הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 414

החל מיולי 2010

ביצת זהב שמוגשת ע״ג פטיפון ישן? דגם של מערכת השמש משוקולד, מרנג וכדור סוכר? לקחתי חלק בתחרות הטעימה והמסעירה ביותר של מנות יצירתיות שיעלו על שולחן האוכל בבתי מלון. מביאה לכאן את תמצית ההתרגשות שלי יחד עם הרבה תמונות!

11/02/2014

השבוע הוזמנתי לראות מטבח שוקק חיים בפעולה, להיות חלק מהמתרחש מאחורי הקלעים, לחוות את עבודת המטבח הקשה והלחוצה.
להתמוגג מהכישרונות הצעירים, לראות את התשוקה שיש להם בעיניים, את ההתלהבות הצנועה שלהם המשולבת ברצון העז להצליח.
להתפעל מהיצירתיות ומהדיוק בביצוע, להתרשם מהיופי של המנות, לטעום ולחשוב לעצמי שאוכל של בית מלון הוא לא מה שהיה פעם…
כל זה ועוד עבר לי בראש בזמן שנכחתי בשלב הגמר של תחרות ״נבחרת החלומות״ של רשת פתאל, שהתקיימה בבית הספר ״תדמור״ בהרצליה, שמטרתה היתה לבחור את המנות הטובות שייכנסו בסופו של דבר לתפריט של בתי המלון של הרשת.

נבחרות המתחרים בתחרות כללו 3 ״כוכבים״ מכל מלון, כאשר התקנון אינו מאפשר לשף המלון להשתתף. בכל צוות יש ״קפטן״ שמתקשר עם הנהלת התחרות ומציג בפני השופטים ולו 2 עוזרים.
את התחרות התחילו עם 17 צוותים שנשפטו בתקנון מוקפד לפי קריטריונים מדויקים:
קיימות (ניצול המצרכים בלי ליצור יותר מגי פסולת), סדר וניקיון בעבודה, עבודת צוות ודיוק העבודה מול המתכון (ללא אילתורים והוספת מרכיבים שלא נרשמו במתכון), כמובן שגם: יצירתיות, אסתטיקה ומראה המנה, טכניקה, ביצוע וטעם.

המשימה בתחרות היתה להכין ארוחה בת 3 מנות:
מנה ראשונה קרה, אותה תכננו הצוותים מראש.
מנה אחרונה קרה, אותה תכננו הצוותים מראש.
מנה עיקרית חמה – לפי 2 מוצרי חובה אותם קיבלו רק בתחילת יום התחרות: עופיון וטחול של עוף.

את התחרות ניהל במקצועיות השף שלום קדוש – השף הראשי של רשת מלונות “פתאל” בעזרתם של שפים מובילים:
שפית מיקה שרון - שפית שאני באופן אישי מעריכה מאד! ממובילי מטבח הפיוז׳ן בארץ. נהגתי לאכול באופן קבוע אצלה ב״מיקה״ במונטיפיורי במשך כל שנות קיומה.
שף מושיק רוט – בעל 2 כוכבי מישלן (!) על מסעדתו באמסטרדם (בה טרם אכלתי). שף רוט מתמחה בבישול מולקולרי ושופט בתכנית הטלוויזיה משחקי השף.
שף אביב משה – ממסעדת מסה הנהדרת (ובקרוב עוד אחת…). את הראיון עם השף תוכלו לקרוא כאן: מסה מסעדה עם קלאסה.
שף מאיר אדוני – ממסעדות כתית, המזללה, בלו סקיי. השופט הרגשן מהתכנית משחקי השף.
שף ירון קסטנבאום – בעל רזומה עשיר בתחום המסעדנות והקייטרינג העילי בארץ.
שף גילי חיים – שף ראשי של יוניליוור פודסולושנס, נותנת החסות לתחרות.
כמו כן, שפטו בתחרות:
מנכ״ל מלונות פתאל: ראובן אלקס
הבעלים של הרשת: דוד פתאל
מנכ״ל יוניליוור פודסולושיינס: דורון זילברשטיין

הנה חלק מהשופטים עם דוד פתאל במטבח:

הצילום באדיבות סטודיו שיר

במהלך היום פגשתי ושוחחתי קצת (בלי להפריע, כמובן) עם כמה מהצעירים המוכשרים:
כפיר חדד ממלון הרודס, תל אביב.
כפיר הוא סגן שף, עובד כבר 8 שנים במלון ומשמש כקפטיין קבוצתו בתחרות הזו. הוא בדיוק מכין טמפורה לצפות כדורי עוף. בינתיים מכינים גם קונפי טחול, פרגיות במרינדה, חבושים מקורמלים לקינוח… הכל במקביל. הכל בסדר ושקט מופתי. ניתן לראות את ההתרגשות אך יחד עם זאת שליטה במצב. הרעש במטבח הוא רחש הסירים, המחבתות, השמן הרותח… לא דיבורים ובטח לא צעקות. מהפנט!
ניר ממלון לאונרדו, אילת, מכין ביצי זהב. ביצי שוקולד לבן (קינדר) עם קרם פסיפלורה וחלבה, אותן הוא סוגר ע״י חימום קל ומצפה באבקת זהב. הקינוח הזה הוגש על גבי פטיפון ישן עם תקליט ויניל שחור. פרזנטציה מהממת. לא פלא שהמנה הוכרזה כמנה היצירתית של התחרות.

מאיר ביטון, השף המוכשר ממלון לאונרדו פלאזה, ירושלים מכין באותו זמן טורטליני מבצק מושחר. הוא מתרכז כל כך בהכנה שזה תענוג. ידי קסם יש לו לבחור הזה. אני צופה לו עתיד מזהיר! הקבוצה שלו עושה שימוש בסוגי פטריות. ניכרת מיומנות, עדינות ונחישות בעבודה. כיף להסתכל.

זהו, הסתיים שלב הבישול. הגיע שלב הטעימות והשיפוט.
בשלב הזה, שהוא שיא היום, לא רק שהרשו לי להכנס לאולם השיפוט (כמעט ולא היו אנשי תקשורת באולם), אלא גם הזמינו אותי לשבת באותו שולחן יחד עם השפים ולקחת חלק פעיל בתהליך הטעימה והשיפוט. לא, הקול שלי וחוות דעתי לא נכללו בניקוד השופטים, אבל התחושות שלי היו סיפוק, התרגשות וגאווה גדולה. שיחקתי (ולו לרגע) במגרש של הגדולים. התפעלתי מיצירות האומנות, כל מנה נראתה כאילו נלקחה מציור.

חלקן נראו כאילו היו ציור של קנדינסקי וחלקן נראו כאילו נלקחו מתוך ציור של דאלי. כל המנות היו ברמה גבוהה של הגשה ולא נפלו ממנות המוגשות במסעדות הגורמה הטובות בארץ. לא רק במראה, לאחר שטעמתי מהמנות אני יכולה להעיד שהן היו לא פחות מנפלאות.

את מערכת השמש כבר טעמתם?

בימים אלו כשאני מכינה בבית את הגרסה הבריאה למנות מתחרות משחקי השף, אני חווה בעצמי את משמעות העבודה בלחץ של זמן, את הצורך בתכנון העבודה מראש, את היצירתיות, המורכבות של המנות (כל מנה מורכבת ממספר מרכיבים כשכל אחד מהם מוכן בטכניקה שונה) ויכולה להבין את הקושי של עבודת המטבח הזו. אין דימיון אפילו בין העבודה הקשה הזו לבין עבודת בישול במטבח הביתי. עבורי זו חוויה מאתגרת ומחכימה, ושווה כל מאמץ!

