המרדף אחר הגוף המושלם

ניתוח פלסטי יכול לשפר את המראה החיצוני ובכך להעלות את הביטחון העצמי. ד"ר שגית משולם ממליצה לחשוב מה הסיבות האמיתיות שהביאו אותך לרצות בניתוח לפני שאת מתמסרת לסכין המנתחים

“כך ברא אותך הטבע, עם קצת דמיון ומחשבה חופשית", נאמר בשירו של ארז הלוי. העניין הוא שלא תמיד אנחנו מרוצות ממה שהטבע חילק לנו. לעתים הוא חילק בנדיבות יתר ובמקרים אחרים דווקא במסורה. במאה ה-21 התערבות כירורגית במה שהטבע נתן היא כבר עניין שבשגרה. יחד עם זה, כל אשה המבקשת לעבור ניתוח פלסטי צריכה לשאול את עצמה האם הרצון להיות מנותחת טמון בשיפור דימוי הגוף והביטחון העצמי או שמא בבסיס הדברים נמצא הרצון להתאים לאידיאל היופי המוכתב לנו הנשים כבר מאות בשנים.  "ניתוח פלסטי יכול להיות נהדר. הוא יכול לשפר בדיוק את הדבר שמציק לך ולעזור לך להרגיש יותר נוח עם גופך", אומרת ד"ר שגית משולם, רופאה מנתחת מומחית בכירורגיה פלסטית ומשחזרת. "באותה המידה הוא יכול לעשות לנו הנשים עוול נוראי על ידי הנצחת סטריאוטיפים של מודל יופי שהוכתב לנו במשך מאות שנים של הגמוניה גברית. ההבדל בין השניים הוא לא תמיד ברור לאשה המבקשת לעבור ניתוח. התפקיד שלנו כרופאים הוא לקחת אחריות ולדעת להגיד לא כאשר הסיבה לניתוח אינה מוצדקת או שהציפייה מתוצאת הניתוח אינה ריאלית ואינה טבעית".

ניתוח פלסטי יכול להיות נהדר, או לעשות לנו עוול נוראי. ד"ר שגית משולם (צילום: גלית סבג)

ההגמוניה הגברית עליה מדברת ד"ר משולם באה לידי ביטוי גם בקרב מי שבוחרים בכירורגיה פלסטית כמקצוע. "אני מאמינה שכירורגית פלסטית נשית מבינה בצורה עמוקה יותר את הגורמים הרגשיים-נפשיים-פיסיים שבעקבותיהם אישה מבקשת ניתוח. בשל כך היא קשובה יותר ומדברת בגובה העיניים. זו כירורגיה שמכבדת ומעריכה את השונות שלנו הנשים האחת מהשניה ולא מנסה להצמיד אותנו לאיזה מודל אחיד של גוף אידיאלי. האני מאמין שלי ככירורגית פלסטית אישה העוסקת בניתוחי חזה הוא שאף אחד לא צריך לדעת שעברת ניתוח פלסטי, גם לא על חוף הים. החזה שלנו הוא לא אקססורי להתהדר בו. אם איננו מרגישות עמו בנוח אפשר לבקש שינוי, זה לגיטימי, אבל שינוי שיתאים למי שאת ולמבנה הגוף שלך".

בשל אותה אג'נדה רפואית ואישית, ד"ר משולם סירבה לא פעם למטופלות שהגיעו אליה בדרישות קיצונית. "אם פונה אלי בחורה להגדלה ומבקשת להגיע לתוצאה לא טבעית, גדולה באופן משמעותי ביחס למבנה הגוף שלה, אני מסרבת לנתחה. ולהפך, אם פונה אלי אישה עם שד גדול מאד להקטנת חזה ומצפה לקבל שד קטנטן אני מסרבת לנתחה. בכירורגיה פלסטית כל ניסיון לעבור מקיצוניות אחת לקיצוניות ההפוכה בהכרח ייתן תוצאה לא טבעית ולא יפה. אנחנו חייבים לזרום עם מה שהטבע נתן לנו. אפשר לעדן ולשנות אבל שום דבר לא בצורה קיצונית".

שינוי שיתאים למי שאת ולמבנה הגוף שלך (שאטרסטוק / puhhha)

ככלל, ד"ר משולם מאמינה שאין לבצע ניתוחים פלסטיים לפני גיל 18, אולם יש כמה מקרים יוצאי דופן בהם היא דווקא כן תברך על הניתוח. "יוצאי הכלל היחידים הם בנות צעירות עם שדיים אסימטריים או בנות עם ג'יגנטומסטיה (שדיים גדולים מאד מאד). אלו שני מקרים שיכולים להביא למצוקה נפשית קשה בגילאי בית הספר התיכון, להסתגרות והימנעות מפעולות חברתיות. לכן במקרים כאלו במידה והם אכן גורמים למצוקה נפשית אני מסכימה לנתח כל עוד יש בגרות רגשית והבנה לגבי התהליך שהנערה עתידה לעבור".

לצד הצורך בניתוח, חשוב גם לשים לב לשאלה מי יהיה אחראי למראה החדש. "כשאשה פונה ליעוץ בנוגע לפרוצדורה שהיא מבקשת לעבור היא צריכה לשים לב שהרופא בו בחרה נותן לה את כל הזמן שהיא זקוקה לו", אומרת ד"ר משולם. "היא צריכה לשאול את עצמה האם יש בידיה את כל המידע הדרוש על פרטי הניתוח, ההחלמה והסיבוכים שיתכנו במהלך הדרך. כדאי תמיד גם להקשיב לתחושת הבטן שלך מעבר לשיקולים הרציונליים. עליך להרגיש שלמה במאת האחוזים עם הניתוח ועם המנתח שבחרת. אל תתפשרי על פחות".

 רגע לפני שאת מחליטה על ניתוח, שקלי היטב את הסיבות (שאטרסטוק / Africa Studio)

אז בפעם הבאה שאת מביטה במראה, מטה את הראש מעט ומדמיינת איך ייראה הגוף אחרי הניתוח, עצרי לרגע. חשבי מדוע בכלל את רוצה לעבור את ההליך, שאלי את עצמך האם את קיבלת את כל האינפורמציה הנוגעת לניתוח, כולל הסכנות הכרוכות בו והאם מי שיהיה אחראי על השינוי הגופני אכן ראוי לאמון שאת נותנת בו. רק אחרי שתהיי שלמה עם הנקודות הללו, תוכלי לעצום את העיניים בחדר הניתוח, בידיעה שבעוד כמה שעות הגוף שלך יראה בדיוק כמו שתמיד רצית.

עוד על ניתוחים פלסטיים וכירורגיה פלסטית נשית, באתר של שגית משולם