הבלוג של MichalCohenEldan

michalcoheneldan

בת 53, נשואה ואמא לשני בנים. עיתונאית בעיתון "גפן מגזין המושבות". מקימת קבוצת "נשים בזכרון יעקב". אשת יח"צ ופעילה חברתית.

עדכונים:

פוסטים: 5

החל ממרץ 2019

מעדן אמיתי לפסח מבית הוריי. תבשיל מרוקאי עם נגיעות מהמטבח הספרדי והצרפתי

06/04/2019

מדינת ישראל קיבלה מתנה גסטרונומית שהגיעה בנדיבות יתירה ממרוקו ומהרי האטלס והפתיעה את המדינה הצעירה. העלייה הצפון אפריקאית באה ארצה יחד איתה הביאה תרבות .תרבות שולחן וקולינריה עשירה, משובחת ומושקעת במיוחד. כן, נכון האוכל הוא אישיו מרכזי בחיים.הוא במרכז ,מושקע, איכותי ועשיר כל כך. מספרים שבמרוקו  הארטישוק הממולא הייתה המנה המועדפת על המלך . בין טאג׳ין ברברי של בשר כבש עם כמהין וזעפרן ממדבר הסהרה, הארטישוק הממולא היה  בחירתו. טעם גן עדן אמיתי, תוצר של השפעות מהמטבח הספרדי והצרפתי.

IMG_8379 (1)

 העלייה ממרוקו הביאה איתה לארץ שובל עשיר של טעמים ומטבח פעיל ואנין שאף אחד לא הכיר כאן קודם. בין הגפילטפיש לממליגה שכיכבו כאן אין ספק שהמטבח  המרוקאי ניצח ובגדול. בין הקוסקוס לטאג׳ינים לסלטים בכל צבעי הקשת ,באירוח רחב לב ובית פתוח כשהשיא הוא המימונה. ועם בפסח עסקינן , אני זוכרת היטב את ההכנות לפסח בבית הורי שיחיו ,מעבר לניקיון היסודי הקבוע וצחצוח הבית והכשרתו  לחג , היה נוהל של קניות ותפריט קבוע. רגע לפני ליל הסדר ,בצהריים  נהגנו  לאכול פירה מתפוח אדמה וביצים שהעמסנו על מצה עם טרום סדר. בערב שולחן הסדר המרהיב  היה מלא בכל טוב. סלטים מכל הסוגים והמינים, בשר הלשון עם צלפים וקציצות בקר עם בצל וקינמון. מה שהכי אהבתי זה את הפסטלים שכיכבו כמו גם הארטישוק הממולא.

IMG_8381

במשך השנים שולחן החג שינה צורה ווגודל הוסיף טעם. הצטרף למשפחתי חתן נפלא שהביא עמו את אמו רחל שהביאה את הגפילטפיש הכי טעים, יחד עם חזרת חריפה אש וכבד קצוץ שהצטרפו בשמחה לשולחן החג המרהיב בביתה של אחותי סימה אשת החיל. בין מזרח ומערב בין תפילה לקריאת האגדה בנוסח ספרד ואשכנז רעבים ומצפים והנה מגיע העת לאכול ואיזה ארוחת מלכים מצפה לנו, הארטישוק הממולא תמיד להיט.

ארטישוק טרי או קפוא?

כשהייתי נערה , אימי הייתה שולחת אותי לשוק לתור אחר ירקות לחג וככה הייתי מחפשת את  הירקות המושלמים,את הארטישוקים הכי יפים .אני זוכרת שהייתי  תמיד מתמקחת עם הרוכלים  על המחיר ושבה שידיי מלוא הטנא הביתה לאמא אהובתי. את עלי הארטישוק היינו תולשים ומסירים את עלים ומנקים את השערות עד שמגיעים ללב הארטישוק .אימי נהגה להרתיח אותו עם מים ולימון ואחר כך ממלאה  את התחתית הארטישוק בקציצת בשר ורוטב לימוני בתיבול כורכום וזעפרן והרי לכם מעדן עם טעם גן עדן אמיתי. היום כשיש את הסנפרוסט הקפוא המצוין שמקל על חיינו הנשים המודרניות העסוקות.

הנה המתכון הארטישוק הממולא שעובר מדור אל דור בעדה עם שינויים קלים.

המתכון:

 2 חבילות תחתיות ארטישוק של סנפרוסט -להפשירן להרתיחן עם מים ופרוסות לימון  בתוכן לריכוך כשלוש דקות.

למלית:

 חצי קילו בשר טחון

תפוח אדמה אחד או שתי כפות קמח מצה

בצל אחד בינוני

פטרוזיליה

שתי ביצים

2 כפות שמן

2 כפות מים

חצי כפית תבלין לקציצות ,חצי כפית אגוז מוסקט,חצי כפית כמון, חצי כפית פלפל שחור,חצי כפית כורכום ,שום כתוש,

מעט מלח

לגרר או לטחון לערבב הכל ולתת לעיסה לנוח, לאחר מכן ליצור כדורים ולהדביק לתחתית הארטישוק.

IMG_0287

שלב הבא – טיגון

2 ביצים טרופות עם מעט מלח

קמח מצה

לטבול כל תחתית בביצה ופירורי קמח מצה ולטגן קלות את כולם.

IMG_8368 (1)

בסיר רחב ונמוך מכינים את הרוטב כדלקמן:

3-4 שיני שום כתושות

1 כוס מים

שלוש כפות שמן , כף של תערובת לימון כבוש

רבע כפית כורכום

חצי כפית פלפל שחור,חצי כפית זרעי כוסברה

חצי כפית מלח

פטרוזיליה קצוצה

בסיר רחב להניח בזהירות את תחתיות הארטישוק הממולא. בקערה נפרדת להכין את הרוטב עם התבלינים ,השמן .השום הכתוש והמים .לבזוק על הארטישוקים את תערובת  הרוטב ולבשל עד לריכוך  בערך כמחצית השעה.

IMG_8380_optimized

עוד מהבלוג של MichalCohenEldan

שלום עולם!

ברוכים הבאים לבלוג החדש שלי!...

תגובות

פורסם לפני 2 months
תצוגה מקדימה

FAKE NEWS FAKE TRUTH הושק השבוע במוזיאון חיפה לאמנות - לא תבואו?

FAKE NEWS FAKE TRUTH היה לי העונג להתארח עם עיתונאים בטרום השקה של אשכול התערוכות המרהיב  -FAKE NEWS FAKE TRUTH  שנפתח השבוע במוזיאון חיפה לאמנות. התערוכות שהוצגו עוסקות בנושא של אמת מול זיוף, שבשרביט האוצרות המדויקת והמשובחת - סבטלנה...

תגובות

פורסם לפני 3 weeks

בגיל 48 החל יום העצמאות שלי

רגע לפני פורים אני מתפשטת, מביטה על מסע חיי - מקרייריסטית בפריז לעמדת עקרת הבית והאמא האולטימטיבית ובחזרה אמיצה אל במת חיי. צילום: יפעת בן הרוש. הייתי צריכה לעבור מסע חיים שלם כדי לעצור ולומר לעצמי- את לא יכולה להמשיך...

תגובות

פורסם לפני 2 months

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה