picanteria - הבלוג של כרמל מילנר-סער

קציצות ירק מעולות ובריאות באייר פריי

השנה הזו תהיה השנה שבה אנסה לחיות בריא יותר ואף לעבור לצמחונות, אבל אין לי כל כוונה לוותר על הטעם. I belive i can fry

כרמל מילנר-סער

30/08/2017


החג האהוב עליי מאז ומתמיד היה ראש השנה. ולמה זה? לא רק בגלל האוכל הטעים, מזג האוויר שהופך נסבל ואף נעים יותר אחרי הקיץ הלוהט, אלא בעיקר בגלל שהחג מסמל אצלי התחלות חדשות. מבחינתי בכל שנה בחג הזה, יש מין חגיגיות מיוחדת באוויר, תחושה של התחדשות ושינויים. 

מילדות ועד היום, בכל ערב ראש השנה, אני כותבת לעצמי על פתק מרובע וזוהר כמה החלטות לשנה החדשה, עושה הכל כדי לממש את אותן החלטות בשנה "היפה ושונה אשר מתחילה לה היום" וכמובן שבכל חג בשנה שאחרי, אני פותחת את הפתק, מסמנת ב-וי את מה שהשגתי ואם צריך, מעבירה לפתק של השנה החדשה את מה שטרם הושג.

השנה החלטתי להקדים את כתיבת הפתק ולהרוויח עוד קצת זמן בדרך להגשמה. אחרי הפסקה מטיפולי פוריות שגרמו לי להעלות לא מעט קילוגרמים ושנה  ממש לא פשוטה שחוויתי ובנוסף למודעות גבוהה יותר שפיתחתי לאוכל יותר בריא ומופחת שמן, החלטתי לעשות מעשה ולהתחיל לאכול בריא.

הירקות בהיכרות ראשונה עם האייר פריי צלמת: כרמל מילנר-סער

הירקות בהיכרות ראשונה עם האייר פריי צלמת: כרמל מילנר-סער

איני קוראת לזה דיאטה, פשוט להתחיל לפקח יותר על מה אני מכניסה לגופי, להמעיט ככל האפשר בבשר ובעוף ולנסות שהתזונה שלי תהיה יותר מבוססת ירקות ומופחתת בשומן ובפחמימות.

לשמחתי זוגתי היקרה ביקשה להצטרף לאתגר וכשמדובר בשתי הנפשות היחידות בבית (פרט לכלבלבות) וגם בבשלניות לא קטנות בכלל, שבוחרות בדרך חדשה ובריאה יחד, אין לי ספק שזה יהיה קל יותר לביצוע.

כבר שנים שאני מהרהרת בצמחונות, השנה החלטתי לא לעשות שום דבר קיצוני או מרחיק לכת, אלא להתחיל עם דילול בשר ועוף מהתפריט ובהמשך, לשקול את צעדיי בנושא מעבר מוחלט לצמחונות.

ירקות מגורדים בהמתנה צלמת: כרמל מילנר-סער

ירקות מגורדים בהמתנה צלמת: כרמל מילנר-סער

שמעתי רבות וטובות על מכשיר האייר פריי של פיליפס. הוא נקרא מכשיר טיגון אבל בעצם מכינים בו את כל המאכלים שהתרגלנו לטגן, באמצעות אוויר חם ועם כף שמן אחת בלבד. מעבר לכך שזה בריא יותר, זה חוסך זמן הכנה יקר והתוצאה, להפתעתי, לא נופלת מהמקור המטוגן והשמנוני.

התנסות ראשונה במכשיר החתיכי שהתמקם אחר כבוד ליד מכונת הקפה, הייתה עם מאכל שזוגתי ואני אוהבות במיוחד ומככב בביתנו בכל ימות השנה.

קציצות ירק צמחוניות של אמא שלי, מוכרות לכולנו רק מהשנים האחרונות ותפסו מקום נכבד בארוחות המשפחתיות, מאז שאחד מאחייני הפך להיות צמחוני.

יפות ועם טיפת שמן בלבד בדרך לאייר פריי צלמת: כרמל מילנר-סער

יפות ועם טיפת שמן בלבד בדרך לאייר פריי צלמת: כרמל מילנר-סער

אמא שלי ניסתה לעשותן לראשונה ללא עוף, אלא עם ירקות בלבד והן יצאו לא פחות ממושלמות. כשיש אמא מרוקאית ש"נאלצת" להכין פתאום משהו ללא בשר, זה חייב הרי להיות מטוגן. המטוגנות האלה נחטפו עוד בטרם נחתו על צלחת ההגשה. כשהבנתי שיש סיכוי לעשות אותן גם אחרת ולא בתנור, הייתי חייבת לנסות. הקציצות האלה אומצו על ידי המשפחה כולה, בנוסף לאחיין הצמחוני וברור למה- הן עשירות בטעם, מהירות הכנה ומתאימות לכולם/ן, מקטן ועד גדולה.

