מייבשי המיתוסים

כמה מיתוסים על פירות יבשים – האם זה באמת כזה בריא? פוסט אורח מאת דיאטנית קלינית יפית בן מרדכי

>> פוסט אורח מאת יפית בן מרדכי

רגע לפני שט"ו בשבט מגיע וסוחף אותנו לחגיגת פירות יבשים, כדאי לדעת כמה דברים על הפירות והאגוזים שאנו כה אוהבים.

טכניקת ייבוש הפירות התפתחה בעת העתיקה, כשלא היו אמצעי קירור. זו היתה הדרך היחידה בה יכלו הסוחרים למנוע את ריקבון הפרי, להעביר את פלאי מרכולתם על פני יבשות וימים, ולהציע פירות הגדלים בארצות מרוחקות.

בתהליך הייבוש, הפרי מאבד מים רבים, מצטמק ומאבד את רוב משקלו המקורי. ריכוז הסוכר בפרי היבש גבוה יותר ולכן גם טעמו דומיננטי יותר בהשוואה לפרי טרי, וכן מרבית הוויטמין C שהיה בו הולך לאיבוד.

כמה כימיקלים… בקיצור, לכו על אורגניים

לפירות יבשים חיי מדף ארוכים מאוד ביחס לפירות טריים, אך בעוד שבעבר פירות יבשים יובשו באופן טבעי בעזרת השמש – כיום מרבית הפירות היבשים מיובשים בתהליכים תעשייתיים ולא טבעיים. לזירוז הליכי הייבוש והארכת חיי המדף של הפרי, משתמשים בחומרים משמרים ונגזרות סולפיטים, כמו דו תחמוצת הגופרית (220-E) – אשר בעייתי לבעלי רגישויות במערכת הנשימה (אסתמה).

להקניית מראה וצבע אטרקטיבי לפרי (שכן לפרי מיובש טבעי יש צבע כהה ולא מושך) מוסיפים מי סוכר, המשפרים את הברק ומגדילים את המשקל (משמשים, תמרים). לחלק מהפירות מוסיפים סוכר לבן (אננס ופפאיה) וכן חומרי זיגוג, כמו E905, שהוא תוצר תעשיית הנפט (מוסף לצימוקים מזנים צהובים) ומהווה גורם סיכון להתפתחות סרטן הקיבה.

לכן אני ממליצה לקנות פירות יבשים אורגניים (אשר גדלו ויובשו ללא דשנים, חומרי הדברה וכימיקלים). יש להקפיד בשעת הקנייה כי הם סגורים באריזת ואקום (מכירה בתפזורת מעידה על נוכחות משמרים) ולאחר הפתיחה לשמור אותם במקרר (כי הם עלולים להירקב). אגב, תמיד אפשר גם לנסות לייבש לבד בשמש ואף להיעזר במייבש שיער.

במידה והחלטתם ללכת על אופציית ההכנה הביתית, מומלץ להוסיף מיץ לימון, העשיר בוויטמין C, לפני הייבוש (חסכון של הוספת מלחי גפרית). פירות שיובשו ללא זרזי ייבוש ותוספות (שימור, טעם וזיגוג) וכן אגוזים ושקדים טבעיים שלא עברו תהליך קלייה, מומלצים כחלק מתפריט יומי מאוזן. יחד עם זאת, חשוב לשים לב לכמויות, שהרי כמו בכל דבר בחיים: "דברים טובים מגיעים בכמויות קטנות".

עולה עולה לנו – כמה זה עולה לנו?

סוג הפרי קק"ל ל100 גרם משקל בגרם ליחידה קק"ל ליחידה
משמש מיובש 2381024
שזיף מיובש 2401229
תפוח עץ מיובש 243טבעת16
תאנה 25515-2538-64
תמר יבש 27510-1528-41
צימוקים 30020  (כף)60
חמוציות מיובשות 33512 (כף)40
בננה מיובשת 65010 יחידות100
אננס מיובש 350פלח120
שקדים 5977 שקדים50
בוטנים 58510 בוטנים60
אגוזי מלך 6422  שלמים45
אגוז קשיו 5747 שלמים60
אגוזי לוז 67510 אגוזים70
אגוזי פקאן 6915 שלמים100
אגוזי מקדמיה 6852 יחידות45
אגוזי ברזיל 9332 יחידות70
פיסטוקים 57110 יחידות80

הידעת?!

  • שילוב של פרי ביחד עם אגוזים לא קלויים כארוחת ביניים יסייע בהורדת האינדקס הגליקמי של הפרי, תקטין את תנודות הסוכר בדם ותשפר את רמות השובע
  • אכילת פירות יבשים עשויה למנוע מצבי עצירות. לדוגמה, ארוחת בוקר שתכלול שזיף מיובש בשילוב עם יוגורט וגרנולה, תאפשר הסדרת "יציאות"
  • שילוב פרי יבש בתבשיל עשוי לסייע בהפחתת התשוקה למתוק בסוף הארוחה
  • מחית שזיפים מיובשים (או מחית תפוחי עץ) יכולה לשמש כתחליף לחלק מכמות השמן בעוגות בחושות. אם מומלץ לשים כוס שמן במתכון, שימו 1/2 כוס שמן ו- 1/2 כוס מחית שזיפים/תפוחים. המחית והמיץ תורמים ליצירת מרקם רך וטעים, ומאפשרים ליהנות מעוגה מופחתת בקלוריות.

דוגמה ל"עסקה משתלמת":

קרואסון שוקולד בינוני = 10 יחידות קשיו/שקדים + חופן קטן של חמוציות + 2 תמרים בינוניים + 2 שזיפים מיבשים + 4 משמשים מיובשים

חג אילנות שמח לכולנו!

>> הכותבת היא דיאטנית קלינית וספורט R.D, מייסדת שיטת NutraCoach  – להיות התזונאי של עצמך.

לאתר הבית של יפית: www.nutracoach.co.il

לקבוצה של יפית בפייסבוק, לחצו כאן

צילום:

http://www.flickr.com/photos/andrewpescod/

http://www.flickr.com/photos/andrewpescod/