתית בשני מרכיבים בלבד- דיאטטי, בריא והכי חשוב טעים!!!

מחשבות. אני אלופה במחשבות. אם היה ענף באולימפיאדה שמתעסק במחשבות יש מצב שהייתי מתמודדת ראויה למדליה. בעצם מי מאיתנו לא כזה. הבעיה עם המחשבות האלו שהן גוררות אותי.  יש תקופות כאלה שהן חזקות ממני. זה קורה בעיקר בימים שהחלטתי...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה