הבלוג של רוית אפרתי

טוויסט באפייה

שמי רוית אפרתי, קונדיטורית, מנחת קבוצות תמיכה ומאמנת לחשיבה מתקדמת דרך עולם האפייה והמתוקים. מוזמנים לקרוא עוד באתר שלי www.bakingtwist.co.il

עדכונים:

פוסטים: 35

עוקבים: 79

החל מינואר 2015

כבר בכניסה לסדנת הבישול של נוף עתאמנה אסמעיל בעודי עוברת תחת גפן הענבים הבנתי ש”גינת אוכל- משק הלברכט” זה מקום אחר וייחודי וברור לגמרי ששם בין בוסתני הפרי וערוגות הירק משקיעים מחשבה רבה בקירוב לטבע. יהיה טעים.

03/08/2015

תמיד רציתי ללמוד להכין  עלי גפן ממולאים. כאלה אמיתיים.  שנים שאני אומרת לעצמי תלמדי מאיזה “דודה” איך להכין עלי גפן . זה לא שאף פעם לא עשיתי, גם לקנות בחוץ בכל שווקי האוכל אני יודעת מעולה,  אבל אין כמו ללמוד איך עושים אותם מהמקור. אז שהגיעה ההזמנה לסדנה של נוף עתאמנה אסמעיל (מאסר שף) ברור שאמרתי כן. זו ההזדמנות שלי ללמוד קצת על המטבח שלה.  הסדנה כוללת את המאכלים מבית סבתא, מאכלים סורים ולבנונים ייחודיים ונוף מלמדת בה  את רזי המטבח הערבי המקומי כפי שהיא למדה אותו מאמה וסבתה.

הגעתי  אל “גינת אוכל- משק הלברכט” במושב ביתן אהרון, שם בליבו של פרדס קלמנטינות בתוך המשק המשפחתי נמצאת גינה קסומה.  המקום הוקם ב- 2014 על ידי תמי הלברכט חסון קונדיטורית שהחליטה ביחד עם אביה,  מומחה לגינון ועיצוב  נוף,   לפתוח מקום שיספק מבחר מטעמים וגידולים מתוצרת מקומית, ייעוץ והדרכה בנושא גידול ירקות, סדנאות בישול ואפייה,  פעילויות בטבע  לכל המשפחה ועוד.   הגינה היפייפיה כוללת כ- 50 גידולים שונים  החל עגבניות שרי, גזרים מלפפונים, קישואים, דלעות שונות ועד לתאנים, אבטיחים ומגוון גדול של עשבי תיבול. כולם אגב גדלים במקום ללא ריסוס בהדברה.

IMG_6352

כבר בכניסה בעודי עוברת  תחת גפן הענבים הבנתי שזה מקום אחר וייחודי וברור לגמרי ששם  בין בוסתני הפרי וערוגות הירק משקיעים מחשבה רבה בקירוב ילדים ומבוגרים אל המקורות בטבע.  גם המטבח ואזור הסדנה העשויים כולם עץ כפרי ומאסיבי ונמצאים ממש בליבו של הפרדס תואמים את האווירה.  בקיצור  מהר מאוד הבנתי שאחה”צ של כייף, לימוד, אכילה ואווירה לפני.

PhotoGrid_1438583561091

הגענו בשעות הערב המוקדמות למצוא את נוף שוקדת ועומלת על מגוון גדול של פוקאצ’ות בטעמים שונים ומגוונים  “שיהיה לכם מה לאכול”  היא אומרת. אתם נראים רעבים. “תאכלו”  היא ממש ציוותה “יש הרבה אוכל בדרך…”  אז אכלנו.

מיד רואים שנוף מוכשרת בטירוף ומבינים מהר מאוד שיש כאן עסק עם שפית ובשלנית נהדרת.  נוף שולטת במטבח ביד רמה, יש לה ידע עצום שאותו היא מעבירה בנעימות וברצון עז לשתף וללמד. כך מצאנו את עצמנו מיד בתחילת הסדנה יוצאים באופן לא מתוכנן לגינה ללמוד איזה עלים טובים למילוי ואיך מבדילים  בין עלה גפן טוב למילוי לעלה גפן  לא טוב.  אין ספק שזה יתרונה של “גינת האוכל” כי בסדנאות אחרות שנערכות במטבח תעשייתי זה לא היה קורה.

20150730_174749

נוף מגיעה לסדנה מצוידת במגוון גדול של תבלינים וטעמים מיוחדים מהמטבח הערבי סורי לבנוני, על כולם היא מסבירה בקפדנות, מה כל אחד מהם נותן, למה הוא טוב, ואיפה משיגים. אין ספק שחומרי גלם טובים, כולל שמן הזית שאותו נוף מביאה מהמטע הפרטי שלה,  הם המקור למטבח מנצח.

למרות חששותיי הרבים מבקבוק שמן הזית  (שהיו  אגב משותפים למרבית הנשים בקבוצה) נוף מבטיחה שבמתכונים שלה רק הבריאות מובילה, כמות השמן לא גדולה כשאוכלים במידה. והכי חשוב באוכל טוב זה להשקיע בתיבול טוב. כלומר גם שמן זית איכותי. תכלס זה נכון. כשהכל במידה ואוכלים בצורה נכונה באמת שאין סיבה  לדאגה.  את המתכונים של נוף, יכול כל אחד להכין בביתו הפרטי, אז גם תוכלו לשלוט בכמות השמן לשיקולכם. ברובם למרות שנוף ממש התעקשה שלא, ניתן לקזז בשמן, וגם אם מחשבים את כמות השמן פר מנה  זה באמת לא כמות גדולה.

אז מה בישלנו?

עלי גפן ממולאים  ברוטב תמרינדי-
גן עדן!!!!!!!!!!!! היה שווה כל רגע ולמרות שנוף היא לא ה”דודה” שממנה רציתי ללמוד אני כל כך שמחה שהגעתי ללמוד ממנה. כי בכאלה עלי גפן ממולאים  עוד לא נתקלתי.  לומדים מא’ עד ת’ את כל סודות עלי הגפן, איך לגלגל בצורות שונות, לסדר בסיר, כל הטיפים הקטנים של הבישול וכמובן ההגשה.

20150730_210715

 

ספיחה בעלבקיה -  אלו מאפים קטנים שנוף בחרה הפעם למלא בבשר כבש ובקר. בתערובת תבלינים אופיינית לה. הסוד בממולאים האלו שהבצק  מוכן ב- 10 דקות, למרות היותו בצק שמרים הפטנט שבו לא מצריך התפחה ארוכה. את אותו הבצק אפשר להכין במהירות גם מתוק וגם מלוח. כבר למחרת הסדנה הפתיעו אותו אורחים בשישי אחר הצהריים, ממש ב- 10 דקות הכנתי בצק, מלית מתוקה ותוך חצי שעה היו מאפיי שוקולד וקינמון קטנים ומריחים בבית .

20150730_205439

 

סלט טאבולה רענן עם קישואים וענבים- עשבי תיבול, בורוגל, הרבה הרבה לימון, קישואים טריים, קישואים מוקצפים, לאבנה – באמת שלא צריך יותר מזה.

20150730_205234

 

מסח’ן בסגנון נוף –  המס’חן הוא סוג של תבשיל עוף שמבושל בישול ארוך ביחד עם בצל בשמן. העוף כולו בתוך השמן שמחומם לטמפ’ נמוכה ומבשל בישול איטי וארוך את העוף. זה מצוד לא סופג את השמן. כל התערובת הזו מונחת על לאפות ונכנסת לקבל “צריבה” בטאבון.

20150730_210301

 

מעמול סולת. הממולא. עוגיות מופלאות מבצק סולת עדין ממולאות בתמרים משובחים וטעמים בלתי נגמרים.

20150730_214459

בסוף הסדנה התיישבנו כולם לאכול את כל מה שבישלנו.  הזדמנות אחרונה לנוף לספר עוד קצת על עצמה, על העבודה, המשפחה, אהבה לבישול ואוכל והפרוייקטים שהיא עובדת עליהם היום. יש למה לצפות!!!!  היה טעים, כייף , מהנה, מצחיק, מעשיר ומלמד.

הנה לפניכם המתכון של נוף למעמול סולת.

מעמול סולת של  ד”ר נוף עתאמנה אסמעיל – (מאסטר שף)

לפחות 100 יחידות – 2.5 נקודות ליחידה

בצק:
קילו סולת
500 גרם חמאה
שקית אבקת אפייה
2 כפות סוכר
כף וחצי מחלב (תבלין- שמופק מגרעיני דובדבנים להשיג בחנויות מתמחות)
כף זרעי שומר טחונים
כף וחצי ינסון ( זרעי אניס טחונים)
כוס קמח
כוס עד כוס וחצי חלב קר או מים

למלית:
750 גרם תמרים (עג’ווה, תמרים ללא חרצנים)
כפית קינמון
רבע אגוז מוסקט מגורר – אופצייה
מעט שמן זית לשימון הידיים

לקישוט:
אבקת סוכר

 

אופן ההכנה:

 מלית התמרים:
משמנים את הידיים עם מעט שמן זית. מנקים את התמרים משאריות של קליפות וסיבים ומניחים בקערה. מוסיפים לתמרים את הקינמון ואגוז המוסקט ולשים עד שהתבלינים מתפזרים באופן אחיד. צרים מהתמרים כדורים קטנים (בגודל של גולה) מהתמרים ומניחים על תבנית. במידה והתמרים נדבקים לידיים, ניתן לשמן שוב את הידיים עם שמן זית, אך חשוב לא להגזים כי השמן גורם למלית התמרים להתקשות מעט.

20150730_192825

בצק העוגיות:
בקערה שמים את הסו והחמאה המומסת ומערבבים היטב עד גרגירי הסולת עטופים בחמאה. מכסים את הקערה ומניחים בצד ל 4-6 שעות ואפשר גם ללילה. מוסיפים פנימה את אבקת האפייה, הקמח, הינסון (זרעי אניס טחונים), המחלב, והשומר ומערבבים היטב.  מוסיפים חלק מכמות החלב או המים ולשים במידה והבצק לא מתאחד מוסיפים את השאר. חשוב לא לעבד את הבצק יותר מידי כדי להעניק לעוגייה מרקם פירורי ורך.
קורצים מהבצק עיגולים בגודל כדור פינג-פונג ומניחים על מגש, חשוב לא לייבש את הבצק ולכן מומלץ לקרוץ 10 כדורים בכל פעם ולעבוד איתם ואת שארית הבצק לכסות עם מגבת.

20150730_192817

20150730_192930

עיצוב העוגיות:
מועכים את כדור הבצק לדיסק בין כפות הידיים ומניחים במרכזו את כדור התמרים. סוגרים את הבצק על הכדור הפנימי של התמר, מגלגלים את הכדור בין הידיים לקבלת כדור. מניחים את הכדור במרכז כף היד ומתחילים לסובב אותו על מנת לעצב לו בסיס. בשלב  הזה ניתן להניח בתבנית ולאפות, אך אם כבר משקיעים אז אפשר ללכת עד הסוף ולקנות צובטן משונן (ניתן להשיג בכל חנויות האפייה).
צובטים את הבצק כדי ליצור דוגמה על העוגייה.

20150730_193617

מניחים בתבנית האפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות טורבו לעשר דקות. בכל תנור החום משתנה ולכן ההמלצה היא להסתכל על העוגיות אחרי  7 דקות. העוגיות מוכנות כשבסיסן זהוב (מומלץ להרים אחת בעדינות ולבדוק) והעוגיות עצמן מקבלות גוון בלונדיני, חשוב מאוד לא להשחים אותן!
מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים בצד להתקרר, לא לגעת בשלב הזה בעוגיות כי הן מתפוררות. כשהעוגיות קרות בוזקים מעליהן אבקת סוכר ומאחסנים בצנצנת אטומה. העוגיות מחזיקות כשבועיים.

רוצים עוד מתכונים… תצטרכו כבר להגיע לסדנה של נוף…..

בתיאבון!!!

20150730_213540

לפרטים נוספים על הסדנאות והגינה:
גינת אוכל- משק הלברכט במושב ביתן אהרון בעמק חפר

שעות הפתיחה: 18:00-09:30

למידע נוסף: 054-2000635

לפירוט הפעילויות ותאריכי הסדנאות: עמוד הפייסבוק של גינת אוכל .

אהבתם את הפוסט?? מוזמנים ללחוץ “לייק”… רוצים לקבל עדכון למייל על הפוסטים הבאים- מוזמנים לסמן “עקוב אחרי” למעלה.

עוד מהבלוג של רוית אפרתי

תצוגה מקדימה

לרדת במשקל גם בפסח! תפוחי אדמה ממולאים ותפריט מואץ שיעזרו לדיאטה בחג.

שאלת השאלות? עושים או לא עושים דיאטה בפסח? זה חג לא? והוא רק פעם בשנה. אפשרי בכלל לעשות דיאטה בחג? אולי רק לשמור על תפריט שפוי?  כל כך הרבה פעמים שמעתי את המשפטים: "אני אתחיל אחרי החג", "זה יעבור ואז אני מתחילה דיאטה", "אני לא...

תצוגה מקדימה

גלילות חזה עוף ממולאות בפטריות ועלי בייבי תרד - מתכוננים לפסח...

מתחילים כבר  להרגיש את פסח באוויר.  זה קורה בערך בתקופה הזו שאחרי פורים. ברגע שנגמרות כל מסיבות התחפושות, חוסלו כל משלוחי המנות מתחילה ההתארגנות לחג. מצד אחד  מתחילים לנקות את הבית ולרוקן את המזווה מכל החמץ ומצד שני...

תצוגה מקדימה

ליהנות מהדרך - גלידת יוגורט ביתית בשני מרכיבים בלבד- דיאטטי, בריא והכי חשוב טעים!!!

מחשבות. אני אלופה במחשבות. אם היה ענף באולימפיאדה שמתעסק במחשבות יש מצב שהייתי מתמודדת ראויה למדליה. בעצם מי מאיתנו לא כזה. הבעיה עם המחשבות האלו שהן גוררות אותי.  יש תקופות כאלה שהן חזקות ממני. זה קורה בעיקר בימים שהחלטתי...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה