הבלוג של רוית אפרתי

טוויסט באפייה

מי אני ? מנהלת דיגיטל, מדיה, תוכן ואסטרטגיה. קונדיטורית, מנחת קבוצות תמיכה ומאמנת תזונה לחשיבה מקדמת דרך עולם האפייה והמתוקים

עדכונים:

פוסטים: 56

החל מינואר 2015

קרפלך עם כבד זו הייתה המומחית של סבתא שלי. בקוצר רוח חיכינו לערב ראש השנה שהיא תכין אותם. והם אף פעם לא אכזבו, היא כבר לא איתנו ואנחנו לא מאכזבים את המסורת ומתכנסים פעם בשנה לייצר זיכרונות וטעם של פעם.

05/09/2015

 5 שעות עבודה,
4 ידיים עובדות,
3 ק”ג קמח,
2 ק”ג בשר,
1   טועם.
יצאו כ-400 קרפלך….
הרגע הזה שמתחילים להכין את ארוחת ראש השנה הוא אחד הרגעים היותר מיוחדים במשפחה שלי. קודש הקודשים. כולם מחכים לו. וכולם דואגים לפנות לנו את הבית.
רק אמא שלי, אבא שלי ואני נשארים. זה הזמן שלנו ביחד להיזכר איך פעם סבתא הייתה עושה אותם…. איזה טעם אלוהי היה לבצק שלה. כמה חבל שלא הספקנו ללמוד ממנה. איך אחרי שנים הגענו לבצק שדומה.. אבל ליד. סבתא הייתה עושה עם כבד. לא עם בשר. עם בצל מטוגן או בצל חי. כל שנה אותה שיחה חוזרת על עצמה, כל שנה מגיעים שוב למסקנה שאסור להתעסק עם המתכון המקורי. וכל שנה נהנים מחדש לקיים את הדיון הזה. רגעים יפים כאלה שלי ושלהם.
אמא שלי ואני מכינות ואבא שלי על תקן מש”ק אווירה וטועם את הניסיונות, מוודא שהכל מתקדם ומתנהל כמתוכנן כמה כבר יש וכמה עוד נשאר להכין. יספיק לכולם או לא יספיק זו השאלה.
בכל שנה אנחנו עושים מאמצים להגיע הכי קרוב לטעם של סבתא.  בעניין הקרפלך יש אצלנו במשפחה שתי אסכולות אלו של בשר ואלו של הכבד. ההכרעה מאוד קשה ותמיד בערב החג השאלה החשובה ביותר היא – “אתה עם כבד או עם בשר?” , הילדים אוכלים ללא המרק, יש כאלה שרק טועמים יש כאלה שהמרק בשבילם הוא רק תירוץ,  יש את אלו שאוכלים אותם שלמים ואלו שאוהבים “לחתוך באמצע” שהקרפלך יתמלא במרק חם ועשיר. הכי בטוח להיצמד למתכון המקורי. כמה שהוא פשוט ככה הוא טעים ואיך שלא בוחרים לאכול אותם הם עשירים, קלים מאוד להכנה ומלאים בזיכרון ילדות וטעם של פעם.

אם אתם נמנים עם חבריי סופרי הנקודות, יחידה היא נקודה. המכורים יגידו לכם בערב החג לא סופרים, זה פעם בשנה ורק במרק אפשר לחסל ניקוד של יום שלם. אני אומרת ידע זה כוח. אני מתכוננת לערב החג ומכינה את הגוף והנפש. וכשהבחירות נכונות ונעשות בשליטה אפשר ליהנות גם מהמסורת.  בעיני  אין דבר משמעותי יותר מהילדים שלי, הנינים שלה, (שלצערי לא זכו להכירה) ששואלים – “אמא זה קרפלך של סבתא טובה?” ולתשובה כן. נשמעת הצעקה – “ישששששששששששש”

קרפלך של סבתא טובה:

כ- 70 יחידות

לבצק

חצי ק”ג קמח
ביצה
כפית מלח
כ- 1 – 1.5 כוסות מים רותחים

למלית בשר:

חצי ק”ג בשר בקר רזה  טחון
1 בצל גדול מגורד על פומפייה דקה
מלח
פלפל שחור

למלית כבד קצוץ:

חצי ק”ג כבד עוף נקי
1 בצל גדול קצוץ
פרוסה אחת של חזה עוף פרוס לרצועות  (כ- 100 גר)
מלח
פלפל שחור

ההכנה:

לבצק- שמים במיקסר עם וו לישה קמח, ביצה וכפית מלח ומתחילים ללוש במהירות נמוכה. מוסיפים בהדרגה את המים כל פעם חצי כוס. עד שמתקבל בצק רך ונעים. היזהרו עם הוספת המים ועבדו לאט. הסוד של הבצק הוא המים החמים לא תמיד צריך את כל הכמות. הבצק שמתקבל  נעים ונוח לעבודה.

מכינים מלית:

למלית בשר- מערבבים את כל חומרי המלית ביחד.
למלית כבד- במחבת גדולה מאדים את הבצל הקצוץ עם תרסיס שמן עד שהוא זהוב, מוסיפים את הכבד הטרי  ועוף וצורבים אותו לסגירת הבשר.  מתבלים במלח  ופלפל שחור. מעבירים את כל התערובת  במטחנת בשר לאיחוד כל הרכיבים ( יוצרים מעין כבד קצוץ) אם אין לכם מטחנת בשר אפשר להיעזר גם במעבד מזון לעיבוד / קיצוץ לתערובת אחידה. מצננים.

יוצרים קסם:
מרדים את הבצק לעלה דק.  השתמשו בכמה שפחות קמח לרידוד. קורצים עיגולים  בקוטר כ- 8 ס”מ ( כמו תחתית של כוס). במרכז כל עיגול מניחים עד כפית מהמלית. אל תמלאו יותר מידי הם לא נסגרים.  סוגרים כל יחידה לחצי, לקבלת חצי עיגול ואז מצמידים את הקצוות אחת לשנייה ליחידה בעלת מראה  של קרפלך או טורטליני.
מניחים על מגש מקומח מאוד כדי שלא יידבקו ומקפיאים. אחרי שהם קפואים אפשר להעביר לשקית או קופסה.

20150905_112108

20150905_133224

20150905_133452

20150905_115356

מכינים לפי אכילה:  מרתיחים סיר גדול עם מים ומלח. כשהמים רותחים זורקים פנימה את הקרפלך הקפוא ומבשלים  כ- 10 דקות נוספות לאחר שהם צפים.

מגישים במרק עוף של חג.

חג שמח.

בתיאבון.

אהבתם את הפוסט?? מוזמנים ללחוץ “לייק”… רוצים לקבל עדכון למייל על הפוסטים הבאים- מוזמנים לסמן “עקוב אחרי” למעלה.

עוד מהבלוג של רוית אפרתי

תצוגה מקדימה

לרדת במשקל גם בפסח! תפוחי אדמה ממולאים ותפריט מואץ שיעזרו לדיאטה בחג.

שאלת השאלות? עושים או לא עושים דיאטה בפסח? זה חג לא? והוא רק פעם בשנה. אפשרי בכלל לעשות דיאטה בחג? אולי רק לשמור על תפריט שפוי?  כל כך הרבה פעמים שמעתי את המשפטים: "אני אתחיל אחרי החג", "זה יעבור ואז אני מתחילה דיאטה", "אני לא...

תצוגה מקדימה

גלילות חזה עוף ממולאות בפטריות ועלי בייבי תרד - מתכוננים לפסח...

מתחילים כבר  להרגיש את פסח באוויר.  זה קורה בערך בתקופה הזו שאחרי פורים. ברגע שנגמרות כל מסיבות התחפושות, חוסלו כל משלוחי המנות מתחילה ההתארגנות לחג. מצד אחד  מתחילים לנקות את הבית ולרוקן את המזווה מכל החמץ ומצד שני...

תצוגה מקדימה

ליהנות מהדרך - גלידת יוגורט ביתית בשני מרכיבים בלבד- דיאטטי, בריא והכי חשוב טעים!!!

מחשבות. אני אלופה במחשבות. אם היה ענף באולימפיאדה שמתעסק במחשבות יש מצב שהייתי מתמודדת ראויה למדליה. בעצם מי מאיתנו לא כזה. הבעיה עם המחשבות האלו שהן גוררות אותי.  יש תקופות כאלה שהן חזקות ממני. זה קורה בעיקר בימים שהחלטתי...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה