ירוקה לחיים - הבלוג של אלינור אברהם

מצב רוח חורפי ומזון ראשוני

כשנהיה קריר בפנים ולא תמיד יודעים למה כשהחיבוק שזקוקים לו מבושש לבוא כשבא לבכות, או "לא בא שומדבר" לא תמיד הכל ורוד, לא תמיד דברים מסתדרים כמו שהיינו רוצים לא תמיד מצליחים להיות בשימחה ולהודות על מה שיש. ברגעים כאלה תוקף הרעב ברגעים אלו צריך משהו שימלא לפעמים מילה אוהבת, מגע חם או שינה הגונה […]

אלינור אברהם

22/11/2014


פשטידת ברוקולי

כשנהיה קריר בפנים ולא תמיד יודעים למה
כשהחיבוק שזקוקים לו מבושש לבוא
כשבא לבכות, או "לא בא שומדבר"

לא תמיד הכל ורוד, לא תמיד דברים מסתדרים כמו שהיינו רוצים
לא תמיד מצליחים להיות בשימחה ולהודות על מה שיש.
ברגעים כאלה תוקף הרעב
ברגעים אלו צריך משהו שימלא
לפעמים מילה אוהבת, מגע חם או שינה הגונה יכולים לעזור
ובהיעדרם, או באוזלת ידם – אצל רבים מאיתנו (ואני נמנית ביניהם) האוכל מנחם.
זו לא קלישאה, זה לא חטא או משהו רע. זאת האמת. וזה קורה לכולנו.
אצלי זה בד"כ מתוק. שוקולד או עוגה מפתה בבית קפה.

בתפיסת התזונה האינטגרטיבית, האוכל הזה הוא המזון השניוני. כלומר שני בחשיבות. הוא מזין אותנו, אך אינו שלם מבלי המזון הראשוני.
מזון ראשוני לא נמצא בצלחת או במקרר.
מזון ראשוני הוא זה שממלא אותנו בתחושות של סיפוק, הנאה, משמעות.
אנחנו רעבים לאהבה ורומנטיקה, למשחק ושעשועים (חשבו על ילדים בג'ימבורי), אינטימיות, ביטוי-עצמי, יצירה, הצלחות, תחושת מיצוי והשפעה, התלהבות, הרפתקנות ורוחניות.
חלקים אלה הכרחיים לשובע ולהזנה שלנו. ברגעי האפרוריות, משהו מהם חסר.
דרושה הרבה עבודה, הבנה עמוקה והכרה את עצמנו כדי לזהות ברגעים אלה מה באמת שחסר. לפעמים בשהייה בריקנות צומחת תודעה חדשה וכוחות נפש שלא הכרנו.

אחת הדרכים שסיגלתי להירגעות הן פעילות גופנית, אך בעיקר יוגה.
בשבתות אני נהנית להתעורר מוקדם לתרגול יוגה שמנקה לי את הראש ממחשבות טורדניות ומסדיר לי את הנשימה. מחקרים מראים שנשימה סרעפתית (כזו שמעלה ומורידה את הסרעפת) מעודדת את מערכת העצבים הפראסימפתטית, זו שאחראית על בניית התאים ותהליכי הניקוי. מרבית חיינו הלחוצים בעידן המודרני מעוררים דווקא את המערכת הסימטפתטית, זו שהגנה עלינו בג'ונגל מפני הנמר ועזרה להשרדותנו.

המשך השבת מוקדש ללמידה (של תזונה, כמובן) ולבישולים. מבטיחה להקדיש פוסט שלם על ההכנות המקדימות המבטיחות בישול קל ומהיר.

בפוסט הבא: איך צלחתי את השפעת בארבעה ימים!

פשטידת ברוקולי

המתכון להיום הינו לפשטידת ברוקולי.

ברוקולי, כמו גם יתר הירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, קייל) מכיל רכיב אנטי-מסרטן. כדי להבטיח קיומו גם אחרי בישול, מומלץ תחילה לטחון אותו בעודו חי, ורק אז לבשל (כך האנזים המפעיל את המולקולה האנטי סרטנית עושה עבודתו לפני הבישול, בו הוא יהרס).

צריך:

400 גרם ברוקולי טרי או קפוא

4 כרישה (אפשר להחליף ב2 בצלים)

1/3 חפיסת טופו

6 כפות שיבולת שועל דקה (או עבה שטחנתם במעבד מזון)

3 כפות טחינה גולמית

כפית שמן קוקוס (מכבישה קרה, אורגני)

½ כפית מלח הימליה

הכנה:

מחממים תנור ל180 מעלות

במעבד מזון: טוחנים את הברוקולי ומשאירים אותו "לנוח"

פורסים את הכרישה, מעבירים לסיר/מחבת חמה עם כפית שמן קוקוס. מבשלים על אש בינונית עד שהיא רכה (זהירות לא לשרוף!)

למעבד המזון: מוסיפים לפי הסדר (ובין לבין טוחנים): שיבולת השועל, טחינה, טופו.

את הכרישה המבושלת מעבירים למעבד המזון וטוחנים הכל ביחד. מוסיפים את המלח.

מעבירים לתבנית פיירקס מלבנית. ניתן לשמנה קלות עם שמן קוקוס.

מעבירים לתנור לכ30 דקות, או עד שהשכבה העליונה משחימה.