רוקחת החלומות - הבלוג של שרון סער

כמה עובדות על סלק, ומתכון למרק מנצח

טרי או מבושל, מאודה או אפוי, בסלט או במרק, ממולא או נא - סלק הוא פשוט מעדן. ולא רק מעדן - הוא גם פצצת בריאות. ולא רק פצצת בריאות - יש לו יופי מהפנט. ואפילו חיי מדף ארוכים. אז למה לא לשלב אותו באופן קבוע במטבח?

שרון סער

27/11/2014


מבין כל הירקות כולם, סלק הוא אחד הבריאים ביותר, ומככב תמיד ברשימת מזונות העל. הוא מחזק את הכבד, מנקה רעלים, משפר אנמיה, מפחית כולסטרול ולחץ דם, מגן על הגוף מפני סרטן ומחלות כרוניות אחרות, ובקיצור - עושה לנו יופי של עבודה.

סלק

איך כל זה קורה?
1. ים של מינרלים - סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, נחושת, זרחן, סלניום, פלואור וברזל (אמנם בכמות מעטה, יחסית, אך מהסוג שנספג היטב בגוף).
2. שילוב של נוגדי חימצון שונים, ובעיקר בטאלאינים (מכאן מגיע הצבע הסגול היפה), שמגנים על הגוף מפני מחלת הסרטן ומחלות כרוניות אחרות.
3. כולין (ממשפחת ויטמין B),  שמחזק את הכבד, ממיס שומנים ומהווה מרכיב חשוב בתכניות לניקוי רעלים. עלי הסלק אף הם עשירים מאוד בויטמין A, ויטמין C ומשפחת ויטמיני B בעיקר B2, B3 ו – B6.
4. סיבים תזונתיים - תורמים ליציאות תקינות ומסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בדם והגנה מפני סרטן המעי הגס.
5. חומצה פולית - חשובה להגנה מפני מומים בקרב עוברים, חשובה לתנועתיות הזרע וניידותו.
ויש עוד, תאמינו לי, רשמתי רק את עיקרי הדברים.

ואחרי כל זה - זה גם טעים?
או-הו כמה שזה טעים.
טרי או מבושל, מאודה או אפוי, בסלט או במרק, ממולא או נא (קרפצ'יו סלק כבר טעמתם?)  סלק הוא פשוט מעדן.

ועוד לא אמרנו מילה על הצבע המהפנט, היופי המדהים של הירק הזה ותרומתו הססגונית לכל שולחן ולכל מנה.

אוקיי, השתכנענו. אז מה קונים ומה עושים עם זה?

זה כבר ממש פשוט:
בארץ מגדלים בד"כ את הזן הסגול (איזה צבע מהמם!!!) המוכר בשם סלק מצוי (Beta vulgaris). קיימים גם סלקים לבנים, צהובים ועוד.
כאשר קונים סלק רצוי לבחור שורשים קטנים או בינוניים, בעלי קליפה נוקשה, חלקה ובעלת צבע עמוק. ככל שהסלק צעיר יותר, קל יותר לאידוי ולקילוף.
טיפ חשוב: ניתן לאחסן את הסלק במקרר עד 3 חודשים (כן, כן, זו לא טעות), בקירור עמוק, (קרוב ל-0 מעלות), בתוך שקית ניילון הדוקה (לשמירה על הלחות).

ועכשיו, כמה מתכוני סלק שאני אוהבת במיוחד:

מרק סלק קטיפתי (בורשט בגרסה טבעונית)
מזה זמן אני מנסה לשחזר את מרק הסלק (בורשט, כמובן) של סבתא שלי.
היה לה מרק נפלא (כמו כל הדברים שהכינה) - סגול עמוק, קטיפתי, וכמובן טעים להפליא. אז מצאתי מתכון שנראה לי מספיק דומה, שיחקתי בו קצת ואני חושבת שיש לי משהו מנצח ביד. בהזדמנות הראשונה אני מזמינה את אבא לטעום, להיזכר ולחוות דעה. ובינינו, גם אם זה לא בדיוק - מבחינתי זה מספיק טוב, ואפילו יותר מזה.

אלה המרכיבים:
3 סלקים גדולים - קלופים וחתוכים לקוביות
2 גזרים - קלופים וחיתוכים לקוביות
1 בצל - קלוץ וקצוץ גס
3 שיני שום - קלופות וחצויות
2 גבעולי סלרי או 1 ראש סלרי - גבעולים עם העלים קצוצים גס, ראש קלוף וחתוך לקוביות.
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
3 ליטר (12 כוסות) מים

אחרי הבישול:
4 תפוחי אדמה - קלופים וחתוכים לקוביות
מיץ מ-1 לימון

ומה עושים?
מכניסים לסיר גדול את כל הירקות (למעט תפוחי האדמה) עם המים, מלח ופלפל. מבשלים כשעה עד שהירקות מתרככים.

1010393
מסירים מהאש, טוחנים היטב בבלנדר-מוט. (אם רוצים שהצבע יהיה סגול מהפנט ממש כדאי להוציא את הגזר והסלרי. אני טחנתי עם כל הירקות ועדיין - צבע מקסים.)
מחזירים לאש, מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומבשלים כ-20 דקות נוספות.
מוסיפים מיץ לימון.
טועמים ומתקנים תיבול.

אם רוצים לשדרג עוד קצת (ולא מתעקשים על טבעוני), מגישים כל מנה עם כף שמנת חמוצה. לא חובה.

 

1010395

אהבתם את הרעיון? ניסיתם את המתכונים? הצלחתם (או לא)? שדרגתם או גיוונתם? אשמח לתגובות ורשמים.

רוצים לנסות מרקים נוספים? כאן תמצאו את כל מתכוני המרקים שלי.

מחפשים מתכון אחר? מוזמנים לבלוג האישי ולדף הפייסבוק של רוקחת החלומות