לחם 100% כוסמת ועוד 2 מתכוני לחם ביתיים

3 מתכונים ללחמים שהכנתי בבית. כולל לחם ללא גלוטן וללא שמרים. העיקר שיהיה מה לטבול ברוטב ובמיץ של הסלט.

בזיעת אפיך תאכל לחם? מסתבר שיש היום לחמים שלא צריך להזיע כדי להכין אותם. לעומתם יש לחמים שמצריכים התעסקות והכנות יומיים מראש, או לחמי מחמצת שמגדלים אותם במשך זמן רב מאד.

הפעם החלטתי לערוך פרויקט ולהכין 3 סוגי לחמים, מהקל אל הכבד. מהפשוט ביותר – לחם הבית של "מאסטרשף" דרך לחם שיפון קלאסי ועד לחם כוסמת (לא כוסמין!) ללא גלוטן.

לחם הבית

לחם הבית גרעינים - פרוס 2
לחם הבית עם גרעינים של מאסטרשף

זהו לחם מהיר הכנה, כלומר, שקית של קילוגרם אחד ובה תערובת להכנת לחם (יש מספר סוגים)  אני בחרתי בלחם כפרי עם גרעיני חמניות.

ההכנה פשוטה ביותר: רק להוסיף מים, ללוש (אפשר במיקסר), להניח לתפיחה ולאפות.

התוצאה: טעים, עם קרום פציח שכיף לאכול. הלחם יוצא טיפונת דחוס אך מאד משביע וטעים. פרוסה אחת שלו (ששמתי בטוסטר) עם טחינה או אבוקדו השביעה אותי לכמה שעות. וזה מה שאני מחפשת בלחם. נשמר טוב בהקפאה.

רוצים מתכון? זה המתכון! רק להוסיף מים. 

זה נקרא ״לחם הבית״ של חברת "מאסטרשף"

כאמור – הכל כבר בפנים. גם גרעיני החמניות, שבולת השועל, לתת השעורה וכדומה.

ניתן להשיג ברשתות השיווק. מחיר 10₪ לק״ג. כלומר ל-5 ₪ ללחם.

מבחינת חומרים וערכים תזונתיים – אני מוצאת שהוא טוב. מורכב בעיקר מקמח מלא, קמח שיפון, שעורה, שבולת שועל וגרעינים.

מתאים גם לטבעונים.

מסקנה: שווה ביותר, במיוחד למי שלא אופה לחם בדרך כלל ורוצה להתנסות או להרשים את האורחים.

לחם הבית מרכיבים וערכים תזונתיים
רשימת מרכיבים וערכים תזונתיים – לחם הבית מאסטרשף

לחם שיפון 

לחם שיפון פרוס - שופרסל

הפעם לקחתי על עצמי אתגר גדול יותר, להכין לחם לפי מתכון, מההתחלה. כלומר, בניגוד ללחם של "לחם הבית", כאן צריך לשקול, למדוד ולהכין את תערובת הבצק לבד.

לטובת העניין השתמשתי בשילוב של קמח שיפון מלא של שופרסל עם קמח לבן.

לחם שיפון - קמחים שופרסל

המתכון – כפי שמופיע ע״ג האריזה, למעט שינוי אחד: את החמאה המרתי ב100 גרם שמן.

 לחם שיפון - מתכון אריזה שופרסל

 

 מכניסים לקערת המערבל את כל המרכיבים, ולשים 10 דקות. מניחים לתפוח (אופס, כמעט גולש מהקערה), מעצבים 2 כיכרות ואחרי עוד שעה מכניסים לתנור.

לחם שיפון - בצק - שופרסל
בצק נהדר שיהיה עוד מעט לחם שיפון

הלחם יוצא משגע! הריח בבית נפלא.

בקושי התאפקתי עד שנהיה פושר ומיד פרסתי לי ואכלתי פרוסה שתיים עם ממרח חלוה #אחוה שקיבלתי להתנסות. היה מושחת וטעים להפליא. אגב, ממרח מומלץ.

גם הלחם וגם הממרח מתאימים לטבעונים.

לחם שיפון פרוס עם ממרח חלוה אחוה קמח שופרסל

מסקנה: אין על לחם טרי תוצרת בית. גאווה וסיפוק בעל ביס. במילים אחרות: הצילו! זה ייגמר בבכי…

 

לחם כוסמת

הלחם השלישי אותו ניסיתי להכין הוא בעצם הטריגר לכל הפרויקט. מדובר בלחם פלא המורכב מ- 3 מרכיבים בלבד (כולל מים ומלח. כלומר – ממרכיב אחד!), ללא קמח, ללא שמרים, נטול גלוטן, בלי אבקת אפייה… רק 100% כוסמת ירוקה (חשוב שתהיה ירוקה, לא קלויה).

למטיבי לכת – יש אפשרות לשדרוג עם פשתן טחון, פרג, גרעינים ועוד.

ללחם הזה נחשפתי באדיבותה של חברתי לשיעורי הפילאטיס, סוזי. תודה רבה סוזי!

חממו את הטוסטר – הלחם טעים יותר כשהוא קלוי.

לחם כוסמת - ללא גלוטן
לחם כוסמת – ללא גלוטן

לחם 100% כוסמת – לפי מתכון של אורלי גרובר זה-בריא עם טיפים והסברים שלי

מרכיבים:

  • 600 גרם כוסמת ירוקה
  • כוס מים
  • 1 כפית מלח

 

תוספות אופציונליות, שניסיתי והן מוסיפות טעם ובריאות:

  • 1/2 כוס תערובת גרעינים: שומשום מלא, גרעיני חמניה, גרעיני דלעת

.

אופן ההכנה:

  1. משרים את הכוסמת במים על השיש למשך 8 שעות או לילה (בקיץ מומלץ להכניס למקקר).
  2. שוטפים היטב ומסננים.
  3. מוסיפים לכוסמת המסוננת כוס מים ושמים הכל במעבד מזון. מפעילים עד לקבלת מרקם של שמנת או בלילת פנקייק.
  4. מעבירים את התערובת לכלי זכוכית ונותנים לה לנוח 12-24 שעות. בחורף זה עשוי לקחת אפילו יותר מ- 24 שעות. בזמן הזה מתקיימת תסיסה טבעית ונוצרות בועות שמאווררות את הכוסמת. לבסוף מתקבלת עיסה במרקם מוקצף ממש.
  5. מערבבים לתוך תערובת הכוסמת את המלח והגרעינים (או כל תוספת אחרת שתבחרו).
  6. משמנים תבנית מאורכת (תבנית לחם או תבנית אינגליש קייק גדולה) במעט שמן ומוזגים לתוכה את התערובת. התערובת צריכה להגיע עד 3/4 מגובה התבנית. הלחם תופח בתנור רק מעט.
  7. מחממים תנור לחום של 175 מעלות, ואופים במשך 60-70 דקות עד שמתקבל קרום שחום מעל הלחם.
  8. מניחים ללחם להתקרר ורק אז פורסים אותו. ניתן להקפיא את פרוסות הלחם כשהן עטופות היטב.
  9. הלחם הזה שונה במרקמו ובטעמו מכל לחם חיטה שאנחנו מכירים. אך הוא יוצא טעים בטוסטים, או כשמייבשים בתנור למעין קרקרים. כשזה קלוי לא מרגישים (כמעט) את טעם הכוסמת. טעים מאד עם טחינה וירקות קלויים.

.

אפשרויות לגיוון:

  • להוסיף 1/4 כוס פשתן טחון שמושרה בכוס מים המשמשים לבלילת הכוסמת. זה מעניק מרקם קצת דומה לזה של ביצה והלחם יוצא אוורירי יותר (כך אמרה לי סוזי. לא ניסיתי)
  • ניתן להוסיף חמוציות, תאנים מיובשות, או זיתים, עשבי תיבול וכדומה.

סוזי גם שיתפה אותי בתמונה של פרוסת לחם משודרגת. למרות התאורה הבעייתית ניתן ניתן לראות שהלחם אוורירי יותר. כאמור, סוזי השתמשה בתוספת של פשתן טחון.

 

לחם כוסמת של סוזי
לחם כוסמת של סוזי

 

לסיכום: אפשר לקנות לחם אחיד, אפשר לקנות לחם מחמצת עם אגוזים ואפשר להכין בבית. כל אחד והלחם שלו… העיקר שיהיה מה לטבול ברוטב! או במיץ של הסלט. מה, לא ככה?

בתיאבון!

חיים וטעים!

 

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.