הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 419

החל מיולי 2010

סלק – ערכים תזונתיים ומתכון קל לסלט שכבות עשיר בטעמים וצבעים

25/02/2013

אוכל הוא עניין אופנתי, טרנדי.
אחרי ששרדנו בשנות השמונים את הגל המוקרם (כשהכל היה מצופה בטונות של גבינה צהובה ״עמק״ ונכנס לתנור או לגריל), ואת המוקפץ הסיני עם האגרולים ברוטב החמוץ מתוק בשנות ה-90, בחודשים האחרונים אנחנו עדים לעידן הקרפצ׳יו. אין מדובר בנתחי הבשר הדקיקים, שגם הם עדיין בשיא הצלחתם, אלא ״במתחפשים״ מעולמות אחרים: קרפצ׳יו סלק, קרפצ׳יו סלמון, קרפצ׳יו אננס ועוד…
לא רק הקרפצ׳יו התחפש. בטח שמעתם על: טארט טאטן עגבניות שרי, קפוצ׳ינו חצילים, קוויאר עדשים, קוויאר פטל, ביצי שוקולד ( חחח, זה היה הומאז׳ לביצת הקינדר האהובה שחזרה למדפים לאחרונה).

אז מה הופך מנה לקרפצ׳יו? הטכניקה והיצירתיות:
פרוסות דקות – עד שקופות, ללא בישול אלא בכבישה עדינה שמתבצעת ע״ג הצלחת באמצעות מלח, מרכיב חמוץ (לימון, חומץ, מיץ עגבניות ועוד) ושמן.

למה סלק?
מעבר לאקטואליה של הימים האחרונים (נזכרתי בברכה שמברכים על הסלק בראש השנה: ״שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו״), לסלק ערכים תזונתיים ובריאותיים רבים:
החומר הפעיל בסלק נקרא – בטאין, והוא נמצא כמסייע למערכת הדם ולשמירה על הלב.
צריכת סלק (גם כמיץ) עוזרת להסדרת מערכת העיכול ולמניעת עצירות.
הסלק הוא מקור מצוין לוויטמין C, חומצה פולית ומינרלים רבים: אשלגן, ברזל, מגנזיום ועוד. הסלק עשיר הסיבים תזונתיים והוא מכיל כ-45 קלוריות ל-100 גרם.
את הסלק מומלץ לאכול עם מעט שמן זית שעוזר לספיגת החומרים בגוף.

ווידוי קטן: רק לאחרונה התחלתי לאכול סלק. פתאום התאהבתי בטעם האדמתי שלו ובריחו המתקתק. אז אני מנסה לאכול אותו בכל מיני צורות. אופנה כבר אמרתי?

שאלה אחת לפני שאשתף במתכון:
אם אני בלוגרית אוכל ואוכל הוא עניין אופנתי, האם זה הופך אותי לבלוגרית אופנה?
:) ממממ…

קרפצ׳יו סלק וגבינה עם קראנצ׳ מפתיע

מרכיבים
- 2 סלקים אפויים (אפשר לאפות עטוף בנייר אלומיניום בחום גבוה למשך שעתיים, או לקנות מוכן ארוז בוואקום)
- 100 גרם גבינה בולגרית 5% או צפתית 5-9% או גבינת רוקפור טובה, או קשקבל… פרמזן… מה שבא לכם, או מה שאתם יכולים להרשות לעצמכם לאכול מבחינה קלורית וכולסטרולית. במקרה לי השתמשתי בבולגרית 5%.
- 2 כפות פולי סויה מיובשים (או אפונה מיובשת) קלויים בציפוי ווסאבי ( מי שלא אוהב את הטעם או החריפות, אפשר לקנות את הסויה גם בלי ווסאבי)
- חופן נבטי חמנייה
- זילוף של חומץ בלסמי מצומצם (מתכון בהמשך)
- זילוף של שמן זית
- מלח גס (מעט, הגבינה מלוחה)
- פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
ראשית יש לזכור כי זהו סלט שכבות שהמרכיב האסתטי משחק בו תפקיד חשוב.
מניחים קרש חיתוך ע״ג משטח העבודה ופורסים עליו את הסלקים לפרוסות דקיקות.
מסדרים את הפרוסות ע״ג צלחת הגשה בצורה מעגלית מהחוץ פנימה, כשיש קצת חפיפה בין הפרוסות.
מעליהן מגררים בעזרת פומפייה את הגבינה המלוחה ויוצרים ערימה קטנה במרכז הצלחת.
מעל מניחים את נבטי החמנייה בצורה יפה.
המרכיב האחרון הוא פולי סויה או אפונה קלויים (עם או בלי ווסאבי) אותה קוצצים בעזרת קוצץ תבלינים ידני בדומה לקיצוץ אגוזים. זורים את פירורי הסויה על הגבינה.
מתבלים בשמן זית, חומץ בלסמי מצומצם, מלח גס ופלפל גרוס טרי.

הכנת בלסמי מצומצם: מכניסים כוס חומץ בלסמי לקלחת ומבשלים עד לצמצום הנפח ל- 1/3 כמות וקבלת סירופ. ניתן להוסיף מעט סוכר לקבלת רוטב מתקתק, אך לדעתי החומץ הבלסמי עשיר בטעמים כפי שהוא.

בתיאבון!
חיים וטעים!

הערות והארות:

למען הגילוי הנאות ברצוני לציין שאינני דיאטנית! אולם הרקע המקצועי שלי וניסיוני בתחום הבריאות והתזונה יחד עם אהבתי לבישול ואפייה, מאפשרים לי להכין אוכל בריא וטעים. המוטו שלי בהקשר זה הינו “חיים וטעים”.
כל ההמלצות שאני כותבת הינן פרי ניסיוני האישי ולימודי העצמיים, אין לראות בהן הצעה טיפולית והן אינן מהוות תחליף לפנייה לרופא. כמובן שאין בהן כדי לייחס סגולות מרפא ו/או התוויה רפואית כלשהי למזון ו/או לתוספי תזונה!

הסלק אינו מומלץ לסובלים מבעיות בכליות ובכיס המרה.
למרות טעמו המתוק, הסלק מאושר ע״י דיאטנים לחולי סוכרת.

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה