הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 420

החל מיולי 2010

מתכון לפאי תפוחים חגיגי, מרהיב ביופיו ועדין בטעמו. הפאי הינו פרווה ומתאים גם לטבעונים.

26/03/2015

פאי תפוחים וחלבה 5

הפאי הזה נולד כשבמקרר נחו להם תפוחי העץ האהובים עלי – פינק ליידי. הם טעימים מאד לאכילה, אבל אי אפשר להגיש בארוחת ערב משפחתית תפוח לכל אחד ולהגיד- זה הקינוח. נכון? אז יאללה, נאפה אותם.

גייסתי את בעלי שיקלוף, יחצה ויפרוס אותם דק דק. הוא אוהב להשתמש בפורס שמוציא את הליבה, ואז את השמיניות הוא חותך דק דק. אני אוהבת לפרוס מהתפוח השלם. כך או כך, העיקר שיהיו פרוסות דקיקות ואחידות. הכנתי קערה עם מים לתוכם סחטתי מיץ מ- 2 לימונים ואמרתי לו שיכניס אליה את התפוחים הפרוסים.

בינתיים הלכתי להתעסק בבצק ובמילוי.

תפוחי עץ פינק ליידי 1

המטרה: פאי טבעוני, כלומר, בלי חמאה ובלי ביצים. אל דאגה, לא שמתי כאן טופו או תחליפים אחרים.

התחתית של הפאי היא בצק פריך. יש כמה אפשרויות:

  • אפשר לקנות את המוכן, המרודד, למאפים מתוקים (של מעדנות) – אני משתמשת בו לא מעט, והוא אף פעם לא אכזב אותי.
  • אפשר להכין בצק כמו שהכנתי לשטרודל שלי: בצק על בסיס שמן בלי ביצים.
  • לפסח הכנתי את הבצק כמפורט בהמשך.

תחליטו ותבחרו כרצונכם.

קצת לגבי התפוחים. בדרך כלל אני אופה עם התפוחים הירוקים ” גרני סמית” שפעם קראו להם גרנד סמית ולפני כן בילדותי היה לנו הגרנד אלכסנדר. אולם מאז שגיליתי את “הגברת הורודה”… אני מאוהבת. כל ביס בתפוח משמיע את הקרנצ’ האהוב והמיצים הניגרים לי סביב הפה מזכירים לי את הילדות. כזו הייתי ילדה שאוכלת פירות בביסים גדולים ומטפטפת בכל הבית. אגב, בילדותי לא היו לנו פינק ליידי, היה גולדן דלישס (שמסתבר שהוא אחד האבות המוצלחים של הפינק ליידי) והיה יונתן (לא אהבתי אותו) והיה עוד זן אחד – זה של התפוחים הענקיים של סבתא שלי. תפוחים צהבהבים עם כתמים חומים ובטעם קמחי. פעם חשבתי שהיא אהבה אותם כאלה, בדיעבד מסתבר שזה מה שהיא יכלה להרשות לעצמה לקנות. היא היתה מקלפת בסבלנות לאט לאט את התפוח חותכת חתיכה קטנה ואוכלת, חותכת ואוכלת. בבית, בגן הציבורי, תמיד אותו טכס. זכרונות של סבתא…אוחחחח

בכל אופן, אני על הפינק ליידי. ואם לא בעונה, אז גולדן דלישס או גרני סמית, או גאלה… אוכלת לפחות אחד ביום, כי האמריקאים טבעו פתגם: “An apple a day, keeps the doctor away” , ואם זה טוב להם זה טוב גם לי, וגם טעים, אז מה אכפת לי?

טוב, חברים, התפזרתי… (שלא לומר חפרתי) אז נחזור לאפייה. תכף מגיע סוף השבוע ואני עם הנוסטלגיה התפוחית שלי.

המרכיבים:

לבצק:

 בצק פריך טבעוני. כמו שכתבתי קודם, יש 3 אפשרויות: או לפי “בצק שטרודל” (המתכון בקישור, לחצו על המילים בצק שטרודל)   או קנוי של מעדנות או בצק פריך לפסח – מתכון למטה, בהערות.

עוד צריך לאפיית הבצק:
  • נייר אפייה
  • 1/2 כוס קטניות לא חשוב איזה (חומוס, אפונה, שעועית) לאפייה עיוורת/

קרם חלבה:

  • 200 גרם שקדים טחונים
  • 2 כפות גדושות גרנולה-שיבולת שועל (בפסח ניתן להחליף בקמח מצה או בפירורי ביסקויטים)
  • 50 גרם חלווה מפוררת
  • 1 כף גדושה טחינה גולמית מלאה
  • 1-2 כפות סילאן מאיכות טובה (לטעמי 1 כף מספיק, כי גם החלבה מתוקה, עניין של טעם אישי)
  • 1 רסק תפוחי עץ קטן (115מל)
  • גרידת לימון מחצי לימון.

תפוחים:

  • 5-6 תפוחי עץ פינק ליידי (או אחר, לפי העונה) קלופים ופרוסים לפרוסות דקיקות.
  • קורט גרידת לימון
  • קורט קינמון (או יותר, לפי הטעם)
  • 2 כפות סירופ קרמל (או 1 כף ריבת משמש מדוללת ב1 כף מים רותחים).

להגשה:

  • אבקת סוכר.

 

אופן ההכנה:

קרם חלבה:

לערבב הכל ולהניח במקרר עד שהבצק יהיה מוכן (בערך 30 דקות).

אפיית הבצק:

״אפייה עיוורת״ – לערבב את כל מרכיבי הבצק הפריך לפי המתכון שבקישור, או כמפורט למטה עבור פסח, או הבצק הקנוי (המון אפשרויות יש לנו היום) לרדד ולהניח בתבנית פאי.

לחתוך את שאריות הבצק, להדק אותו טוב טוב לתחתית ולדפנות ולהניח מעליו נייר אפיה גזור בקוטר התבנית.

לפזר על הנייר קטניות שיכסו את פני השטח בשכבה אחת ולאפות 10 דקות ב-180 מעלות. להסיר את הקטניות והנייר ולאפות עוד 3 דקות. להוציא ולצנן.

הרכבת העוגה ואפייה:

להוציא את המלית מהמקרר למרוח אותה ע״ג הבצק בשכבה אחידה.

לסדר מעל את פרוסות התפוחים בצורת רעפים, מתחילים מההיקף, מסדרים סביב סביב וכשגומרים את ההיקף, עושים שורת רעפים נוספת פנימית יותר ואז שכבה אחרונה עד שכל פני העוגה מכוסים בתפוחים, כמו בתמונה.

פאי תפוחים וחלבה 3

לפזר מעל את גרידת הלימון ולאפות 30 דקות ב-180 מעלות.

להוציא מהתנור, למרוח עם מברשת את סירופ הקרמל (או הריבה) ולאפות עוד 10 דקות במצב גריל, עד שהקצוות של התפוחים מתקרמלים מעט. להזהר לא לשרוף!

להוציא ולצנן לטמפרטורת החדר.

להגשה ניתן לזרות מעט אבקת סוכר.

הערות:

1. אם מכינים את הפאי בפסח, ניתן להשתמש בבצק הזה:

בצק פריך לפסח: 

  • 100 גרם שקדים טחונים
  • 200 גרם קמח תופח לפסח (אסם)
  • 200 גרם קמח מצות לאפייה
  • 1 כוס מים פושרים
  • 1 כוס שמן 
  • 3 כפות חומץ הדרים רגיל
  • 3 כפות אבקת סוכר

.

2. הבצק לפסח פחות ניתן לרידוד, אז אני מציעה פשוט לשטח אותו עם הידיים או מערוך קטנצ’יק (יש לחובבי הגדג’טים) בתוך תבנית פאי.

3. אם מעניין אתכם לקרוא קצת על תפוחי עץ: הנה מה שויקיפדיה יודעת לספר לנו על ה- תפוח

4. בדוכן של בראשית בשוק הכרמל, מצאתי את עובדיה הידוע בכינויו “ינעל העולם” דמות ססגונית (אדומה) בשוק.

חג שמח!

בתיאבון! 

חיים וטעים!

פאי תפוחים וחלבה 1

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה