doritberko - הבלוג של דורית - יצירה במטבח

תאנים לקינוח ממולאות בכל טוב

תאנים מיובשות, ממולאות באגוזים וחמוציות, אפויות ברוטב תפוזים וג'ינג'ר, קינוח טבעוני וללא גלוטן

דורית - יצירה במטבח

16/01/2019


תאנים6

לפעמים מתבאסת על דברים שפיספסתי, יש כאלו שניתן לתקן ויש שלא!
בילדותי (ועברו 4 עשורים מאז) ביליתי הרבה אצל דודתי במושב, שם נהגו לקטוף את הפירות ישירות מהעץ.

יש לי קטע עם תאנים!
בניגוד לגויאבות, עליהן התענגתי, לא הסכמתי לטעום את התאנים ואפילו לא לקטוף אותן, זה תמיד השאיר לי 'חלב' דביק על הידיים. אבי שמאוד אוהב אותם, היה מנסה לשכנע אותי 'רק לטעום' ואני בעיקשות סירבתי.

לימים התחלתי לאכול את הדבלים (התאנה המיובשת) ואהבתי אותן, נראה לי שאולי בגלל המתיקות אבל לא משנה למה, פשוט אהבתי, ואז הגיעה ההצעה לנסות אותן שוב, שהרי זה אותו פרי. הסכמתי, אבל ללא הקליפה.
"למה את קולפת? זה מתוק כמו דבש", אני קולפת. גם ככה לא הייתי בטוחה שאוכל את הפרי הזה.
אחרי הביס הראשון, הבנתי שכל השנים, טעיתי, בטח ובטח כשיכולתי לקטוף ולאכול אותן ישירות מן העץ ונכון שאפשר לתקן אבל לעולם לא יהיה לזה טעם של אז, של הילדות.

היום אני אוכלת אותן, יבשות, טריות, עם ובלי קליפה, העיקר שיהיו תאנים, אוהבת את הזן הסגלגל.
משלבת דבלים בהרבה הזדמנויות: בלחם המחמצת שאני מכינה, מוסיפה כתוספת בבישול, בסלטים ואפילו כקינוח.
טו בשבט בפתח ואם אני צריכה לבחור פרי אחד עליו אינני מוותרת, אלו יהיו הדבלים.

צילום: דורית ברקוביץ

צילום: דורית ברקוביץ

דבלים ממולאות לקינוח - מתכון:

חומרים:
10 דבלים גדולות מושרות כשעתיים במים רותחים
100 גר' אגוזים קצוצים גס (ניתן לשלב כמה סוגים: אגוז מלך, פיסטוק, שקדים , אני שמתי אגוזי מלך ושקדים עם קליפה בכמות שווה)
1 כף חמוציות קצוצות
גרידת לימון מחצי לימון

½ כוס מיץ תפוז
1 כוס תה מחליטה של 2 תיונים (השתמשתי בתה פירות יער, אפשר גם תיונים רגילים)
פרוסת ג'ינגר
3 כפות סילאן/מייפל
1 כף סוכר
2 גבעולי טימין
להגשה: אגוזים/שקדים קצוצים, חמוציות עלי טימין (בחלק שמתי גם גרידת תפוז)

אופן ההכנה:
מחממים תנור ל 200 מעלות.
מסננים את התאנים, סוחטים אותן בעדינות וחורצים X בצד השטוח (בתחתית הפרי).

צילום: דורית ברקוביץ

צילום: דורית ברקוביץ

מערבבים את תערובת האגוזים עם גרידת הלימון והחמוציות וממלאים את הדבלים ומניחים אותם בתבנית פיירקס.
שמים בסיר את התה, מיץ תפוז, גינג'ר, סילאן, סוכר והטימין, מביאים לרתיחה , מוציאים את הגינג'ר והטימין וממשיכים לבשל עד להסמכה עוד כ 10 דקות. יוצקים הנוזל על התאנים, מכסים את התבנית בנייר כסף ואופים כ 20 דקות, מסירים את נייר הכסף ואופים כ 5 דקות נוספות.

צילום: דורית ברקוביץ

צילום: דורית ברקוביץ

להגשה: ניתן להניח את התאנים ישירות על הצלחת או על פרוסת תפוז שנמצאת בצלחת (כמו בתמונה למטה) , לצקת מעל רוטב
ןלפזר את האגוזים והחמוציות והעלים.

צילום: דורית ברקוביץ

צילום: דורית ברקוביץ

דוריטיפ - אם הארוחה היא לא טבעונית ואין בעיה עם קינוח חלבי, ממליצה להגיש עם קצפת המורכבת משמנת מתוקה, 2 כפות אבקת סוכר וחצי קופסת מסקרפונה.
אפשר להכין בדיוק אותו דבר ולהוסיף לאגוזים בשר טחון ותבלינים ולהגיש כמנה ראשונה בארוחה בשרית.

נפגש במטבח,
דורית ברקוביץ
מוזמנים לעקוב אחריי בפייסבוק: ”דורית – יצירה במטבח
לפרטים על הסדנאות שלילחצו כאן 
מוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם
https://www.instagram.com/doritberko/