באה מאהבה - הבלוג של יהודית קרן

רָאקוֹטְקְרוֹמְפְּלִי

מאכלים הם מסורת שעוברת מדור לדור אפילו השם נשמר למרות הקושי לבטא את המילה ההונגרית.

יהודית קרן

08/11/2017


שמעתם על פסטיבל האוכל ההונגרי שהתקיים  בנמל תל אביב?

המונים נהרו לראות להריח ובעיקר לטעום. אני לא הייתי בניהם. מהיום שנולדתי יש לי את הפריבילגיה לחוות פסטיבל אוכל הונגרי בבית.

אני בהחלט מבינה את אלה שנהרו לאירוע, כי לאכול אוכל הונגרי זו חגיגה. המאכלים המתובלים, המעוטרים בשמנת, המרקים הסמיכים המכילים רביכה, מאכלי הבצק הממולאים והמתוקים, הקינוחים והעוגות, חגיגה אחת גדולה ומשמינה. כל הזמן צריך להתאפק לא לאכול יותר מידי.

למדתי מאמא שלי את מלאכת הבישול וטעמי האוכל ההונגרי עברו מדור לדור במשפחה.

rakotkrumpli

-          אנחנו רעבים, מתי אוכלים? – נשמע קולם של הנכדים.

מיהרתי להכניס את התבנית עם הראקוטקרומפלי לתנור. תוך מספר דקות הניחוחות המוכרים מילדותי מלאו את חלל הבית ואני שקעתי בזיכרונות.

הייתי במטבח הקטן והחשוך של בית ילדותי, אמא בסינר לבן טורחת ביעילות בין משטח העבודה שהיה גם שולחן האוכל לבין הכיריים.

אני מקלפת את הביצים הקשות... היא מכינה את תפוחי האדמה.....מזמינה אותי לפזר גבינה צהובה מרוסקת.... היא מוסיפה את השמנת החמוצה... ואני מערבבת.....

חסרת סבלנות, כמו הנכדים שלי, שאלתי את אמא שלי:

-        מתי כבר יהיה מוכן?

שאלה זו נשאלת גם היום מפי נכדי עם תוספת קטנה שלא הייתה בשימוש בימי הילדות  הרחוקים שלי: "אוףףףףףףף".

-     אוףףףףף  מתי כבר יהיה מוכן?

מאכלים הם מסורת שעוברת מדור לדור אפילו השם נשמר למרות הקושי לבטא את המילה ההונגרית.

תבשילים מהילדות יש להם טעם מיוחד, טעם של אהבה ונוסטלגיה.

פעם הזמנתי חברה לטעום את מאפה הרקוטקרומפלי שכולנו אוהבים כל כך. היא אמרה שכבר שנים מדענים מנסים לגלות מה הוא כולסטרול והינה הוא מונח אצלי בתבנית.

תפוחי האדמה הרכים, הביצים הקשות, הגבינה הצהובה המבעבעת והשכבה הלבנה של השמנת המכסה על הכול, טעם גן עדן. נכון, זה משמין ומלא כולסטרול...... אבל כל כך טעים!!!!!!!!

אמא כבר איננה אבל הטעמים של תבשיליה עברו אלי, דרכי לילדי, לנכדי ומי יודע אולי זה יתגלגל גם לדורות הבאים.

-          בואו לאכול, הראקוטקרומפלי כבר מוכן – קראתי בשמחה והרגשתי שאמא שלי מחייכת בסיפוק מלמעלה.

היה זה פסטיבל אוכל הונגרי -  אצלי במטבח!

לאוהבי הבישול להלן המתכון:

חומרים ל- 4-6 מנות תלוי בגודל התיאבון

6 תפוחי אדמה בגודל בינוני, 6 ביצים,  300 גרם גבינה צהובה מרוסקת,  2 גביעי שמנת חמוצה, 1/2 גביע שמנת מתוקה ללא סוכר,  מלח לפי טעם

אופן ההכנה

מבשלים את הביצים לקשות ואת תפוחי האדמה בקליפתם  ומקלפים, משמנים קלות כלי אפיה  ופורסים לתוכו את הביצים  ואת תפוחי האדמה. מפזרים את הגבינה הצהובה ושופכים מעל הכול את השמנת החמוצה והמתוקה. מערבבים קלות ומכניסים לתנור חם עד שהכול מזהיב.

נ.ב. לאלה מבנינו שלא שומרים כשרות, ניתן להוסיף קוביות נקניק. משפר את הטעם לאין ערוך .

בתיאבון