נועה פרומן נטורופתית ושפית לבישול בריא - הבלוג של נועה פרומן נטורפתיה ותזונה

סלק - זה לא רק צבע, זו ממש תרופה!

חזרתי היום מעוד סדנה בישול שהנחתי בשף האורגני שבחוגלה, בזמן שאני מדגימה ומסבירה על שייקים ירוקים אחד המשתתפים שאל אותי אם אפשר להוסיף גם  סלק.... עניתי שכן והוספתי שבאופן כללי-  סלק הוא מאד בריא... מחוסר זמן לא יכולתי להרחיב. במהלך הסדנה הכנו סלט סלק שמוגש על קרפצ'ו סלק, מנה יפיפייה טעימה ומזינה. עכשיו שאני בבית […]

נועה פרומן נטורפתיה ותזונה

03/01/2016


חזרתי היום מעוד סדנה בישול שהנחתי בשף האורגני שבחוגלה, בזמן שאני מדגימה ומסבירה על שייקים ירוקים אחד המשתתפים שאל אותי אם אפשר להוסיף גם  סלק.... עניתי שכן והוספתי שבאופן כללי-  סלק הוא מאד בריא... מחוסר זמן לא יכולתי להרחיב. במהלך הסדנה הכנו סלט סלק שמוגש על קרפצ'ו סלק, מנה יפיפייה טעימה ומזינה. עכשיו שאני בבית יש לי את האפשרות להרחיב על סלק ובהחלט מגיע לו  את הכבוד..... עכשיו בשווקים יש שפע של סלקים יפיפיים, אני ממליצה לבחור סלקים קטנים (צעירים) וקשים.

שורש הסלק  מוכר לנו בצבע סגול למרות שקיימים זנים לבנים, צהובים,כתומים ואף בצבעי הקשת. הסלק הוא מקור חשוב לנוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטים), מינרלים ויטמינים. כגון אשלגן, חומצה פולית, ברזל, ויטמין סי, אבץ, סידן, מגנזיום,  וסיבים תזונתיים. את צבעו הסגול החזק של הסלק אנחנו מקבלים מחומר שנקרא בטאלין. בטאלאנים הם אנטי אוקסידנטים המנטרלים  את הרדיקאלים חופשים

הקשר בן אכילת סלק לשתן אדום הבטאלאינים צובעים  את השתן באדום לאחר אכילת או שתיית מיץ סלק. גוף האדם אינו מסוגל לפרק את המולקולות האלה באופן מושלם לכן החלק שלא מתפרק יוצא מהגוף בשלמותו בשתן. דבר היכול להבהיל אבל זה ממש לא מסוכן.

סלק בתעשייה מעניין לדעת שהחומר בטאלין משמש בתעשייה  כצבע מאכל (סוכריות, גלידות ועוד) וסימונו – E162 בתעשייה מפיקים אותו ממיץ סלק אז בפעם הבא שתתקלו במוצר שמכיל   E162 אל תדאגו הוא לא מסרטן ולא מזיק זהו הבטאלין ממיץ סלק.

השפעה הבריאותית של שורש הסלק :

הפחתת לחץ דם הסלק הוא אחד הירקות שמכילים את הכמות הרבה ביותר של ניטראטים. חומר שגורם  להרפיית שרירים הנמצאים בדפנות כלי הדם וכך מביא להרחבת כלי הדם. כאשר כלי הדם מתרחבים, לחץ הדם יורד. השפעה נוגדת דלקת בסלק ישנם רכיבים המספקים פעילות נוגדת דלקת המעכבת את פעילותם של אנזימי COX (בדומה לתרופות נוגדות דלקת). נטרול רעלים הפיגמנטים בסלק מעוררים את הפעילות האנזימתית, התורמת לנטרול הרעלנים שנוצרים בגוף בעזרת האנזימים הרעלים הופכים להיות מסיסים במים ואז יש לנו את היכולת להפריש אותם בשתן נוגד סרטן במחקרי מעבדה בתאי גידול אנושיים נמצא כי הפיגמנטים בסלק מסוגלים להאט צמיחת תאי הגידול  במעי הגס, קיבה, עצבים, ריאה, שד, ערמונית ואשכים. סלק והשפעה קוגניטיבית שתיית מיץ סלק  מגבירה את זרימת דם למוח דבר המשפיע על עלייה ברמות החמצן באזור במוח שקשור לשיפור קוגניטיבי וטיפול בדמנציה.

סלק ופעילות ספורטיבית מיץ הסלק מרחיב את כלי הדם ומאפשר זרימת דם מוגברת. בנוסף, משפיע על רקמות השרירים וגורם להן לצרוך פחות חמצן בזמן פעילות. שילוב השפעות אלה גורם לשיפור בביצוע משימות גופניות.

סלק ועצירות סלק עשיר מאד בסיבים תזונתיים הדבר מוביל לשיפור היציאות ובנוסף יתרום להפחתת כולסטרול. אבל -  סלק לא מומלץ למי שמייצר אבני כליה מסוג אוקסלאטים, בשל ריבוי האוקסלאטים בסלק

איך צורכים סלק?

מיץ סלק טרי- מאד מרוכז ומאפשר ספיגה מוגברת של ויטמינים ומינרלים. כדי לקבל תוצאות בריאותיות יש  לצרוך כמויות גדולות לכן אמליץ על שתית מיץ סלק. חשוב להשתמש  במכונות מיצים איכותית שעובדות על טכנולוגיה של מיצוי הפרי/ירק מכבשה קרה.  (בניגוד למכונות שפועלות על בסיס סכין). לאחר הסחיטה של המיץ הבטאלין נחשף לחמצן ועלול להתפרק. לכן יש לשתות מיד אחרי  הכנתו.

סלק מומלץ לבשל עם הקליפה- על מנת לצמצם איבוד של ויטמינים דרכי בישול – טרי (סלטים, קרפצ'ו שייקים ), מבושל (מרק, תבשילים) אין צורך בבישול ארוך. אפוי בתנור- צ'יפס סלק אפוי, אנטיפסטי, באידוי כתוספת למנה עיקרית או לתבשיל אורז קינואה) חיתוך סלק- ל"מפונקים" עדיף לעבוד עם כפפות . הסלק צובע את הידיים אבל בשטיפה עם סבון הצבע יורד.

ולסיום המתכון שהכנו בסדנה

נועה פרומן שפית לבישול בריא

סלט סלק על מצע של קרפצ'ו סלק ונבטי צנון

2 סלק

1 כוס חומץ בלסמי כף סוכר קנים אורגנים מלח גס

לסלט

2 סלקים מבושלים

2 עגבניות בנוניות

6 מקלות סלרי קצוץ קטן מאד

רוטב:

1/3 כוס שמן זית

כף חומץ בלסמי

כף סירופ מייפל

קצת חרדל

2 שיני שום כתוש

מלח גס ופלפל

לקישוט: נבטי צנון

אופן הכנה הקרפצ'יו סלק:

בעזרת מנדולינה פורסים את הסלקים דק מאד ומפזרים מעל מלח גס.  בסיר קטן מבשלים את החומץ הבלסמי עם הסוכר עד שמצטמצם בערך לחצי מהכמות ההתחלתית

אופן הכנה הסלט:

לסלט: מבשלים את הסלקים עם הקליפה עד שמתרככים מעט. מקלפים וחותכים לקוביות קטנות. חותכים את העגבניות לקוביות קטנות, קוצצים את הסלרי קטן מאד, מערבבים הכל ביחד ( קוביות הסלק, העגבניות והסלרי). רוטב: מערבבים את כל החומרי הרוטב בנפרד. מערבבים את הסלט עם הרוטב.

להגשה-  מסדרים בצלחת שטוחה את קרפצ'יו סלק מעליהם את הסלט מקשטים בקצת נבטי צנון

בתאבון!

רוצים עוד? אל תשכחו לעקוב אחרי הפוסטים הבאים לעוד מתכונים  והרבה טיפים על בריאות- רוצים לקבל ממני טיפים ומתכונים ישירות למייל האישי הרשמו כאן

רוצים להפוך את המטבח המשפחתי לבריא יותר  כנסו ללינק ותבינו כיצד 'משפחה מבשלת בריאות' הציצו כאן

http://noafroman.vp4.me/Healthycooking