הבלוג של מיכל פיקל שגיא

michalpickel

מעצבת מוצר וקונדיטורית. נשואה לעמית ואמא לאדם ואנה, גרה ברמת השרון, אבל אוהבת מאוד לטוס ולטייל בעולם. מזמינה אתכם לטעימה מהעולם המעוצב והמתוק שלי.

עדכונים:

פוסטים: 4

החל מספטמבר 2019

עוגת הקרמל של סבתא גיזי היתה שמורה רק לימי ההולדת שלי. שכבות רכות של קרמל בהיר ומתוק מופרדות ביריעות דקיקות של בצק ומעל הכל שוקולד אלוהי

08/11/2019

אוכל הוא זכרון חזק וציורי. במיוחד כאשר הוא קשור לבני משפחה אהובים ולאירועים אישיים. כזו היתה עוגת יום ההולדת שלי. היו לי בעצם שתיים כאלה, אחת מכל סבתא. שתיהן היו מופלאות ועל שתיהן אני חולמת שנים ארוכות. כנראה שאי שם בתת מודע זו אחת הסיבות שהפכתי לקונדיטורית, מעין שליחות לחקור ולשחזר את העוגות שליוו את חיי וחייה של משפחתי. (על עוגה אחת בפוסט זה, לשניה אקדיש פוסט משלה כמובן.)

 

אני מאוד אוהבת ימי הולדת. זהו יום מיוחד עבורי, מאז ומתמיד. אני עוצרת לרגע ונהנית מתשומת הלב של הסובבים אותי וכמובן לא שוכחת לחגוג לעצמי את החיים. אני מתרגשת ומצפה ליום הזה כל השנה והנה הוא שוב הגיע. השבוע חגגתי 46.

 

אני לא זוכרת איך ומתי הפכה עוגת יום ההולדת שלי למסורת בביתה של סבתא גיזי. זוהי לא עוגת יום הולדת קלאסית והיא גם לא נראית חגיגית במיוחד, אבל טעמה טעם גן עדן. כמובן שהייתי שמחה לאכול אותה כל יום, אבל הסתפקתי בהרבה פחות. זו היתה עוגה נמוכה דומה מאוד לעוגת ז’רבו ההונגרית, רק שבמקום ריבת משמש או אגוזים, יש כאן שכבות זהובות של קרמל מתוק, שכבות דקיקות של בצק רך ומעל הכל גנאש שוקולד מריר מעולה שנותן את הבום. אני זוכרת איך הייתי מתענגת על כל ביס, כל השכבות העדינות נמסות בפה ברגע והטעם אלוהי. את העוגה, סבתא פרסה לקוביות ואסור היה לאף אחד לגעת לי, היא היתה לגמרי שלי.

 

סבתא גיזי, אני וקונפטי 1999 צילום: אלי

סבתא גיזי ואני. חתונת עמית ומיכל 1999
צילום: אלי מעייני

 

כבר כשנה אני משתעשעת עם המחשבה שהנה אני הולכת לשחזר את עוגת חיי, אבל משהו פנימי עצר אותי, כאילו עוד לא הבשיל הרעיון וזה לא היה הזמן הנכון. איך לא השכלתי לבקש מסבתא את המתכון? אני רק זוכרת אותה עומלת ימים על תבניות תנור הפוכות.

 

אספתי מתכונים, ניסיתי להתחקות אחר המקור באיזור מזרח אירופה, אפילו קיבלתי מתכון מסבתא של חבר. כולם ניסו לעזור. העוגה דומה במראה לעוגת ז’רבו הונגרית, אבל טוויסט הקרמל והמרקם החלומי היו לחלוטין של סבתא. כך שאני בטוחה שכאשר אגיע לטעם והמרקם המדויק אדע מיד.

 

הנה הגיע הזמן. לאחר חקירה מעמיקה, קיבצתי מתכונים והחלטתי לקפוץ למים. בשבוע שעבר הכנתי את העוגה. הטועמים היו בעלי וילדיי שמעולם לא טעמו את העוגה, אבי, אמי ואחי שזוכרים היטב את טעמה. מכינה אותה. טעמה מאוד דומה. אבל המרקם לא מספיק מדויק. תחושת אושר וזכרון מתוק מציפים אותי, התרגשות ופרפור בלב, אבי אסיר תודה על המחווה שעשיתי לסבתא, הצלחתי להחזיר לו פיסה קטנה מזכרון אמו. ברגע מציפים אותי זכרונות מסבתא האהובה. טעמים של ילדות הם רגשות, הם זכרונות.

 

איני נחה ואני אמשיך לנסות עד אשר אגיע למרקם והטעם המדויקים שצרובים אצלי בראש כבר כמה עשורים. בכל זאת אני מצרפת מתכון שפיתחתי, כי העוגה שיצאה מאוד טעימה וגם יפה. אבל מבטיחה לא לנוח עד שאצליח במשימה. יש לי כבר קצה חוט (:

 

עוגת שכבות קרמל אלוהית צילום: מיכל פיקל שגיא

עוגת שכבות קרמל אלוהית
צילום: מיכל פיקל שגיא

 

מצרכים לעוגה בגודל 20×30 ס”מ:

4 ביצים גודל L

160 ג’ סוכר

2 ג’ מלח

100 ג’ קמח

6.5 ג’ אבקת אפיה

70 ג’ אבקת שקדים

כפית תמצית וניל

1/3 כוס שמן

 

טופי קרמל

מיכל שמנת מתוקה

230 גרם סוכר

20 גרם חמאה

 

גנאש שוקולד

מיכל שמנת מתוקה

200 גרם שוקולד מריר

 

הוראות הכנה:

בסיסים

מחממים בבן מארי ביצים, סוכר ומלח ל60 מעלות

מוסיפים וניל

מחממים את השמן ל60 מעלות ומקפלים לתערובת הביצים בעזרת מטרפה ידנית

מערבבים את האבקות ומנפים פנימה, שופכים מעט על נייר אפיה בגודל 20/30 ס”מ, מונח על תבנית הפוכה ומיישרים בעזרת קלף או פלטה.  חוזרים על הפעולה 5 פעמים לקבלת 5 בסיסים. אופים ב160 מעלות 10-13 דקות, עד להזהבה. מצננים

 

טופי קרמל

מביאים לרתיחה מיכל שמנת ומניחים בצד

שמים את הסוכר בסיר על אש קטנה ומכינים קרמל. כשהקרמל מוכן מוסיפים אליו את השמנת החמימה (זהירות זה מבעבע) ואז את החמאה

 

גנאש שוקולד

מחממים שמנת בסיר קטן, שופכים על השוקולד, ממתינים 2 דקות ומערבבים.

 

מרכיבים את העוגה

מניחים בסיס על נייר אפיה, שופכים קרמל ומורחים על כל הבצק האפוי, מניחים עוד בסיס וכך הלאה עד שמניחים את הבסיס האחרון

שופכים מעל גנאש שוקולד

מצננים

בעזרת סכין מיישרים את השוליים, פורסים לקוביות בגודל 3/3 ס”מ

טועמים, מתענגים, חושבים עלי ומחכים למתכון הבא, להתראות (:

מיכל

 

 

 

עוד מהבלוג של מיכל פיקל שגיא

שלום עולם!

ברוכים הבאים לבלוג החדש שלי!...

תגובות

פורסם לפני 2 months
תצוגה מקדימה

מתנות קטנות גדולות

כשאבא שלי חזר ממלחמת יום כיפור (כן, כן, אני היא אחת מהילדים של חורף 73) הוא לא ידע שאמי היפה ילדה תינוקת. המברק שנשלח אליו כדי להודיע לו שהוא הפך לאבא בפעם השניה, מעולם לא הגיע. לשאלתו, הוא נשלח לחדר ומצא שם תינוקת עטופה בעטיפת...

תצוגה מקדימה

מאחורי הקלעים של תעשיית החפצים

לסבא ארי היה מפעל לייצור שקיות ניילון. כילדים קטנים נהגנו, אחותי, אחי ואני לטפס על השקים הענקיים ולהתפלש בשמחה בתוך הכדורים הצבעוניים הקטנטנים, חומר הגלם שממנו מייצרים את השקיות. החוויה הראשונית המלהיבה הזו, של משחק...

תגובות

פורסם לפני 3 ימים

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה