הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 416

החל מיולי 2010

סיכום השנה שלי במטבח עם מתכון לחטיף אנרגיה בריא לילדים ולספורטאים

05/10/2014

image
בישול בריא. בישול צמחוני. בישול טבעוני.
בלי הצהרות. בלי כותרות. אני אוכלת מה שאני רוצה. לא קיצונית.
כך יצא שבשנה האחרונה קינאתי לקינואה, הייתי פריקית של פריקי, תליתי תקווה בקוואקר ועשיתי קסמים עם כוסמין (ובטח חשבתם שאגיד כוסמת).
הכל התחיל במטרה למגר את עודף השומנים שהתגלו אצלי בדם. להלן הכולסטרול הרע.
היות ולהוריד במשקל (שהיא בדרך כלל ההמלצה הראשונה במקרים כאלה) זו לא המלצה רלוונטית בשבילי, לא הייתה לרופאה שלי ברירה אלא להתחיל עם כדורים. להלן סטטינים. אני שקרובה לעולם התרופות ומתפרנסת ממנו שנים רבות, אינני מתנגדת לכדורים באופן גורף, אולם עם סטטינים יש לי בעיה.  הם גורמים לכאבי שרירים, ולמי שיש פיברומיאלגיה, זה בלתי נסבל.
לא! אמרתי לעצמי. קודם ננסה משהו אחר. הכדורים יחכו לי.
החלטתי לעשות מעשה ולשנות את התזונה שכבר קודם הייתה שפויה ומאוזנת. זזתי עוד קצת בסקלה של התזונה הבריאה.
המגמה של האוכל הבריא שהתחזקה בעולם, כמו גם תהליך המעבר לטבעונות של הבן שלי ובת זוגו, נתנו לי חומר למחשבה ושימשו לי רוח גבית.
מה עשיתי? דבר ראשון ויתרתי על מקורות של שומן מן החי.
לא עוד חמאה במקרר. לא בשר אדום. לא חלקי פנים. לא עוד פטה כבד ולא צלעות טלה, גם לא בחגים. נגמר עידן השמנת המתוקה בקינוחים ואין יותר גבינות צהובות שמנות.
מה במקום?
דגים! סלמון ופורל שהם מקור נפלא לחלבון וכמובן גם לאומגה 3. פעם בשבוע שבועיים גם חזה עוף וחזה הודו שהם חלבון בעל אחוזי שומן נמוכים. טופו וחלבון מן הצומח שאני מכינה ממנו מעדנים.
קטניות: בשנה הזו גיליתי את חברותי: שעועית מש, שעועית אזוקי, העדשים בכל הצבעים. כן, לעיתים אני גם מנביטה אותן.
דגנים מלאים: חיטה, פריקי, בורגול, וכמובן, חברתי הטובה שיבולת השועל שבזכותה התזונה שלי היא ראש לאריות!
אגוזים: אגוזי מלך, קשיו, שומשום מלא, גרעיני חמנייה ודלעת.
שמנים טובים: שמן זית, טחינה, אבוקדו ואגוזים
המון ירקות! טריים מבושלים, אפויים, מוקפצים: תרד, מנגולד, דלועים שונים: דלעת ספגטי, דלעת ערמונים, זוקיני, כרוב, כרובית ואפילו סלק (שעד לשנה האחרונה לא התקרב אלי למטבח). כוסברה – אתו חוויתי היכרות מאוחרת שהפכה לחברות נפש.
המון עשבי תיבול טריים: בצל ירוק, נענע טרייה, בזיליקום, רוזמרין, טימין, לימון, ג׳ינג׳ר, מקלות קינמון, הל, זרעי שומר…כל כך הרבה טעמים יש בטבע.
דברי חלב? מעט וגם זה עד 5% שומן בלבד.
ביצים? עד 2 בשבוע, בלבד. כולל מה שבאפייה. מה שמשאיר בקושי ביצה אחת לשקשוקה של יום שישי בצהרים. אין ברירה, עוברים למאפים בלי ביצים. כן, יש הרבה כאלה. הבלוג שלי גדוש בהם. והם אפילו טעימים מאד.
לגבי צורות הבישול: הקפצה, אידוי, אפייה, בישול בסיר. כמובן, בלי טיגון, אבל זה היה קל, כי כבר שנים אני לא מטגנת.

image

דרך החיים שסיגלתי לעצמי ולמשפחתי פתחה בפני אפיק שהתמחיתי בו בשנה האחרונה: אוכל בריא.
כתוצאה מכך, זכיתי להכין את הגרסאות הבריאות של תכנית הטלוויזיה ״משחקי השף״ שבהן המרתי את המרכיבים של מנות התחרות למרכיבים בריאים. 60 מתכונים נהדרים עלו לאתר ״יאמיז״. כן, כן, בכל פעם שמירי בוהדנה הזמינה את הצופים להיכנס לאתר יאמיז ולראות את המתכונים הבריאים עלה לי קצת הדופק מהתרגשות. כדאי לכם להציץ, לקבל השראה ורעיונות. זה היה אתגר ענק, מבחינת חדשנות קולינרית, טכניקות חדשות, צילחות ברמה גבוהה, צילום, עמידה בלו״ז לחוץ (7 מנות כל יומיים שלושה!) אבל- היה שווה! הכי שווה! למדתי המון וזכיתי להיות חלק מפרויקט בקונספט מדהים. אני מחכה בקוצר רוח לעונה השנייה.
כעת אני בעיצומו של פרויקט מתכונים טעימים, מפתיעים ובריאים עם מוצרי ״סויה״ של תנובה. למעלה מ-20 מתכונים כבר עלו לאויר. הנה מתכון לעוגה נהדרת – עוגת קרם וניל. או במילים אחרות – עוגת גבינה בלי גבינה.
אני גאה ונרגשת מכך שהבלוג שלי בסלונה הביא אותי למחוזות שלא ידעתי (ובטח שלא חלמתי) שאגיע אליהם. זאת ההזדמנות שלי להגיד תודה!!! לצוות הנפלא של סלונה בכלל ולרונית הבר בפרט, על שהאמינה בי ונתנה לי את ההזדמנות הענקית להראות מה אני יודעת.
והכולסטרול הרע? הוא כבר מזמן ירד לרמת הנורמה. וגם אם בעתיד הוא יעלה שוב ואזדקק לכדורים, לפחות הרווחתי את אורח החיים הבריא!
לפני סיום אני רוצה להדגיש, שאין לראות במה שכתבתי כאן המלצה, אלא נקודה למחשבה. כפי שאמר הרמב״ם: “יהיו מזונותיך תרופותיך”.
כל שינוי תזונתי חייב להיעשות בצורה מבוקרת ותוך מעקב של הרופא המטפל. צריך לזכור, שברוב המקרים תזונה ותוספי תזונה אינם תחליף לתרופות!
כל מה שכתבתי הנו מתוך הניסיון האישי שלי, בלבד! אני לא רופאה, ולא דיאטנית. אני כימאית (טוב, אף אחד לא מושלם).
image

חטיף אנרגיה לילדים ולספורטאים 

מרכיבים:
(כ- 25-30 יח’)
• 1 כוס שיבולת שועל שלמה
• 1 כוס טחינה גולמית
• 1/2 כוס סילאן
• קורט מלח
• 100 גר’ שומשום מלא (אפשר גם רגיל)
• 1 כוס שיבולת שועל מהירת הכנה – קואקר
• 100 גר’ גרעיני דלעת
• 100 גרם שקדים טבעיים קצוצים (לא לטחון)
• 100 גרם ואגוזי מלך קצוצים
• 1 כוס צימוקים קצוצים
• 1 כוס חמוציות קצוצות
• 1/2 כוס תמרים
אופן הכנה:
  1.  נתחיל בקליית שיבולת השועל השלמה בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות למשך 15-17 דקות. חשוב להישאר קרוב לתנור ולשמור שלא יישרף.
  2.  נוציא מהתנור ונצנן לטמפרטורת החדר.
  3.  נרפד בנייר אפייה תבנית בגודל 20×30 ס”מ.
  4. נעביר לקערה את שיבולת השועל הקלויה שהצטננה, נוסיף את האגוזים והשקדים הקצוצים, השומשום, הקואקר והגרעינים ונערבב.
  5. נשים בסיר טחינה, סילאן ומלח ונבשל על להבה בינונית תוך כדי בחישה למשך דקה עד לקבלת תערובת אחידה.
  6.  נוסיף לתערובת החמה את תערובת האגוזים ושיבולת השועל ונמשיך לבחוש עוד מספר דקות עד לקבלת מרקם אחיד ודביק.
  7. נסיר מהכיריים ונוסיף פנימה את הפירות המיובשים.
  8. נערבב הכול היטב עד לקבלת תערובת הומוגנית ונעביר לתבנית. נשטח לשכבה אחידה פחות או יותר. נניח מעל נייר אפיה ונהדק היטב בעזרת תחתית של כוס. לא להתבייש ללחוץ חזק. הסוד של החטיף הוא ההידוק!
  9. נסיר את נייר האפייה ונכניס למקרר לשעה ללא כיסוי. כשמתקרר נעטוף בניילון נצמד ונחזיר למקרר למשך לילה.
  10. למחרת, נחזיק בנייר האפייה ונוציא הכול החוצה מהתבנית.
  11. נניח על קרש חיתוך ונחתוך בעזרת סכין ארוכה וחדה (אפשר עם סכין מסור, אבל לא חובה) וסרגל (ממש לא חובה), לחטיפים בגודל הרצוי.
אחסון: אני עוטפת כל חטיף בניילון נצמד ושומרת בקופסא אטומה. חצי מהכמות במקרר וחצי הנותר במקפיא. זה מחזיק מעמד המון זמן.
קוביה מהחטיף הזה ילדים אפשר לחתוך לקוביות של (3X3 ס”מ) תהווה פתיח נהדר לילדים שהולכים לבית הספר וגם להוריהם שנכנסים למירוץ היומיומי.
החטיף הזה אידאלי גם לספורטאים. איש הברזל שלי לוקח את החטיף כמקור אנרגיה זמין ומהיר שהוא צורך תוך כדי הפעילות. זה לא חטיף דיאטטי, נהפוך הוא. זה חטיף שמטרתו לתת לגוף אנרגיה זמינה ומהירה.
אהבתם את הפוסט הזה? אם אתם לא רוצים לפספס פוסטים נוספים של ״חיים וטעים״, פשוט לחצו על כפתור  ״עקבו אחרי״  למעלה משמאל, הכניסו את כתובת המייל שלכם ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם כאן משהו חדש.
בתיאבון!
שתהיה שנה טובה!
חיים וטעים!

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה