הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 453

עוקבים: 414

החל מיולי 2010

מתכון למרק ירקות עם פטריות וגריסים כולל מתכונים שימושיים לציר ירקות ולקרוטונים תוצרת בית

11/11/2015

אין כמו צלחת של מרק עשיר, בריא ומהביל, כדי לחמם לנו את ערבי החורף.

הפעם שילבתי ירקות, קטניות (עדשים) ודגן (גריסי פנינה). עם או בלי קרוטונים זו כבר ארוחה מלאה.

הכלים היפים, עם מוטיב ענפי הזית, באדיבות Home-Market

מתכון למרק ירקות עם פטריות וגריסים 

המרכיבים ל – 8 מנות

  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 2 שיני שום קצוצות דק
  • 3 גזרים קלופים ופרוסים לטבעות
  • 2 תפוחי אדמה קטנים (או 1 גדול) קלופים וחתוכים לקוביות קטנות – רצוי מזן דזירה עם הקליפה האדומה
  • 2 ענפי סלרי קצוצים
  • העלים של ענפי הסלרי הנ”ל – קצוצים גס
  • 1 סלסילת פטריות פרוסות
  • 1/2 כוס גריסי פנינה שטופים
  • 1/2 כוס עדשים כתומות
  • 8 כוסות מים או ציר ירקות (יש מתכון לציר בהמשך)
  • קורט מלח
  • פלפל לבן
  • אגוז מוסקט טחון טרי

להגשה

  • קרוטונים תוצרת בית (יש מתכון לקרוטונים בהמשך)

.

אופן ההכנה

  1. מכניסים את השמן, הבצל, הסלרי, תפוחי האדמה והגזר לסיר גדול ומאדים תוך כדי ערבוב על להבה בינונית  3-2 דקות. מוסיפים את השום והטפריות ומאדים יחד עוד דקה. זהירות שהשום לא ישרף.
  2. מוסיפים את הציר או המים ומביאים לרתיחה.
  3. מוסיפים פנימה את עלי הסלרי, הגריסים והעדשים ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה עד שהירקות והגריסים רכים, אך לא דייסתיים מדי.
  4. מתבלים ומגישים לשולחן עם  קרוטונים תוצרת בית.

-

מכירים את העמוד שלי? “חיים וטעים – אורלי כהן” – העמוד הכי טעים, בריא מזין וטבעי שיש! עם מתכונים, תמונות, טיפים וכל הכיף של האוכל. מוזמנים להכנס לעמוד, לעשות לייק לעמוד https://www.facebook.com/Haim.v.Taim/ ולא לשכוח לסמן לקבל עדכונים, כדי שלא תפספסו שום דבר שאני מפרסמת. 

.

קרוטונים תוצרת בית:

המרכיבים לצנצנת גדולה:

  • 1 לחם דגנים איכותי, מאיזה סוג שאוהבים.
  • 2-3 כפות שמן זית
  • אופציונלי – תבלינים בהתאם לטעם האישי. אני מוותרת. אוהבת בטעם טבעי.

.

אופן ההכנה:

  1. פורסים את הלחם לפרוסות עבות ומניחים בסלסלה או צלחת כך סתם בטמפרטורת החדר (לא סגור בניילון) למשך 3-4 ימים. בזמן הזה הלחם מתייבש טוב טוב.
  2. חותכים את הפרוסות לקוביות ומניחים אותן בשכבה אחת ע”ג תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  3. מזלפים מעל מעט שמן הזית.
  4. אם רוצים תבלינים – טימין, שום, רוזמרין, צ’ילי או זעתר – זה הזמן לתבל. לדעתי אין צורך להוסיף מלח.
  5. מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 100 מעלות למשך 40-45 דקות (ממליצה לבדוק אחרי חצי שעה שהקרוטונים לא נשרפים). מכבים את התנור ומשאירים את הקרוטונים בתוכו עד לצינון מלא. כדאי לאפות את הקרוטונים בערב ולהשאיר בתנור עד הבוקר.
  6. כשהם מצוננים לחלוטין, מעבירים את הקרוטונים לצנצנת אטומה.
  7. מגישים עם מרקים וסלטים. תענוג!

 

ציר ירקות בסיסי:

מרכיבים לסיר גדול:

  • 2 כפות שמן זית
  • 2 בצלים קצוצים
  • 1 כרישה פרוסה
  • 1 שורש סלרי
  • 2 שורש פטרוזיליה
  • 3 גזר
  • 4 ענפי סלרי
  • עלי הסלרי של הגבעולים הנ”ל
  • צרור פטרוזיליה
  • צרור שמיר
  • צרור כוסברה
  • כמה ענפי למון גראס
  • 3-4 גרגרי פלפל אנגלי
  • 2-3 עלי דפנה
  • 1-2 כוסות יין לבן (לא חובה* – ראו הערה)
  • 10-12 כוסות מים

 .

אופן ההכנה:

  1. מאדים את הבצלים והכרישה במעט שמן זית 2-3 דקות.
  2. מוסיפיםה את השורשים, הגזר והסלרי ומאדים יחד עוד כמה דקות.
  3. מוסיפים יין לבן ומאדים הכל יחד עד שהאלכוהול מתנדף והנוזל הצטמצם (בערך 4-5 דקות). אם לא שמים יין מדלגים ישר לשלב הבא:
  4. מוסיפים מים לכיסוי הירקות ועוד 3 ס”מ. מוסיפים גם את עלי הדפנה והפלפל האנגלי ומבשלים שעה, למיצוי טעמי הירקות לתוך הנוזל.
  5. מוסיפים את עשבי התיבול הטריים ומערבבים.
  6. מצננים ומסננים את הציר.

הערות:

  • ניתן להוסיף ירקות נוספים כגון דלורית חתוכה לקוביות. לא מומלץ ירקות קמחיים (כמו תפ”א) שמתרסקים ומעכירים את המרק או ירקות שמחמיצים כגון כרוב – אבל זה עניין של טעם אישי.
  • לא חובה להשתמש ביין וניתן לדלג על השלב הזה ולהוסיף רק מים.
  • אם מוותרים על היין, אפשר להעצים את הטעם עם 3 כפות רוטב סויה.
  • ניתן להשאיר את הציר לא מתובל, ולתבל בזמן השימוש. לחילופין ניתן לתבל אותו במעט מלח ופלפל שחור.
  • היתרון הגדול של הכנת הציר הוא שניתן לחלק את הציר לקופסאות ולהקפיא.
  • ניתן להשתמש בציר כבסיס לתבשילי קטניות, מרקים, ריזוטו ועוד…
  • ניתן לאכול את הירקות שנשארו אחרי סינון הציר כפי שהם או להכין מהם קציצות או פשטידות.

בתיאבון!

חיים וטעים!

הכנתם? אהבתם? אימצתם לשיגרת המטבח שלכם? אשמח לשמוע על כך. לייקים ותגובות יתקבלו באהבה גדולה.

מכירים את העמוד שלי? “חיים וטעים – אורלי כהן” – העמוד הכי טעים, בריא מזין וטבעי שיש! עם מתכונים, תמונות, טיפים וכל הכיף של האוכל. מוזמנים להכנס לעמוד, לעשות לייק לעמוד https://www.facebook.com/Haim.v.Taim/ ולא לשכוח לסמן לקבל עדכונים, כדי שלא תפספסו שום דבר שאני מפרסמת. 

.

הכלים היפים, עם מוטיב ענפי הזית, באדיבות Home-Market. ניתן להשיג במשביר לצרכן ובחנויות כלי הבית המובחרות.

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

סלט גזר

שקית גפרורי גזר, עשבי תיבול ורוטב טוב. מי צריך יותר מזה? אה, מלך שאוכל בכיף ומפרגן.   מרכיבים: 1/2 ק״ג גזר חתוך לגפרורים. אני השתמשתי בשקית מוכנה של (שבבי גזר) 400 גרם נטו...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה