איך מזון מהיר משבש לך את ההורמונים

אנחנו יודעות שלאכול מזון מהיר זה לא בריא אבל מחקר חדש חושף עד כמה הוא מזעזע ומשבש את ההורמונים שלך בגוף. לקרוא ולוותר מהר על הצ'יפס המטוגן!

יסמין לוי

14/04/2016


כולנו יודעות עד כמה מזון מהיר הוא לא בריא. אינספור כתבות וסרטונים עלו בנושא זה אבל כעת מחקר חדש חושף צד מטריד ומקיף לג'אנק פוד, העשיר בנתרן, סוכר ושומן. אם אתן רוצות להכניס אוכל בריא לגופכן אז כדאי לוותר על המזון המעובד הזה. המחקר שממצאיו פורסמו ב"טיים", חושף שמזון זה כולל גם פתאלטים, קבוצה של תרכובות כימיקליות שמשמשות בעיקר כתוספים למוצרי פלסטיק כדי להפוך אותם לגמישים יותר.

השימוש העיקרי בפתאלטים הוא להפיכת פוליויניל כלוריד מפלסטיק קשיח לפלסטיק גמיש. נמצא קשר בין כימיקלים אלה לבעיות הורמונליות וספירת זרע נמוכה. המחקר החדש, אשר פורסם ב-"Journal Enviromental Health Perspectives", מצא שאצל מי שאכל יותר מזון מהיר נמצאו רמות גבוהות של שני חומרים, עליהם תקראו בהמשך, אשר התפתחו כאשר הפתאלטים התפרקו בגוף.

אותו ריכוז של חומרים הופיע בגופם של הנבדקים כמו אצל אלה שהופיעו במחקרים אפידמיולוגיים אשר מצאו השפעות בריאותיות שליליות. מי שסיפרה על הממצאים הייתה עוזרת המחקר, הפרופסורית והסופרת עמי זוטה מאוניברסיטת "ג'ורג' וושינגטון", אשר עוררה באזז בכל העולם. עד כה לא היה מחקר כה ממוקד בעניין ובמחקרים קודמים הוכח שדיאטה היא מקור חשיפה לפתאלטיים וביספנול A וכי מזון מהיר אמור להטריד מאוד את מי שניזון ממנו. המחקר החדש בוחן מזון זה באופן ממוקד יותר ולכן הממצאים אמורים להדאיג אנשים שאוכלים צ'יפס, ברגרים וכל מה שמעובד ותעשייתי באופן שוטף.

כדי להגיע למסקנות החורצות, זוטה וצוותה בדקו ממצאים מ-8,800 נבדקים אשר ענו בסקר מה אכלו במשך 24 שעות. בנוסף לכך, הם עברו בדיקת שתן כדי למצוא נוכחות של כימיקלים. שני תוצרי לוואי פתאלטיים ספציפיים זוהו: DINP ו-DHEP. מי שהכניס לגוף שלו מזון מהיר, שהיווה 35 אחוז או יותר מסך הקלוריות שלו, היה עם 24 אחוז יותר DEHP בגוף ו-40 אחוז יותר DINP לעומת מי שלא הכניס מזון מהיר לגוף. את הכימיקלים האלה תוכלו למצוא בדרך כלל בחומרי בניין, ריהוט, צעצועים ואריזות מזון. במילים אחרות, הם לא אמורים להיות בגוף שלכם.

ג'אנק פוד עם בחורה

עדיין צריך לבדוק את הממצאים לעומק כי עוד לא נעשו מספיק בדיקות בבני אדם.

בעבר מצאו שפתלטים חשודים כחומר שגורם למומים ובעיות אצל ילדים שנחשפו אליו כעוברים ברחם אימם. עלה בעבר במחקרים שחשיפה זעירה עליהם, עלולה לגרור שיבושים להתפתחות תקינה של עוברים במהלך ההריון, דבר שיכול לגורם לבעיות במערכת המין, העצבים והמערכת החיסונית של עוברים אלה במהלך חייהם. כמות גבוהה של פתלטים הובילה לשינוי הורמונלי במחקרים על מכרסמים. מחקרים דומים על מכרסמים הראו שכמויות גדולות של פתלטים הובילה לנזק לכבד, לכליות, לריאות ולאשכים בשלבי התפתחות. 

חוקרים מאוניברסיטת "מישיגן," פרסמו מחקר משנת 2013 שמצא קשר בין חשיפה לפלתאטים לבין לידה מוקדמת. החוקרים בדקו ריכוזי פתאלטים בשתן בקרב 480 נשים בהריון. מתוכן 130 אמהות ילדו לפני שבוע 37. החוקרים מצאו כי אמהות בעלות חשיפה גבוה יותר ל-2 פתאלטים היו בעלות סיכוי גבוה יותר ללידה מוקדמת. נשים עם רמות גבוהות של פתאלטים היו בעלות סיכוי גבוה פי 2 עד פי 5 ללדת מוקדם מדי.

מחקר משנת 2010 מצא קשר בין חשיפה של עוברים לפתאלטים ומצאו שיכולות להתעורר בעיות התנהגותיות וקוגניטיביות שבאו לידי ביטוי בגילויי אגרסיביות, היפראקטיביות וקושי לשלוט על רגשות. מכאן שהממצאים החדשים רק מוסיפים לנו עוד זווית מטרידה לחומר הזה על בני אדם. המסקנה? לוותר על מזון מהיר כמה שניתן ולאכול בריא, טרי ולא מעובד.

צילום: שאטרסטוק