לקחתי את המתכון המוכר שלה והוותיק שלה, הכנתי את התערובת ובמקום להכין צורה של לביבות ולזרוק לשמן חם, פרגנתי להן שפריץ קל של תרסיס שמן בטעם שמן זית (אפשרי גם קנולה) והנחתי אותן בתוך סל הסיר.

לפני צלמת: כרמל מילנר-סער

לפני צלמת: כרמל מילנר-סער

 נכנסו שש עד שמונה קציצות בכל פעם. והטעם? חייבת לומר שהתוצאה לא אכזבה ואף הפתיעה לטובה, זוגתי ואני לא מצאנו שוני בטעם והזמנים התקצרו פלאים. הקציצות אף יצאו יותר קריספיות מבחוץ. במקום להזיע במטבח מעל מחבת לוהטת, הכנסתי את הקציצות לסלסלת האיירפריי והתפניתי בינתיים לסלסלת הכביסה. תענוג.

אחרי צלמת- כרמל מילנר-סער

אחרי צלמת- כרמל מילנר-סער

להגשה, החלטתי לשדרג עם צזיקי מעולה ופשוט הכנה. השילוב בין קציצות הירק לצזיקי הרענן, הופך את הארוחה לקלילה, מהירה וחשוב מכל, בריאה.

אין לי ספק שאיני בדרך להיות מיכל צפיר הבאה, אין לי שום יומרות כאלה, אך מעתה, כשאחליף את המטוגנים שנהגנו להכין מדי פעם במתכון זהה, בטיגון באוויר חם ואחזור לעשות הליכות מהנות בפארק עם מוסיקה משובבת נפש, אדע שהבריאות מתחילה בתוכי, או לפחות, בחתיך השחרחר והקומפקטי שהתמקם לו לקראת החג על שיש המטבח שלנו.

מוכנות ובריאות צלמת: כרמל מילנר-סער

מוכנות ובריאות צלמת: כרמל מילנר-סער

קציצות ירק של זהבה באייר פריי

המרכיבים:

2 גזרים בינוניים קלופים

2 תפו״א גדולים קלופים (עדיף אדומים מסוג דזירה)

2 קישואים בינוניים

1 בצל לבן גדול

2 כפות קמח לבן (אני שמה תופח לקציצות יותר בשרניות)

3 ביצים

מלח

פלפל שחור טחון

מעט כורכום

* (ניתן לשדרג עם קוביות תיבול פטרוזיליה של דורות או רבע צרור פטרוזיליה טרייה קצוצה)

תרסיס שמן זית/קנולה

אופן ההכנה:

מגרדים בפומפייה על החורים הקטנים את כל הירקות לאחר שנשטפו היטב, מניחים בתוך מסננת להורדת הנוזלים לפחות חצי שעה.

שמים את כל הירקות המגורדים בקערה אחרי שנסחטו היטב פעמיים. מוסיפים את התיבול ואת הקמח והביצים.

מערבבים הכל ויוצרים קציצות שטוחות ובינוניות. מרססים כל צד של קציצה במעט תרסיס שמן זית (אפשרי גם קנולה), מכניסים לאייר פריי לאחר שתוכנת ל-180 מעלות וכוון לשבע דקות, סוגרים ומפעילים ולאחר שהמכשיר מצפצף בתום שבע הדקות, שולפים את הסיר בזהירות והופכים בעדינות את הקציצה לצידה השני. מחזירים לתוך האייר פריי לשבע דקות נוספות. מוציאים בזהירות כשהקציצות השחימו מעט משני הצדדים וטורפים לצד צזיקי קר (אם אוהבים).

הצעת הגשה: קציצות ירק בריאות לצד צזיקי רענן צלמת: כרמל מילנר-סער

הצעת הגשה: קציצות ירק בריאות לצד צזיקי רענן צלמת: כרמל מילנר-סער

צזיקי רענן

המרכיבים:

1 גביע יוגורט דל שומן

1 גביע  (250 גרם) של גבינה לבנה 5 %

2 מלפפונים ירוקים (עם הקליפה) חתוכים לקוביות קטנות

1 שן שום גדולה כתושה

4 גבעולי שמיר קצוצים ממש קטן

מלח

אופן ההכנה:

לערבב את הגבינה והיוגורט ביחד, להוסיף את המלפפונים הקצוצים, השום, השמיר והמלח ולערבב היטב. לקרר לפחות שעה ולאכול לצד קציצות הירק.

בתיאבון וחג שמח ובריא!