הבלוג של נדיה היבא

מנסה, טועמת, מטיילת וכותבת

עדכונים:

פוסטים: 539

החל ממרץ 2012

חוויית קנייה אותנטית ומקורית בטעם של פעם

24/08/2013

יצאתי השוקה…

והפעם לסיור קולינארי בשוק רמלה המתחדש ובליווי… כן…כן… השף שאול בן-אדרת.

בעיר הזאת, אפשר לשוט בסירה בבריכת מים השקועה בין בתיה, מתחת לאשמה, לטפס על מגדל בן 700 שנה, לשוטט בין כנסיות, מסגדים, לפגוש באומנים בעיר העתיקה, לטעום מתפריטי המסעדות המפורסמות של העיר. אבל הפעם נתמקד בשוק המקורה והמתחדש שעבר לא מזמן מתיחת פנים. וכל זה נמצא במרחק של פחות מ-20 דקות נסיעה מת”א.

בין המסגד הגדול למנזר נמצא השוק של רמלה, שהוקם בסוף התקופה העות’מאנית, לפני יותר מ-150 שנה. השוק תוסס, צבעוני ורב תרבותי. השוק ברמלה ממוקם לכל אורכו של רחוב ז’בוטנסקי הניצב לרחוב הראשי – רחוב הרצל.

בחודשים האחרונים עבר השוק העתיק כבן 150 שנה , שדרוג עדכני וההיסטורי, שנעשה בשיתוף עיריית רמלה בראשות ראש העירייה יואל לביא, הסוחרים ווועד סוחרי השוק. עבודות הקירוי והחידוש כללו את החלפת תשתיות המים והביוב, את הסדרת מערכת הניקוז, עבודות פיתוח, הסדרת תוואי השוק והסדרת התאורה והתקשורת. כעת השוק מזמין, מוצל, מאוורר ונקי יותר.

בביקור אחד בשוק פגשתי ערבים – מוסלמים ונוצרים, ויהודים – ילידי הארץ, אתיופים ורוסים, עירקים וטורקים, רומנים ובולגרים, כשברקע מתערבבים קולות המואזין מהמסגד הגדול הצמוד לשוק ופעמוני הכנסייה הפרנציסקנית.

אאהה….רגע…. לפני שמסתערים על דוכני הירקות, הפירות, הבשר, הגבינות, הדגים הפיצוחים, הבגדים ומה לא, מומלץ לערוך סריקה לאורכו של השוק ולספוג את הצבעים, הניחוחות והקולות. אפילו לאבא של מוני מושונוב הייתה כאן פעם חנות טקסטיל.

מסתבר שאת המלווה שלנו, שף שאול בן אדרת, כולם מכירים ואוהבים כאן. השף עוצר כמעט בכל דוכן, שואל, מתעניין, טועם פרי חדש ומשתף אותנו בטעימות, מחמיא, מפרגן, ותמיד מוכן להצטלם עם כל מי שמבקש… והיו הרבה בקשות…

אז בואו איתי… ונצא לסיור…

מקור הגבינה – הדוכן המשפחתי של שלומי מוצרי שעובד עם אחותו מירה ובנו הבכור חן בקצה השוק. פועלים בשוק מ-1998. מוכרים גבינות מיוחדות כמו פטה עיזים, ברינזה כבשים וצמה גרוזינית מוצרלה טעימה; הגבינות מגיעות ממחלבות של בני המשפחה ומחו”ל.

הדגים של אפרים – חדש בשוק אבל רציני מאד. אצל אפרים בחנות טעמנו סביצ’ה לוקוס עם פרוסות אפרסקים שהכין לנו השף שאול בן אדרת.

פפריקה – חנות תבליני ההודים המיתולוגית. שף חיים הן מביא מהם תבלינים במיוחד למאסטר שף. החנות אפלולית, כמעט מכושפת, שאפשר למצוא בה כל תבלין או חטיף הודי העולה על דעתכם.

בכניסה נדמה שמדובר במחסן, ונדרשים שני צעדים כדי להגיע לאזור הממכר האמיתי עם תחושה שנכנסנו למערת הקסמים. בכל פינה בחנות ריח עז ושונה. ראיתי שם חטיפים מקמח חומוס, ירקות שחביבים על יוצאי הודו, תבשיל עדשים ביתי, פיתות הודיות מטוגנות ותערובות תבלינים טריות ועדינות, שמשדרגות תבשילים.

חמוצי כרמל ובניו – חנות ותיקה של חמוצים, סלטים וגבינות,שבראשה עומד כרמל, שהוא גם ראש הועד של השוק. חובבי הזיתים יוכלו למצוא כאן את מבוקשם בכל גודל, טעם וצבע, אבל הגאווה הגדולה של כרמל היא העמבה, שלדבריו כרוכה בתהליך הכנה של לא פחות משנתיים. אנחנו לא טעמנו, אבל אני בטוחה שהיא  מיוחדת ומעולה בטעמה.

ירקניית האחים מוטי, שלמה ושאול סולטנה-כהן - מביאים פירות מיוחדים ומאוד איכותיים. טעמנו אננס טרי, פירות עץ הדומים ועוד, עם סילאן ורוקפור.

בורקס ולימונדה של אב ובנו – אבי וג’קי מלוקה. כמה טעים הבורקס של בני משפחת מלוקה. זה עם התרד, אבל גם זה עם הגבינות.. מדובר בבצק פילאס טורקי שמכינים במקום, הוא שמנוני ומתפצפץ בפה. הבורקס מוגש עם ביצה קשה, ויש גם לימונדה צוננת במזיגה מיוחדת מבקבוק זכוכית עם מוט.

מאיר עולם הממתקים – חנות גדולה וצבעונית עם אין סוף סוגי ממתקים וסוכריות . טעמתי את סוכריות ליקריץ ואת חטיףה קוקוס המעולה.

אטליז דהן - עסק משפחתי של אב ובניו – אבי ומישל. אבי, שמנהל כיום את העסק ביד רמה, גדל ברמלה. כשעומדים מול מבחר הבשרים יוצא הדופן שבחנות, אפשר להבין למה – לא לצמחונים שבינינו.

כאן מתמחים בטחול ממולא ונקניקיות שהם מכינים לבד במפעל הביתי הצמוד, הלבבות הטריים שלהם היו מדהימים. טעמתי אותם מתובלים בתערובת טנדורי לימונית מחנות פפריקה.

קפה רוג’ה - מכינים מיץ שקדים – רוזטה נהדרת ולא מתוקה מדי,  וקנקלים של תמר הינדי שיודעי דבר אומרים שהוא מצויין לעיכול. טעמנו גם קפה חזק ומצוין שהוגש לנו בסיום הארוחה והסיור.

השוק הוא שוק רב תרבותי בגובה העיניים, ססגוני וכולם מכירים את כולם. בשוק חוויית קנייה אותנטית ומקורית, בטעם של פעם. המקום הוא חווייה מיוחדת וססגונית גם בשל הדימיון היצירתי של הרוכלים, שיודעים למשוך את תשומת לב הקונים לכיוון הדוכנים וגם בשל מגוון המוצרים והאנשים הצבעוניים הנמצאים כאן.

אני… שהשוק נמצא עבורי 10 דקות נסיעה מהבית, אחזור שוב לשוק… ולא רק בגלל ימי החגים שבפתח ושצריך לעשות קניות, אלה גם בשביל החווייה, הצבעים והטעמים… בטוחה שגם אתם …  :)

אז שיהייה לכולנו  חג שמח ושנה טובה ומתוקה .

כתבה, ערכה וצילמה: נדיה היבא

עוד מהבלוג של נדיה היבא

תצוגה מקדימה

מתכון להכנת לחוח - קל מהיר וטעים

הפעם , לא כמנהגי, מעלה כאן מתכון שלי להכנת לחוח. המתכון קל להכנה וזכה להרבה מחמאות. במתכון סוד קטן (שכבר לא סוד!!!) להצלחה גדולה. (מקווה ש"זקנות השבט" לא יקראו את הפוסט הזה...) לפני שנים כשטיילתי בריביירה הצרפתית, נכנסו לאכול...

תצוגה מקדימה

פריטטת ירקות-ארוחה שלמה במחבת

מה אוכלים??? מהר ועכשיו כי אנחנו רעבים!!! הפריטטה היא שילוב של חביתה עשירה ומשודרגת לבין פשטידה בהכנה מהירה. את הפריטטה ניתן להכין ממגוון ירקות ועשבי תיבול – ממה שיש במקרר,...

תצוגה מקדימה

מסעדת ריבר - סניף ראשל"צ

ברשת מסעדות ריבר, טעמים וריחות מהמזרח הרחוק. פה תוכלו לטעום את כל המטבחים האסיאתיים המוכרים והלא מוכרים: התאילנדי, היפני, הויאטנמי, הסינגפורי, הקוריאני, וגם מהמטבח הסיני, על כל מחוזותיו הקולינריים. ...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה