vegansontop - הבלוג של אורי שביט - טבעוניות נהנות יותר

לביבות טבעוניות: לא רק תפוחי אדמה

חנוכה המתקרב הוא רק תירוץ לטגן מאכלים טעימים ואהובים, ברור שגם טבעונים יכולים. והפעם: לביבות אפונה עסיסיות

אורי שביט - טבעוניות נהנות יותר

09/11/2013


חנוכה המתקרב הוא רק תירוץ לטגן מאכלים טעימים ואהובים, ברור שגם טבעונים יכולים. והפעם: לביבות אפונה עסיסיות

חנוכה מתקרב ולקראתו מתחילות לצוץ השאלות - איך מכינים את מתכוני החג האהובים בלי להזדקק לביצים או לחלב? האמת שבאופן אישי אני לא מטרידה את עצמי יותר מדי בשאלות האלה. אני משתדלת לחשוב על רעיונות חדשים ופחות לחפש תחליפים ומדביקים, שרק גורמים לי להרגיש כמו מהנדסת מזון כושלת במקום ליהנות מבישול כיפי ויצירתי.

ככה בדיוק התחיל הרומן שלי עם סדרת הלביבות והקציצות הטבעוניות שאני מכינה ומלמדת בסדנאות בישול. הכל התחיל מביקור ספונטני אצל אורלי חברתי הבשלנית והלא טבעונית, שגילתה לי סוד עתיק כימי הפלאפל - כשמשרים קטניות וטוחנים אותן בלי לבשל בכלל, קציצות או לביבות שתכינו מהן בכלל לא יזדקקו לתוספות מדביקות - העמילן הטבעי של הקטניות יגרום לקציצות להישאר שלמות ולא לחשוב אפילו להתפרק. אחר כך אפשר להתחיל לחשוב על הוספה של ירקות, עשבי תיבול ותבלינים וגם לשקול אם להגיש אותן ככה או לבשל אותן ברוטב עשיר. הכל פתוח כשעולים על הטריק הבסיסי.

ככה יצאתי למסע הרפתקאות שכלל מתכונים טבעוניים ללביבות עדשים כתומות עם עגבניות, לקציצות עדשים שחורות, לכדורי חומוס ומנגולד ברוטב סלק ועגבניות ועוד רעיונות והתפרעויות. כמגוון חומרי הגלם האדיר, ככה תוכלו לייצר גם בעצמכם שפע של מתכונים נהדרים. הבונוס, אם נניח רגע את חג השמן בצד, שאפשר גם לאפות אותם ואם תרצו, גם לשלב בהם דגנים כמו קינואה, אורז או בורגול. השמיים הטבעוניים הם הגבול.

את הלביבות האלה אני מחבבת במיוחד, בגלל שהן עשויות מאחת הקטניות היותר זנוחות במטבח שלנו - אפונה יבשה. זאת קטנית נהדרת וטעימה מאד, שמשום מה תפקידה מסתכם בדרך כלל בלהפוך למרק (גם זה נהדר!). אחרי שהתחלתי לעבוד איתה יותר גיליתי שהיא גם נהדרת להכנת לביבות באותה שיטה של השרייה ממושכת וריסוק, שעל הדרך היא מעניקה להן צבע ירוק נהדר ושאם תשרו אותה מספיק זמן היא תתחיל לנבוט למרות שהיא מפורקת לחצאים. אז יאללה, למה אתם מחכים?

לביבות אפונה טבעוניות עם בורגול

חומרים לכ-30 קציצות
400 גרם אפונה יבשה, מושרית לפחות 8 שעות
1/2 כוס בורגול גס
1 זוקיני, מגורד גס
1 בצל, קצוץ
3-4 שיני שום פרוסות
חופן עלי נענע קצוצים
חופן עלי בזיליקום קצוצים
קליפה מגורדת מלימון אחד
1-2 כפות מיץ לימון
1-2 כפות שמן זית
מלח ים, פלפל שחור גרוס טרי
שמן צמחי לטיגון (שמן זית, שמן חמניות, שמן זרעי ענבים)
+ משרים את הבורגול ב 1/2 1 כוסות מים רותחים. מניחים כ-20 דקות לספיגה. במידה ונותרו נוזלים – מסננים וסוחטים.
+ מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ במשך 5-10 דקות, לריכוך והזהבה קלה. מסירים מהאש ושומרים בצד יחד עם שמן הטיגון.
+ מסננים את האפונה ממי ההשרייה ומעבירים למיכל של מעבד המזון. מוסיפים חצי מכמות הזוקיני, שום, מיץ לימון ומעט שמן זית וטוחנים עד לקבלת עיסה רכה, עסיסית ואחידה. מעבירים לקערה.
+ מוסיפים לעיסת האפונה את יתרת הזוקיני המגורד, הבורגול, הנענע, הבזיליקום וקליפת הלימון. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים היטב.
+ יוצקים שכבה דקה של שמן לטיגון למחבת רחבה ומחממים. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות ומטגנים 2-3 דקות מכל צד, עד להשחמה. מוציאים לנייר סופג ומגישים מיד עם טחינה, סלסת עגבניות, פסטו וכדומה.
+ אם מעדיפים לאפות: מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומברישים אותו היטב בשמן זית. מניחים על הנייר את לביבות האפונה במרווח קל זו מזו ומזלפים או מברישים בשמן זית. כדי לוודא שלא יתייבשו, מומלץ להניח בתחתית התנור תבנית עם מים רותחים ליצירת אדים. אופים כ-5 דקות, הופכים בזהירות ואופים 2-3 דקות נוספות. כדאי לבדוק במהלך האפייה אם הן כבר מוכנות, כי ישנם הבדלים בין תנור לתנור במשך האפייה.
מתכונים טבעוניים נוספים בבלוג "טבעוניות נהנות יותר" של אורי שביט

לביבות אפונה טבעוניות. צילום: אורי שביט