הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 420

החל מיולי 2010

אחת המנות האסייתיות האהובות עלי ביותר, עם עושר של טעמים וחגיגה בפה.

27/07/2013

האינדונזים יגידו שזה שלהם, התאילנדים זוללים את זה מתוך עגלות ברחובות, ההודים טוענים שהם המקור, ואנחנו הרי יודעים את האמת… חלק מהמרכיבים הגיעו בכלל מהמזרח התיכון :)
כל אסייה כמרקחה: מי המציא את רוטב הסאטה?

על מה המהומה? רוטב הסאטה הוא רוטב צהוב כתום, מתובל בעושר של טעמים שחלקם דומיננטיים מאד וחלקם עדינים ונעימים. החל מקארי הודי, דרך תבלינים ים תיכוניים כגון כורכום, כמון וגרגרי כוסברה, עובר דרך משחת הקארי התאילנדי האדום, מיץ התמרינדי, והשילוב הנעים והמתקתק של סוכר, בוטנים וקוקוס – אותם תרם המטבח האינדונזי.

את הרוטב הזה למדתי להכין בסדנא של השף התאילנדי מאג-דונג, שהתקיימה בבית הספר הגבוה לקולינאריה ״בישולים״, בחסות שגרירות תאילנד בישראל.

נעבור לפרקטיקה, כי מה אכפת לנו מי המציא? הרי ברור שאם זה מוצלח, יהיו לזה הרבה אבות. אז שיחלקו ביניהם את התהילה. אני הולכת למטבח.

רק עוד כמה דברים לפני שנתחיל:

אני הכנתי את המנה, המצולמת כאן, עם טופו.
בהזדמנות אחרת הכנתי אותה עם סלמון.
שתיהן יצאו מופלאות ממש!
הגרסה הכי מוכרת בארץ היא גרסת שיפודי העוף. זה טעים מאד, אולם אני בכל זאת ממליצה לנסות את הדג או הטופו. זה כל כך טעים, אתם תודו לי אח״כ.

המנה כוללת מרכיבים אסייתיים והמון פעמים שואלים אותי איפה אפשר להשיג אותם. ובכן, יש כמובן את כל החנויות המתמחות במוצרים מהמזרח הרחוק, מה שקוראים ״המכולת הסינית״. אולם, כיום ניתן להשיג חלק ניכר מהמרכיבים במחלקות המתמחות במזרח הרחוק ברשתות השיווק: שופרסל, מגה, חצי חינם, וכדומה, והם אפילו כשרים!

אחת היבואניות הגדולות ביותר של מוצרים מהמזרח הרחוק המשווקת שרשתות הנ״ל היא ​חברת ״אוריינטל פוד״, שנוסדה לפני עשרים שנה ע״י אבי ז”ל וסוואלי אלדר, וכיום היא היבואנית הבלעדית של מותגי המזון האוריינטליים המובילים: סדרת הרטבים של Healthy Boy, מוצרי הקוקוס של TCC, אטריות Star Lion, בירה סינגה ועוד.
אוריינטל פוד מייבאת ומפתחת מוצרים המתאימים לחיך הישראלי, תוך שיתוף פעולה עם מיטב היצרנים במזרח ובעיקר בתאילנד. מתוך היכרותה העמוקה וניסיונה המקצועי של בעלת החברה, השפית סוואלי אלדר, עם המטבחים האוריינטליים ועם הטעמים האהובים על הקהל הישראלי, היא מפתחת באופן קבוע, במפעלים במזרח הרחוק, מוצרים חדשים שיתאימו לחיך המקומי, כשלנגד עיניה עומדים הקפדה על איכות, חדשנות, כשרות ותווי תקן ותנאי יצור ברמה הגבוהה ביותר.
אגב, אוריינטל פוד מספקת את המוצרים גם למסעדות: טייגר לילי, טוק טוק, בית תאילנדי, דיקסי ועוד.​

עכשיו כשיש לנו כבר את המרכיבים, ניתן להתחיל בעבודה. נכון?

הגן הַבּ‎‎וטְ‏נִי – שיפודי סאטה (Satay) ברוטב בוטנים

המרכיבים:
למשרה (מתאים לקילו שיפודים):
1 כוס קרם קוקוס (עשיר ב22% שומן, ולא מי קוקוס)
1/2 כפית גרגרי כוסברה טחונים
1/2 כפית כמון
1 כף אבקת קארי הודי
1 כפית כורכום טחון
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
כף רוטב דגים (כן, כן, זה כשר! ולא, זה לא חובה)

לשיפודי הסאטה:
טופו חתוך לקוביות של 3X4
או
קוביות של פילה סלמון נקי
או
קוביות חזה עוף
או
קוביות בשר

שיפודי עץ קטנים

לרוטב הבוטנים:
1 כף שמן
3 כפות משחת קארי אדום (או פחות, למי שחושש מהחריפות)
1 כפית גרגרי כוסברה טחונים
1 כפית כמון טחון
2 כוסות חלב קוקוס (מי קוקוס, 5-6% שומן)
1/2 כף מלח
1/3 כוס סוכר
1/2 כוס בוטנים קלויים טחונים
1/4 כוס מיץ תמרינדי
1-2 כפות רוטב דגים (כן כשר, לא חובה :) )

אופן ההכנה:
המשרה והשיפודים: מערבבים יחד את כל החומרים ומעבירים למיכל פלסטיק רחב.
מכניסים פנימה את הטופו / הדג / העוף או הבשר ומשרים בתערובת למשך לילה, או לפחות לכמה שעות. כמה שיותר זמן יותר טעים.
משפדים כל 3 חתיכות ע״ג שיפוד עץ קטן וצולים מכל הצדדים על מחבת פסים המרוח במעט שמן.
הרוטב: מחממים את השמן בווק ומטגנים בו בזהירות, בחום נמוך, את משחת הקארי. מוסיפים כמון, גרגרי כוסברה ומעט חלב קוקוס וממשיכים לבשל. מוסיפים את כל חלב הקוקוס תוך כדי בישול ובחישה ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מוסיפים את הבוטנים, הסוכר המלח והתמרינדי. מבשלים עד להסמכה ומגישים מעל השיפודים. רצוי להשתמש מיד כשזה חם כי כשהרוטב מתקרר הוא מסמיך מאד (יוצא משחתי, כמו חמאת בוטנים)

בונוס:
הבעלים של אוריינטל פוד, השפית סוואלי אלדר, בוגרת לימודי בישול UFM ו-Oriental Hotel בתאילנד. סוואלי מרצה ב״בישולים״ ומלווה מסעדות בתהליך הקמתן. בנוסף, אחראית סוואלי על הארוחות הרשמיות ועל האירועים המתקיימים בחסות שגירות תאילנד בישראל, ומשמשת כשפית הראשית של משלחות בית המלוכה התאילנדי בעת ביקוריהן בישראל. באתר שלה היא נותנת מתכונים שווים. כדאי להכנס! לאתר של סוואלי: http://www.orf.co.il.

בתיאבון!
חיים וטעים
!

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה