הבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

חיים וטעים – אוכל ובריאות

אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.

עדכונים:

פוסטים: 418

החל מיולי 2010

במשך שנים נמנעתי מלהתעסק עם בצק שמרים. כלומר מדי פעם הכנתי, אבל במין חשש כזה…
לכן אני מבינה כל מי שאומר: ״שמרים זה לא בשבילי״.
אני את המחסום שלי כבר עברתי מזמן והשאיפה שלי כבלוגרית היא לפשט את התהליך כך שממש כל אחד ואחת יוכלו להצליח להכין עוגות שמרים נהדרות.
כי אין דבר שמנצח ריח של מאפי שמרים בבית!
לטובת העניין, עשיתי מספר נסיונות (ממש רחמנות על בני ביתי שסבלו מהניחוח המשכר והטעם הממכר) והגעתי לבצק טוב, גמיש, קל לעבודה, שאיננו מצריך משקל דיגיטלי ו/או מרכיבים מיוחדים. המתכון הזה עושה שימוש במצרכים בסיסיים שיש בכל בית והמידות הן בכוסות וכפות.

הכוס: ברור שהכי נכון זה להשתמש בכוסות מידה אוניברסליות ובכפות סטנדרטיות, אבל גם אם אין העוגות יצליחו. מה שכן, חשוב להקפיד על כך שהכוס תהיה אכן כוס (כמו הישנות האלה שהיו מכינים בהן תה כשהיינו ילדים) ולא מאג או כוס של בירה חלילה.

השמרים: אני משתמשת בשמרים יבשים. אם יש לכם שמרים טריים (קובייה או גרגרים) היחס הוא פי 3. כלומר במקום כף שמרים שמכילה 8-9 גרם שמרים יבשים, שימו 25 גרם שמרים טריים, שהם חצי חבילה של שמרית, או חצי קוביית שמרים.

השומן: שנים נהגתי להשתמש בחמאה להכנת הבצק, אולם לאחרונה, עקב הכולסטרול שהחל לשגשג, החלטתי לנסות להכין את העוגות הללו עם שמן קנולה. זה יוצא מעולה!

המילוי: אני מציעה כאן מגוון מליות, אך האפשרויות בלתי מוגבלות והכי כיף להתפרע: להוסיף אבקת קפה/אספרסו לשוקולד, גבינת ריקוטה עם אבקת סוכר, צימוקים ופולי קקאו גרוסים. שוקולד ואגוזים, ריבה וקוקוס, לתבל בקינמון, לשלב בין ריבה, פירות והל. כמובן פרג ועוד ועוד כיד הדמיון.

הנוזלים: אני הכנתי כאן גירסה חלבית, עם יוגורט וחלב. ניתן להפוך לפרווה ע”י המרת היוגורט והחלב בכוס אחת של מיץ תפוזים או במים עם מעט מיץ לימון, או בכל מיץ אחר.

מוכנים?
מתחילים

המרכיבים לבצק – הכמות מספיקה ל- 2 עוגות מוארכות:

4 כוסות קמח לבן (500 גרם)
1 כף שמרים יבשים (או חצי חבילת שמרית)
3/4 כוס שמן קנולה (או 150 גרם חמאה חתוכה לקוביות)
1/3 כוס סוכר
2 ביצים ( רצוי במידה L)
1 גביע יוגורט 150 מ״ל
1/3 כוס חלב
1 כף גרידת לימון
קורט מלח

ביצה טרופה למריחת המאפים לפני האפייה

המרכיבים למלית ל -2 עוגות:
יש כאן מספר אפשרויות, ניתן לבחור באחת מהן, או לשלב:-

תמרים – אגוזי לוז מסוכרים:
צנצנת ממרח תמרים
2 כפות פירורי לחם או פירורי ביסקוויט
4 כפות אגוזי לוז מסוכרים גרוסים – ברס

נוטלה – תמרים:
צנצנת נוטלה קטנה
חצי צנצנת ממרח תמרים

שוקולד – חמאת בוטנים: ( לפי השראה שקיבלתי מנטלי לוין)
כוס שוקולד למריחה
חצי כוס חמאת בוטנים

חלבה:
צנצנת ממרח חלב – כדוגמת ממרחית
50 גרם חלבה מסולסלת המכונה גם שערות חלבה

המרכיבים לציפוי:

1/3 כוס סוכר
1/3 כוס מים
1 כף ליקר שרי או ברנדי מאיזה סוג שאוהבים

אופן ההכנה:

הכנת הבצק: מכניסים לקערת מיקסר את כל מרכיבי הבצק למעט המלח. מתחילים ללוש את הכל עם וו לישה. אחרי 2-3 דקות של לישה מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עוד 10 דקות במהירות בינונית. מתקבל כדור בצק שכרוך סביב וו הלישה.

הסוד של בצק שמרים טוב הוא במידת הלישה. חשוב מאד לא להפסיק ללוש מוקדם מדי. הבצק צריך עיבוד של כ-12-13 דקות במיקסר חשמלי.
מוציאים את הוו ומניחים לבצק לתפוח בקערה מכוסה במשך כשעה חצי. בזמן הזה הבצק מכפיל את נפחו, פחות או יותר.

הרכבת העוגות:
מחלקים את הבצק התפוח לשניים, מעבדים כדקה להוצאת בועות האוויר (או במילים אחרות, חובטים בבצק כהלכה ומועכים קצת) ומרדדים את מחצית הבצק למלבן בעובי של כחצי ס״מ.
מורחים מהמלית הרצויה, מהמגוון שכאן או מה שמתחשק…

למלית שוקולד – חמאת בוטנים או למלית נוטלה – תמרים מערבבים יחד את מרכיבי המלית ומורחים מחצית מהתערובת על הבצק המרודד. למלית חלבה מורחים חצי צנצנת ממרח חלב ע״ג הבצק ומפזרים שערות חלבה.

מגלגלים לרולדה, חוצים אותה לאורך וכורכים את 2 החצאים ליצירת בורג. מניחים את ה״בורג״ בתבנית משומנת. (אני משמנת בתרסיס).
יוצרים באותו אופן את הבורג השני ומניחים גם אותו בתבנית.
משאירים את העוגות לתפוח בתבניות, במקום חמים, למשך כשעה נוספת.

בתמונה: משמאל העוגה לפני האפיה, מימין אחרי אפיה ומריחת סירופ הסוכר

באותו זמן, מחממים תנור ל-170 מעלות.
מורחים את העוגות בביצה הטרופה ואופים כ-20-25 דקות עד שהעוגות משחימות.
כשהעוגות בתנור מכינים את הסירופ לציפוי: מרתיחים את המים והסוכר ומבשלים מספר דקות. מסירים מהאש ומוסיפים את כף האלכוהול.
כשמוציאים את העוגות מהתנור, מורחים עליהן מהסירופ המתוק ליצירת ברק אחיד ומצננים.
תענוג!
בתאבון!
חיים וטעים!

עוד מהבלוג של אורלי כהן - חיים וטעים

תצוגה מקדימה

עוגיות שיבולת שועל קריספיות שאי אפשר להפסיק לאכול

היום, אחרי למעלה משבוע הצלחתי סוף סוף לעמוד על הרגליים ולהכנס למטבח. כן, הגב עוד כואב אבל אם אחכה עד שיעבור לחלוטין אפסיד את כל החיים. כמו שאם ביל גייטס היה מחכה עד שלתוכנת ״חלונות״ לא יהיו באגים, הוא לא היה משווק אותה עד...

תצוגה מקדימה

עוגת שמרים גבינה - עוגה כנענית

את הריח הנפלא של עוגת שמרים בבית ממש קשה לתאר, אולם יש לי הרגשה שממש לא צריך. יחד עם זאת, הריח המוכר הממכר הזה הוא כאין וכאפס לעומת ריח של עוגת שמרים עם גבינה ווניל. אוחחח הבית כולו מתמלא בשומת נהדרת... והמראה? תראו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה