קינוח חגיגי – טפיוקה ותותים – כשר לפסח

קינוח קרמי שניתן להכין מראש, על בסיס פניני טפיוקה וקרם קוקוס. מתאים במיוחד לסיום ארוחת חג. הוא פרווה, נטול גלוטן ומתאים גם לטבעונים.

בחורה עם מחשב נייד

image

את הטפיוקה (אני קוראת לה קוויאר לבן) למדתי להכין לראשונה בסדנא תאילנדית של השפית התאילנדית המקסימה סוואלי אלדר, שם ערבבתי ביד אחת את הטפיוקה שהתבשלה בקרם הקוקוס בסיר הענק, וביד השניה הכנסתי פנימה מצקת אחר מצקת של גרגרי תירס מתקתקים (אגב, חשבתם פעם לשלב תירס בקינוח?) זה היה קשה ומאתגר בעיקר מהפן הקואורדינטיבי. בסוף הכל עורבב עם ליצ׳י.
השבוע נזכרתי בסיפור הטפיוקה כשראיתי שקית שקרצה לי מהמדף האסייתי בסופרמרקט. החזרתי לשקית קריצה וחשבתי שזה יכול להיות קינוח מצוין לארוחת החג שלנו. 

image

טוב, נחזור להתחלה. 
מהי טפיוקה?
טפיוקה היא סוג של עמילן שמופק מצמח ה״מניהוט״ שמקורו בברזיל, אך מגודל כיום בצורה נרחבת גם בתאילנד ובאפריקה. הטפיוקה איננה דגן והכדורונים הקטנים נוצרים מדרך העיבוד שלה. גם אני הופתעתי לדעת שזו אינה הצורה הטבעית של החומר.
היתרון: יתרונות רבים מאד! היות והטפיוקה דלת טעם, ניתן להסמיך איתה תבשילים כמו מרקים ומחיות והכי רלוונטי לענייננו, להכין מהטפיוקה קינוחים על בסיס פרווה, נטולי גלוטן ומתאימים גם לטבעונים.
שיטת הכנה: לקבלת מרקם סמיך, מומלץ על בישול בנוזל ביחס של 1:6 בין הטפיוקה לנוזל. כלומר, על כל כוס טפיוקה (גרגרים קטנים) 6 כוסות נוזלים. מי שאוהב מרקם יותר נוזלי ודליל יכול להוסיף עוד כוס מים במהלך הבישול.
התוצאה: קינוח במרקם קרמי עם כדורונים שקופים קטנים שמתפצפצים בפה כמו קוויאר מתוק.
את הקינוח הזה הכנתי בהשראתה של רחלי קרוט האלופה. 

המרכיבים
לשכבת הטפיוקה:

כוס פניני טפיוקה (קטנות)
4 כוסות מים
חצי כוס סירופ מלפתן אננס ללא תוספת סוכר (אני השתמשתי בזה של שופרסל), או מים.
פחית קרם קוקוס 
1/2 כוס סוכר (או 3/4 אם אוהבים מתוק יותר)
כמה טיפות מי ורדים (כל תמצית טעם אפשרית כאן: למשל מי זהאר, תמצית וניל)
קורט מלח

לשכבת הפירות, אפשרות א.
סלסלת תותים חתוכים לקוביות
2 כפות סוכר
מיץ וגרידה מחצי תפוז

לשכבת הפירות, אפשרות ב.
קוביות אננס טרי או משומר, ללא תוספת סוכר
אגוזים קצוצים
להגשה:
גרידת תפוז
סירופ מי ורדים (של מלבי)

אופן ההכנה:
תהליך הכנת הטפיוקה דומה לתהליך הכנת פולנטה. צריך הרבה סבלנות ושרירי ידיים. תקראו בבקשה עד הסוף לפני התחלת העבודה. כי טפיוקה לא עושים במקביל עם כלום. חייבים לתת לה תשומת לב ואהבה. אתם עוד איתי?

מכניסים לסיר את הטפיוקה והמים ומתחילים לחמם תוך כדי ערבוב. מערבבים למשך 15 דקות מה רתיחה ואז מוסיפים פנימה את קרם הקוקוס, הסוכר והמלח. ממשיכים לבחוש עד שרואים שכדורי הטפיוקה נהיים שקופים ורכים למגע (עושים טסט: מוציאים קצת לצלוחית קטנה ובודקים שזה רך למגע, כלומר מבושל). במהלך הבישול העסק נעשה סמיך ואז יש להוסיף את הסירופ של הלפתן או מים חמים.
משך הבישול הכולל יכול להגיע ל-25-30 דקות של בחישה נמרצת בלי הפסקות, כדי שלא יווצרו גושים. בסיום הבישול מוסיפים את מי הורדים (או תמצית התיבול האחרת שבחרנו) ובוחשים בחישה אחרונה להחדרת הטעם. אופציונלי: ניתן להכניס בשלב הזה גם פירות לתוך הטפיוקה.

image

יוצקים את התערובת החמה לכוסות או ספלי הגשה בעזרת מצקת. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לכמה שעות.

image

לשכבת התותים מערבבים את התותים עם הסוכר, מיץ וגרידת הלימון ושומרים במקרר עד להגשה.
להגשה מניחים מתערובת התותים או מהאננס ע״ג שכבת הטפיוקה. מקשטים ומגישים.

image

אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
אהבתם את הפוסט הזה? אם אתם לא רוצים לפספס פוסטים נוספים של ״חיים וטעים״, פשוט לחצו על כפתור ״עקבו אחרי״ למעלה משמאל, הכניסו את כתובת המייל שלכם ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם כאן משהו חדש.

לבריאות!
חיים וטעים!

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.