vegansontop - הבלוג של אורי שביט - טבעוניות נהנות יותר

מסעדות טבעוניות: יש לטבעונים מה לאכול בחוץ?

זה שהפכתי לטבעונית, לא אומר שהפסקתי לאהוב אוכל, שלא לדבר על יציאה תכופה לאכול בחוץ. ככה עושים את זה גם אחרי שעוברים צד

אורי שביט - טבעוניות נהנות יותר

28/10/2013


זה שהפכתי לטבעונית, לא אומר שהפסקתי לאהוב אוכל, שלא לדבר על יציאה תכופה לאכול בחוץ. ככה עושים את זה גם אחרי שעוברים צד

לפני שהפכתי לטבעונית אכלתי בחוץ, בערב ובממוצע, לפחות שלוש פעמים בשבוע אם לא יותר. ככה זה כשאת אוחזת מצד אחד בתפקיד החלומות של מבקרת מסעדות, מצד שני גרגרנית בלתי נלאית ומצד שלישי, נכון לאותם ימים, גרושה טרייה שהיא גם בליינית לא קטנה. כשאוכל הוא מרכז החיים, הוא מאד בקלות הופך להיות גם דרך חיים – המקום שבו נפגשתי עם חברים, יצאתי לדייטים, עבדתי, למדתי וחקרתי את הנושא האהוב עלי, היה כמעט תמיד ליד הצלחת, עם תפריט ביד אחת וכוס יין בשניה.

ואז, בום! טבעונות. למי שלא מכיר את הסיפור, זה הלך ככה: פגשתי בחור טבעוני, חפרתי לו כמו עיתונאית טובה שרוצה להבין מה הסרט שלו, הלכתי לראות את ההרצאה של גארי יורופסקי וזהו, משם כבר לא היתה דרך חזרה. אחרי ההלם הראשוני והחרדה (מה בדיוק אני אעשה בחיים שלי בתור מבקרת מסעדות טבעונית?) החלטתי שזה שאני מפסיקה להקריב בעלי חיים לא אומר שאני בעצמי צריכה להפוך לקורבן. שאני רוצה להמשיך להיות מי שאני – לצאת, לאכול טוב ולהמשיך ליהנות מהחיים. ככה בדיוק נולד השם של הבלוג "טבעוניות נהנות יותר".

אבל רגע, זה בכלל אפשרי? איפה בדיוק אני אמצא אוכל טבעוני ולא סתם טבעוני, אלא כזה שיהיה גם סקסי וטעים וכיפי. בקושי אוכל לא טבעוני כזה אפשר למצוא! למזלי, הכרתי כמה נפשות פועלות במטבחים של מסעדות העיר ואחרי תקופה קצרה של התאקלמות, התחלתי בתהליך היציאה מהמזווה – ותאמינו לי שבהתחלה זאת היתה חוויה לא פשוטה להגיע למסעדה אהובה עלי, להסתכל עמוק בעיניים של השף ולהתוודות – הפכתי לטבעונית! אז כן, היו כמה שנכנסו בעצמם להלם, אחרים שאמרו לי "זה יעבור לך" (וואלה, טעיתם) ובשלב הבא, לא מעט שפים מקסימים ומוכשרים שכל מה שהם רצו זה שימשיך להיות לי טעים. ואכלתי טוב.

הידיעה הברורה שאין שום בעיה להכין אוכל נהדר מן הצומח, בלי לפגוע באף בעל חיים בדרך, אפשרה לי ליזום ערבים טבעוניים מיוחדים ומרהיבים במסעדות מובילות (בין היתר "פרונטו", "אוזריה", "ברטי", "קיטשן מרקט" ועוד), לעודד מסעדות לאמץ מנות טבעוניות לתפריטים הרגילים שלהן, לייעץ לשפים ולבעלי מסעדות איך הכי טעים וקל לעשות את זה, ובהמשך לרכז מדריך של מסעדות טבעוניות וידידותיות לטבעונים, כדי שלכל אחד יהיה קל ופשוט למצוא מה לאכול בחוץ.

היום, בדיוק שנתיים מאז שהבלוג עלה לאוויר, לא רק שיש לי איפה לאכול בחוץ, אני צריכה לבחור – בין מסעדות טבעוניות (שאני בטוחה שצפויות לנו עוד הרבה מהן בתקופה הקרובה) והמון מסעדות וגם רשתות שהפכו ידידותיות, והכניסו המון מנות טבעוניות לתפריטים (יש אפילו אפליקציה בשם GO VEGAN שתעזור לכם למצוא אותן). בהזדמנות זו אני מזמינה אתכם לחגוג איתי את יום ההולדת השני של הבלוג במסעדה נוספת, מלכת הבילויים וחיי הלילה שכבר הפכה למוסד – בחאפלה גרוזינית טבעונית במסעדת ננוצ'קה. ככה זה כשטבעוניות נהנות יותר.

ריזוטו חיטה ירוקה עם טחינה ופטריות/יוסי שטרית, קיטשן מרקט
אני מתה על פריקי, שהטעמים המעושנים שלה משתלבים בצורה מושלמת עם הטעם האדמתי העמוק של הפטריות, וטחינה שמעניקה קרמיות נהדרת בלי טיפת גבינה.

חומרים ל-6 מנות

לריזוטו:
1 כוס חיטה ירוקה מעושנת (פריקי)
4 כוסות מים חמימים (לא רותחים)
4 כפות שמן זית
1/2 בצל, קצוץ
3 כפות טחינה גולמית איכותית
1 כף סילאן
מלח

לפטריות:
500 גרם פטריות טריות מכל מיני סוגים (פורטובלו, שמפיניון, שיטאקי, שימאג'י), קצוצות גס
1 כף שמן קוקוס
1 כף שמן זית
4 שיני שום, פרוסות דק
1 כף עלי טימין טריים וקצוצים
מלח, פלפל שחור גרוס טרי

להגשה: חופן פטרוזיליה קצוצה דק

+ מבשלים את החיטה בשיטת ריזוטו: מחממים מעט שמן זית בסיר. מוסיפים את הבצל ומאדים במשך 3-4 דקות תוך ערבוב מעל להבה נמוכה, עד שהבצל מתרכך והופך שקוף. מוסיפים את הפריקי ומטגנים יחד עוד כ-3 דקות. מוסיפים כוס אחת של מים חמים וממשיכים בבישול תוך כדי בחישה מתמדת, עד שהמים נספגים. ממשיכים להוסיף את המים כוס אחרי כוס תוך כדי ערבוב מתמיד, עד שכל המים נספגים והחיטה מתרככת.
+ מוסיפים לחיטה המבושלת את הטחינה, הסילאן והמלח, מערבבים ומסירים מהאש.
+ מכינים את הפטריות: מחממים את שמן הזית ושמן הקוקוס במחבת. מוסיפים את הפטריות ומאדים במשך 3-4 דקות, עד שהן משחימות מעט. מוסיפים טימין, שום, מלח ופלפל ומערבבים. מסירים מהאש
+ מניחים מהחיטה המבושלת על גבי צלחות הגשה שטוחות ועליה את הפטריות. מפזרים פטרוזיליה ומגישים.

ריזוטו חיטה ירוקה, טחינה ופטריות, צילום: ליוי וינטר.