הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 419

החל מיולי 2010

מתכונים לקיש בטטה, מאפה סלמון בתרד וגבינות, סלט עם סלק ברוטב שמנת וקינוח של מלון ביוגורט עם קראנצ׳. 4 מתכונים שיהפכו את הארוחה שלכם ל- WOW! ויפילו בנוק אאוט את האורחים שלכם! הסכנה היחידה: גם בשנה הבאה יבואו אליכם לחגוג את שבועות. ראו הוזהרתם!

13/05/2013

180 ליטר חלב בשנה לאדם, זה מה שצורך ישראלי ממוצע. כששמעתי על זה חשבתי שזה מספר יפה, כמו צ’ק לברית מילה - 10 פעמים חי.

האם זה הרבה? באירופה המספר כפול! ובארצות הברית מגיע ל-210 ליטר חלב בשנה לאדם.

הופתעתי, כי חשבתי שאם הפרה הישראלית נמצאת במקום הראשון בעולם מבחינת תנובת חלב והיא מובילה גם באיכות החלב, אנחנו בטוח לוקחים בהליכה את המקום הראשון בצריכת חלב.

אז למה בעצם לא?
חשבתי והגעתי לכמה מסקנות:
ראשית, עניין הדת. לדעתי, בשל העובדה שחלק גדול מאיתנו שומרי כשרות, שמפרידים בין בשר וחלב, נפקד מקומו של החלב מהארוחות הבשריות שלנו. וכבר ירד פוטנציאל הצריכה.
מעבר לכך, עניין תרבותי, מסורתי. יש עדות שכמעט ואינן שותות חלב, והשימוש שלהן בגבינות נמוך מאד. למשל אצל התוניסאים (בית אמא), לא נוהגים לאכול מאכלי חלב, ולעומתם בקרב יוצאי רומניה (אבא) שדווקא כן.

למה בעצם כן?

למרות שכמו בכל נושא, גם כאן קיים ויכוח האם בני האדם צריכים לשתות חלב ולצרוך מוצרי חלב אחרי שלב היניקה, חשוב לזכור כי מוצרי חלב נחשבים מזונות עם צפיפות תזונתית גבוהה, בזכות יותר מעשרה רכיבים תזונתיים שהם מספקים באופן טבעי. לצריכה של מוצרי חלב יש מגוון יתרונות בריאותיים במעגל החיים, כגון: השגת מסת עצם מרבית בגיל ההתבגרות והפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס; שמירה על משקל גוף תקין; מניעה וטיפול ביתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם ומניעת התסמונת המטבולית וסוכרת מסוג 2.
החלב הינו מקור טוב לחלבון, סידן, אשלגן, מגנזיום, ויטמין B12, ויטמין A, ניאצין וריבופלבין.

אצלנו בבית אוהבים מאד גבינות, במיוחד את המיוחדות, העשירות בטעם (וריח) ועתירות הקלוריות, אולם עקב כך, אנו משתדלים לאכול מהן בעיקר בשבועות. כי ככה נשמר האיזון הגלובלי: ביום העצמאות מגזימים עם הבשר ובשבועות מגזימים עם הגבינות.

אז ליום אחד נשכח מתכולת השומן, הכולסטרול והנתרן ונתענג על גבינות ישראליות נהדרות! מבטיחה שבאיסרו חג, נחזור למוטב.

ואחרי הקדמה ארוכה שכזו, אני חייבת לתת כמה מתכוני אליפות אותם למדתי להכין בסדנה חלבית לשבועות שהתקיימה ב-4Chef שבקניון ארנה בהרצליה, בהדרכתו של השף המקסים חיים סולומון, שתרם לנו את מתכוניו המעולים, עם הערות ותוספות שלי כפי שהכנתי אחרי הסדנא בבית.
לעמוד בפייסבוק של שף חיים סולומון; https://www.facebook.com/the.private.chef

קיש בטטה מבצק גבינה -אליפות!

המצרכים לבצק:
250 גר’ קמח
100 גר’ חמאה
100 גר’ גבינה בולגרית
1 ביצה
2 כפות מים
כפית ממרח עגבניות מיובשות (לא חובה).

אופן ההכנה:

  • לשים במעבד מזון עד לקבלת בצק אחיד.
  • מרדדים על תבנית נשלפת ומקררים (אני הקפאתי לחצי שעה).

המצרכים למילוי:
3 בטטות בינוניות מקולפות ופרוסות לפרוסות של חצי ס”מ
1 גליל גבינת עיזים (פרומעז)
2 כפות גבינת שמנת 30%
1 שמנת מתוקה (אני השתמשתי בשמנת לבישול 10% של השף הלבן)
100 גר’ גבינה בולגרית (הכנתי עם פטה כבשים של משק יעקבס)
100 גר’ מוצרלה מגוררת
3 ביצים
1 כף קמח

לעיטור – פיסטוקים קצוצים (או אגוזי לוז)

אופן ההכנה:

  • מסדרים בטטות בתבנית נפרדת, מורחים שמן זית ואופים כ- 25 דק’ בחום של 185 מעלות.
  • מסדרים שכבת בטטה אפויה על הבצק, ואופים כ- 20 דק’ ב- 160 מעלות.

  • מערבבים בקערה ביצים, שמנת וגבינות (למעט גליל גבינת העיזים) ויוצקים לתבנית האפויה.
  • מסדרים שכבת בטטות נוספת מעל.
  • מפזרים פרוסות דקות מאד של גבינת עיזים (אותן לחתוך בעזרת פורס ביצים- כן כן הפריט חסר השימוש הזה שיש בכל בית, כמעט)

  • מעטרים בפיסטוקים (לי היו אגוזי לוז, אז קצצתי ועיטרתי בהם) ומתבלים במלח גס ופלפל.
  • אופים כ- 40 דק’ בחום של 160 מעלות.
  • מניחים להצטנן מעט להתייצבות ופורסים.

מאפה סלמון גבינת עיזים, תרד וקרמבל מלוח:

זה הסלמון הטעים ביותר שטעמתי בחיי. באמת.
המצרכים:
1ק”ג סלמון מנוקה מעצמות – תראו באיזו מומחיות הסרתי ממנו את העור. אלופה אני, לא?
3 בצלים קצוצים לקוביות
750 גר’ עלי תרד
1 גליל גבינת עיזים פרומעז
100 גר’ חמאה
לחמניה לבנה/4 פרוסות לחם לבן (רצוי מאתמול)
2 כפות פרמז’ן מגורר
1 שמנת מתוקה
שמן זית
מלח
פלפל
3 שיני שום קצוצות

תודה לשונית על הצילום

אופן ההכנה:

  • מטגנים בצל בחמאה
  • מוסיפים שום ומתבלים במלח ופלפל
  • ומוסיפים גבינת עיזים.
  • מערבבים יחד, ומוסיפים תרד קצוץ ומעט שמנת מתוקה.
  • חותכים את הדג לקוביות, ומתבלים במלח ופלפל.
  • מערבבים את כל החומרים יחד (פרט ללחם ולפרמז’ן)
  • מסדרים מהתערובת בתבנית.
  • מרסקים במעבד מזון את הלחם עד לקבלת פירורים, מוסיפים פרמז’ן ושמן זית.
  • מפזרים מתערובת פירורי הלחם על הדגים ואופים כ- 15 דקות ב- 185 מעלות
  • מתבלים בלימון ומגישים. טעם גן עדן!

סלט ירוק עם קרוטונים ברוטב קרם שמנת, סלק, גבינת פרמז’ן ומנצ’גו:

המצרכים:
1 ראש חסה ערבית
4 פרוסות עבות של חלה / לחם
1 גביע שמנת חמוצה
2 כפיות מיונז
מיץ מלימון אחד
שמן זית
מלח, פלפל
1 כף גבינת פרמז’ן
צרור פטרוזיליה קצוצה
3 שיני שום
2 סלקים אפויים

אופן ההכנה:
קרוטונים: חותכים לחם / חלה לקוביות, מתבלים בשמן זית, שום ופטרוזיליה
אופים בתנור עד להשחמה

רוטב: מערבבים בקערה שמנת חמוצה, מיונז, לימון, פרמז’ן, מלח ופלפל

סלט: חותכים גס את החסה
סמוך להגשה, מערבבים בעדינות את החסה עם הרוטב
מפזרים מעל קרוטונים וסלק חתוך לפרוסות, מקלפים מנצ’גו בעזרת קולפן ומגישים

קינוח בצ׳יק צ׳ק
יוגורט מתובל בנענע עם מלון בתוספת קראנץ’

המצרכים:
4 גביעי יוגורט
3 כפות א.סוכר
מלון חתוך לקוביות
100 גר ברס
1 סוכר וניל
בננה או מנגו או כל פרי אחר
צרור נענע

אופן ההכנה:
מערבבים יוגורט עם סוכר וסוכר וניל.
מסדרים בכוס שקופה מלון יוגורט פרות ומפזרים ברס.אפשר להוסיף נענע קצוצה.

אז שיהיה לכולנו חג שמח!
בתיאבון!
חיים וטעים
!

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה