מסע בעקבות מתכונים של פעם - הבלוג של נועה פאר

פאי העגבניות המענג של חנה שאולוב

בשישי האחרון ערכנו חנוכת בית נוספת, הפעם לחברים. לראשונה בחיי, עמדתי להתקין סעודה שלמה לשלושים איש. עבורי היה זה אתגר של ממש, משהו שאמא שלי מתמודדת איתו לעיתים תכופות למדי. ככה זה אצל אמא שלי (ואני מניחה שככה זה אצל כל האמהות כמעט): לפחות חמש-שש מנות ראשונות הכוללות סלטים ממגוון רחב, מרק ולפעמים גם מאפים. […]

נועה פאר

05/02/2013


בשישי האחרון ערכנו חנוכת בית נוספת, הפעם לחברים. לראשונה בחיי, עמדתי להתקין סעודה שלמה לשלושים איש. עבורי היה זה אתגר של ממש, משהו שאמא שלי מתמודדת איתו לעיתים תכופות למדי. ככה זה אצל אמא שלי (ואני מניחה שככה זה אצל כל האמהות כמעט): לפחות חמש-שש מנות ראשונות הכוללות סלטים ממגוון רחב, מרק ולפעמים גם מאפים. האורחים ממלאים את צלחותיהם ואוכלים מכל הבא ליד וכשנדמה שכולם כבר שבעים, יוצאות להן עוד חמש-שש מנות עיקריות וכמובן שבסוף גם כמה קינוחים שונים.

הכל התחיל בתכנון המנות. קבעתי את חנוכת הבית שלושה שבועות מראש ובזמן הזה עברתי על מצבור מתכונים מהרשת, מספרי המתכונים וממחברת המתכונים האישית שלי וכך בניתי את התפריט: סלט גזר, חלת בצל, פשטידת עגבניות ולקינוח עוגות שמרים וחביבת הקהל מהשבוע שעבר- עוגת הגבינה והדלעת. אז את עוגת הגבינה הכנתי ערב קודם, אך את כל יתר הדברים הכנתי באותו היום ממש. משמונה בבוקר ועד שמונה בערב עמלתי במטבח, התפחתי שמרים, לשתי בצקים, קצצתי ירקות, סידרתי, ניקיתי ואפילו הכנתי איש מפירות יבשים. לשמחתי, נחלצו לעזרתי אמא שלי (שהיתה אמונה על הכנת שתי פשטידות) וידידי הטוב עומרי (שבטובו הכין קיש ברוקולי בריא וטעים). מה המסקנה שלי? הרגליים כואבות מאד לאחר יום כזה, מאד לא פשוט להכין ארוחה רבת משתתפים וגם למדתי שאני צריכה להצדיע לאמא שלי על כל ארוחה כזו שהיא מכינה כמעט מדי חודש.

יש בביתי כמה מדפים עמוסים בספרי מתכונים מכל סוג- בשרים, עוגות, עוגיות, אוכל איטלקי, אוכל ים תיכוני ועוד ועוד אבל ספר מתכוני פשטידות לא היה בנמצא ותמיד היה חסר לי. תיקנתי את העוול ממש לפני שבוע כשנכנסתי לסטימצקי ורכשתי כמה ספרים בהנחה ובראשם ספר הפשטידות של חנה שאולוב. עוד באותו הלילה לפני השינה, לקחתי אותו איתי, עברתי על כל המתכונים וסימנתי לי את כל המתכונים המאתגרים והמיוחדים שארצה להכין.

אני בכלל חסידה של הפרינט על פני הדיגיטל. תמיד אעדיף עיתון על פני אתר אינטרנט, ספר במקום ספר אלקטרוני וגם ספרי בישול תמיד יהיו עדיפים עלי על פני אפשרויות אחרות. ליד מיטתי תמיד אפשר למצוא ספר בישול או שניים שאני קוראת לפני השינה, עוברת עליהם שוב ושוב, משננת מתכונים, מסמנת מתכונים מעניינים והולכת לישון עם חלומות מבושלים ליום המחרת. שלא תבינו לא נכון, כפי שכתבתי בפוסט הקודם, כיף לאתר מתכונים ברשת ואפשר למצוא מנות מיוחדות מכל העולם אבל תכלס, אין על הריח של דפים מודפסים מספר חדש.

מאחר והפוסט הקודם דן כבר בעוגת הגבינה והדלעת, שקצרה הצלחה מרובה גם הפעם וחוסלה בכמה דקות, הפעם אקדיש את הפוסט לפאי העגבניות של חנה שאולוב, אשר גרף מחמאות מרובות ומספר בקשות למתכון. אז הנה המתכון של חנה שאולוב, בתוספת כמה הסברים מפורטים שלי. אם אתם מחפשים פשטידה מיוחדת ומענגת, אין ספק שזה המתכון עבורכם.

מרכיבים לבסיס הפאי:

100 גרם חמאה רכה
1 וחצי כוסות קמח תופח
חצי כוס שמנת לקצפת (לא מתוקה)
70 גרם גבינה לבנה 5%
8 עגבניות מיובשות קצוצות

מרכיבים למלית הפאי:

2 עגבניות טריות
קופסת עגבניות חתוכות וקלופות (800 גרם)
5 עלי בזיליקום טריים קצוצים
5 מחטי רוזמרין קצוצים
3 שיני שום גדולות קצוצות
מלח ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
150 גרם גבינת קשקבל חתוכה לקוביות
2 ביצים גדולות
3 כפות גדושות של קמח רגיל
1 מיכל שמנת לקצפת
50 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת

מרכיבים לעיטור הפאי:

12 עבניות שרי חתוכות לחצאים
5 עגבניות מיובשות חתוכות
גבינת פרמז'ן מגוררת

אופן הכנת המתכון:

מתחילים בהכנת הבצק לתחתית הפאי. לשים ביד את כל חומרי הבצק מלבד העגבניות המיובשות. יש להקפיד על כך שהחמאה תהיה רכה ולא קרה (לא מומסת), על מנת שיהיה ניתן למזג אותה בקלות עם הבצק. לאחר שהבצק מתאחד, יש להוסיף את העגבניות המיובשות הקצוצות וללוש עוד קצת כדי לפזר אותן בכל חלקי הבצק. מרדדים את הבצק לעלה לא עבה במיוחד ומעבירים בעזרת המערוך לתבנית משומנת עגולה מס' 22 בעלת דופן גבוהה (אפשר גם תבנית פאי כמובן).

לאחר מכן פונים להכנת המלית: חשוב שמלית העגבניות לא תהיה רטובה על מנת להרטיב במינימום את תחתית הפאי ולכן, חוצים את העגבניות הטריות, מרוקנים את תוכנן וחותכים אותן לקוביות קטנות. את קוביות העגבניות המשומרות יש לסנן לחלוטין מנוזלי השימור (מומלץ לסחוט אותן בעזרת היד עד שהן מתייבשות כמעט לחלוטין). מערבבים בקערה את קוביות העגבניות הטריות עם המשומרות, מוסיפים בזיליקום, רוזמרין, שום, מלח, פלפל ומערבבים. בודקים שהתיבלון לטעמכם.

מפזרים על הבצק את קוביות הקשקבל ועליהן מניחים את מלית העגבניות בצורה שווה. ממשיכים בחלק השני של המלית: מערבבים היטב בקערה את הביצים, הקמח, השמנת וגבינת הפרמז'ן ויוצקים את המלית על גבי תערובת העגבניות שנמצאת כבר בתבנית. הגענו לשלב עיטור הפאי. ניתן לגרר גבינת פרמז'ן למעלה ואז להניח את חצאי עגבניות השרי והעגבניות המיובשות בצורה יפה. מפזרים מעט מלח ואופים בתנור מחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ- 35-40 דקות. מצננים את הפאי כמה שעות לפני ההגשה על מנת שהיא תתייצב.

שתי התוספות שלי למתכון הזה היו הוספת העגבניות המיובשות לבצק הפאי שהוסיף נדבך נוסף של טעם עגבניות עשיר וגם צבע נהדר ופרמז'ן מגורר לעיטור הסופי של הפאי. התוצאה מרשימה ביותר מבחינת המראה הסופי של הפאי והטעם! הו, הטעם של הפאי מלא בעגבניות וגבינות רכות ונימוחות בפה בתוספת תחתית הפאי הפריכה והמשלימה אותו כל כך.

התוצאה מבטיחה לכם פאי נהדר שאפשר להגיש לאורחים שמגיעים אליכם, או מנה מצוינת שניתן להביא אותה כשאתם בעצמכם מתארחים אצל חברים או בני משפחה. למי שרוצה שיהיה זה פאי קפרזה של ממש, אפשר להחליף את גבינת הקשקבל בגבינת מוצרלה או פשוט להוסיף מוצרלה לגבינה עצמה. מאחר והפאי זקוק לכמה שעות של הצטננות, אפשר בהחלט להכין אותו גם יום מראש ולחמם לקראת ההגשה.