פשטידת בשר לפסח

הבשלנית שי-לי ליפא הוציאה את ספרה השמיני, שמוקדש כולו למטעמים ולסיפורים מהמטבח הבלקני. מתוכו, קבלו מתכון מיוחד של פשטידה שתשמחו לאכול במהלך החג

אוכל

02/04/2014


פשטידת בשר לפסח של שי-לי ליפא. צילום: דניאל לילה

"לפשטידת הפסח הספרדית (mina de carne) יש הרבה גרסאות. סבתא שלי מערבבת את כל חומרי המינה בקערה, יוצקת לתבנית ואופה. הטעם מעולה, המראה קצת פחות. רות אוליבר, בשלנית מחוננת ממשפחה של עשרים דורות בירושלים, לימדה אותי לעטוף את הפשטידה במצות מרוככות שלמות, וכך יצאה לי מינה דוגמנית".

החומרים  (לתבנית בקוטר 26 ס"מ ובגובה 6 ס"מ):

10 מצות

⅓ כוס שמן זית לשימון

למלית: 

3 כפות שמן זית

2 בצלים בינוניים קצוצים דק

4 שיני שום קצוצות דק

½ ק"ג בשר בקר טחון טרי

2 תפוחי אדמה בינוניים מבושלים, קלופים ומעוכים לפירה

3 ביצים

½ כוס צנוברים קלויים

½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק

מלח ופלפל שחור גרוס

לאפייה:

½ כוס מרק עוף חם

אופן ההכנה: 

מכינים את המצות לעבודה: מרטיבים מצות במים, עוטפים במגבת ומניחים להן להתרכך ולהתגמש.

בינתיים מכינים את המלית: מחממים מחבת גדולה על להבה בינונית. מוסיפים 3 כפות שמן זית, בצל ושום ומאדים כ-5 דקות תוך כדי בחישה עד שהבצל והשום רכים. מוסיפים בשר ומטגנים תוך כדי בחישה ופירור הבשר עד שהוא משנה את צבעו.

מעבירים לקערה גדולה ומצננים היטב.

מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים.

מחממים תנור ל-180 מעלות.

מרכיבים את הפשטידה ואופים: משמנים את התבנית בשמן זית בנדיבות. מניחים מצה במרכז התבנית ועוד 5-4 מצות מסביב, כך ששולי המצות גולשים אל מעבר לתבנית וישמשו לכיסוי הפשטידה. משטחים מחצית מן המלית. מניחים מצה במרכז ושוברים מצה נוספת על מנת לרפד את כל המקומות שלא מכוסים על ידי המצה המרכזית. משטחים את שאר המלית.

מכסים את הפשטידה בשולי המצות, מניחים מעל מצה נוספת שתתן כיסוי מושלם ומברישים בשמן זית בנדיבות.

אופים בתנור החם כ-40 דקות עד שהפשטידה זהובה קלות. מוציאים את הפשטידה מהתנור ויוצקים עליה מרק חם באופן שווה. מחזירים את הפשטידה לתנור לעוד 10 דקות אפייה עד שזהובה. ממתינים כ-15 דקות, הופכים ורק אז פורסים.

מגישים חם עם סלט ליד. שומרים מכוסה במקרר עד 3 ימים. להגשה מחממים כמה דקות בתנור ב-170 מעלות.

"המטבח הבלקני שלי" / שי-לי ליפא, הוצאת על השולחן, 224 עמ' "המטבח הבלקני שלי" / שי-לי ליפא, הוצאת על השולחן, 224 עמ'

צילום: דניאל לילה. סטיילינג: עמית פרבר