הנה כמה תמונות שלי עם השפים, באדיבותה של שונית וייס האלופה. כמה התרגשתי! קפצתי משמחה כמו ילדה קטנה.

עצם קיום התחרות מצביע על מגמה שקיימת כיום בבתי מלון בכלל וברשת פתאל בפרט, לשים דגש על איכות האוכל וצורת הגשתו, מאחר והארוחות נחשבות לאחד הגורמים המשפיעים ביותר על חוויית ההנאה מחופשה בבתי המלון (כפי שעולה כמעט בכל סקר שנעשה בתחום המלונאות).
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי באופן שבו בתי המלון מתייחסים לנושא האוכל, החל משפים ידועים האחראים על בנית תפריט או ניהול מסעדה במלון, ועד לתזונאים שמסייעים לבתי המלון לבנות תפריט מאוזן בריאותית.
אנו עדים לתהליך של הפיכת חדרי האוכל המסורתיים של בתי המלון למסעדות המנוהלות על ידי שפים מובילים. בין בתי המלון שבהן ניתן למצוא מסעדות שף נמנים: יונתן רושפלד שפתח מסעדה במלון ריץ הרצליה, מאיר אדוני שפתח את בלו סקיי על הגג של מלון קרלטון תל אביב, רפי כהן שפתח מסעדה במלון הבוטיק מנדלה. מסעדת אנדיב של גיא פרץ במלון ווסט באשדוד ומסעדת ווסט סייד הנהדרת מלון רויאל ביץ׳ תל אביב (מומלצת ביותר!)

ואי אפשר בלי לציין את הזוכים בתחרות. נכון?
מקום ראשון – הצוות הקולינרי של מלון הרודס תל אביב (נוסעים לשבוע השתלמות במסעדת כוכבי מישלן בצרפת)
מקום שני – הצוות הקולינרי של מלון לאונרדו פלאזה ירושלים (נוסעים לשבוע השתלמות במלון לאונרדו באירופה)
מקום שלישי – הצוות של מלון לאונרדו פריויליג’ אילת (ישתלמו במסעדות שף-יוקרתיות בתל אביב)

הצוותים הזוכים חוגגים:

התמונה באדיבות סטודיו שיר

לסיכום התחרות, אצטט את השף מושיק רוט: ״הרמה בארץ בכלל, ובתחרות הזו, מאד מאד גבוהה. מעבר לכך, יש פוטנציאל גדול וזה מה שחשוב.״
עוד אמר שף רוט ש״אוכל זה דבר שמחבר אנשים. כאדם שחי בחוץ לארץ, אני מתרגש מהאחווה, עוד מעט אני מזיל דמעה״.

ומה אני חושבת? הייתי בעננים. הודות לגנית בוכמן - מנהלת ההדרכה של רשת פתאל, זכיתי להרגיש מקרוב ולקחת חלק בהתרחשות במטבח, לראות את האור בעיניים של דור העתיד של השפים, לטעום מהאוכל היצירתי שהכינו, להתפעל מהרמה הגבוהה ולחשוב שאוכל של בית מלון זה לא מה שהיה פעם…

הנה גנית עם השף קדוש:

הצילום באדיבות סטודיו שיר

יאללה, נעשיתי רעבה. הולכת לאכול משהו ואח״כ להזמין איזה לילה בבית מלון.

אתם יודעים? הרבה אנשים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב…
אני משקיעה זמן ואנרגיות בכתיבה, בצילומים ובעריכה של כל פוסט. לכן, תגובות ולייקים יתקבלו באהבה גדולה.
אהבתם את הפוסט הזה? אם אתם לא רוצים לפספס פוסטים נוספים של ״חיים וטעים״, פשוט לחצו על כפתור ״עקבו אחרי״ למעלה משמאל, הכניסו את כתובת המייל שלכם וקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם כאן משהו חדש.
לבריאות!
חיים וטעים!

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

Thumbnail

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

Thumbnail

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגים