חלום הילדות שהוגשם בגיל 54

הדרה בן דוד, אם ל-4 ילדים וסבתא ל-3 נכדים, נולדה בירוחם אבל החיים גילגלו אותה עד לנהריה. בעקבות כמה החלטות גורליות היא חזרה לעיר ילדותה והקימה בית קפה יחודי

אסנת עופר

22/02/2015


זמן איכות. צילום: יח"צ

במקום לחשוב על גיל הפרישה והפנסיה, החליטה הדרה בן דוד (54) להגשים חלום ילדות, בעיר ילדותה, ירוחם. היא פתחה בית קפה, בו היא מעסיקה בין השאר בני נוער בסיכון. אישה נחושה, מעוררת השראה, שלא פוגשים כל יום.

איזה צעד נועז. לא חששת?

"אני מאמינה שצריך להגשים חלומות. במיוחד כשמדובר בנו, הנשים. לא לוותר על החלום, גם אם יש קשיים, צריך לדעת להתמודד איתם. להתמיד כל הזמן בדברים חדשים ולהאמין בעצמך. זה הדבר הכי חשוב בכל עסק. להאמין בעצמך ובאהבה שלך לדברים".

למרות שהיא עובדת קשה מאד, לא נחה לרגע, ואפילו את הראיון הזה נתנה תוך כדי סיבוב קניות לעסק, הרווח שלה היה מידי: הילדים שלה עזבו את תל אביב והצטרפו אליה לירוחם כדי לעבוד איתה בעסק. היום, בגיל 54 היא נמצאת בבית הקפה שלה "זמן איכות" מסביב לשעון. מגיעה מוקדם בבוקר, עובדת עד הערב, ולעתים מגיעה גם בימי ששי ובמוצאי שבת. "אני עובדת המון שעות, בשמחה, באהבה ובכיף, לא מרגישה את השעות חולפות. ככה זה כשעושים משהו שאוהבים, לא אכפת כמה שעות אני מוציאה. נהנית מכל רגע".

הדרה היא אם ל-4 ילדים וסבתא ל-3 נכדים, קונדיטורית ושוקולטיירית בהכשרתה. היא נולדה בירוחם, אבל החיים גילגלו אותה עד לנהריה, שם הבינה שהיא צריכה לחזור למחוזות ילדותה. "אחרי שהתחתנתי נולדו לי 4 ילדים נפלאים, כשהתגרשתי כולם עברו איתי לכפר ורבורג ליד קריית מלאכי, שם ניהלתי בית נוער ולילדים בסיכון, מטעם עמותת שובע. בהמשך קודמתי ועברתי עם הילדים לרחובות, שם ניהלתי מערך של בתים למחוסרי בית. בשביל הנפש החלטתי ללכת ללמוד קונדיטוריה, כמו שתמיד רציתי".

הצעה שאי אפשר לסרב לה

את ההתמחות היא עשתה אצל השף ניר צוק, בקונדיטוריה, וכשהסתיימה התקופה קיבלה ממנו הצעה שלא יכלה לסרב לה: לפתוח איתו מפעל לעוגות ולעוגיות בעכו. ושוב החלו הנדודים. "החלטתי ללכת על זה ועברתי לגור בנהריה, כל זה כשאני סוחבת אחרי 4 ילדים. כשהבת הקטנה שלי התגייסה, הציבו אותה בבאר שבע, בבסיס שלא היו בו מגורים לבנות. הילדה היתה נוסעת כל בוקר מנהריה לבאר שבע, ובערב חוזרת חזרה. כל יום, שלוש שעות לכל כיוון. הבנתי שזה בלתי אפשרי לחיות ככה, והחלטתי לחזור לירוחם. נרשמתי לקורס יזמות עסקית של מט"י, וכבר בשיעור השני החלטתי להגשים את חלום חיי ולפתוח בית קפה בירוחם. עד אז לא היה בית קפה בירוחם, שהתושבים יוכלו לבלות בו.

היום, שלוש שנים אחרי אותה החלטה גורלית, ולאחר שנה של הקמה, הדרה מביטה בסיפוק על המוסד שבנתה. "לא היה לנו בירוחם, מבנה מספיק גדול. לבית קפה, הייתי צריכה לנדנד ל'בזק' שיפנו מבנה מאויש ויתנו לי אותו. התחילו ענייני בירוקרטיה, אישורים, זה לוקח המון זמן וזה לא היה פשוט. בסופו של דבר התגברתי על כל הקשיים ופתחתי".

והיו גם כמה נשמות טובות בדרך שניסו לרפות את ידיה. "היו שאמרו לי 'בשביל מה?', 'מי יבוא?', 'מה את מוציאה כל כך הרבה כסף?' בכל זאת החלטתי שאני פותחת. רציתי להגשים חלום. חשבתי שאם בצעירותי היה לי חשוב שיהיה לי בית קפה לשבת בו, בטח יש תושבים נוספים בירוחם שישמחו על כך".

הדרה בן דוד. צילום: אלבום משפחתי

השקעת כסף?

"כן, המון. מצאתי שני שותפים נחמדים, אחים, ואנשים התחילו לבוא, לשבת בבית הקפה, לפעמים לקנות עוגות לשבת. במיוחד מגיעים זוגות בדרך לאילת, ששמעו על בית הקפה והחליטו לעשות סיבוב ולעצור בירוחם. אנשים שלא היו מגיעים לעיר אלמלא החשיפה שלי ושל בית הקפה בתקשורת. הייתי רוצה יותר לראות את הנשים של ירוחם, שיצאו יותר מהבית לשתות קפה עם חברה".

מלבד השותפים והילדים שלה שנרתמו לעבוד בעסק, הדרה גם מעסיקה חמישה בני נוער בסיכון, תלמידי כתות י"א-י"ב, שעובדים בבית הקפה בעיקר כמלצרים, אבל נותנים יד בקונדיטוריה, כשצריך. "זה זורם בדמי, לעזור ולקדם. זה המעט שאני יכולה לתת. הם עובדים אצלי בשכר מלא, עם תלוש משכורת וכל התנאים, לא מתבססים רק על טיפים. מגיעה להם הזדמנות שניה".

מה את מאחלת לעצמך בעתיד?

"בית קפה משגשג, מיוחד במינו, עם חוויות, ריחות, דברים טעימים, ושנמשיך להגיש את הדברים הטעימים שלנו: ארוחות בוקר, סושי, סלטים, בקרוב יהיו גם דגים, פסטות. המון עוגות פאי, עוגות שוקולד וגבינה".

אז בפעם הבאה שאתם יורדים דרומה, שווה לפקוד את "זמן איכות" בירוחם. ועד אז, תוכלו ליהנות מהמתכון של הדרה לעוגת דבש ובירה שחורה.

עוגת דבש עם בירה שחורה

חומרים לשתי תבניות אינגליש קייק:

4 ביצים

200 גרם סוכר

200 גרם שמן

360 גרם דבש

240 מ"ל בירה שחורה

2 תפוחים מגורדים גס

450 גרם קמח

10 גרם אבקת אפיה

מעט מלח

כפית קינמון

רבע כפית אגוז מוסקט

לציפוי:

50 גרם אגוזי מלך קצוצים גס

אופן ההכנה:

1. טורפים ביצים וסוכר בקערה, מוסיפים את השמן, הדבש ובירה מערבבים היטב. מוסיפים את התפוחים וטורפים.

2. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, אבקת האפיה, המלח ושאר התבלינים.

3. מוסיפים את תערובת הקמח לעיסת הביצים, הדבש והבירה, יוצקים לתבניות וממתינים 15 דקות.

4. מפזרים את האגוזים מלמעלה ואופים בחום  של  170 מעלות כ-25 דקות, מנמיכים את החום ל-160 מעלות וממשיכים לאפות עוד כ-25 דקות.

__________________

בית קפה זמן איכות - צבי בורנשטיין 914 צמוד לדואר, ירוחם. 08-8655422.