לקראת החגים: הכן עצמך למפגש המשפחתי

לכל משפחה יש בעיות ומורכבויות משלה, אבל יש שלוש בעיות נפוצות שמשותפות לרוב המשפחות. ד"ר גיל מאור מציע כללים וכלים להתמודד עם הקשיים ולצלוח את הארוחה המשפחתית בשלום

מאת ד"ר גיל מאור

עברנו את ראש השנה האינטנסיבי והארוך. גם אחריו, לאורך כל החודש הקרוב יתכנסו מאות אלפי בתי אב לארוחות חג ושבת משפחתיות שמהוות הזדמנות פז להתעדכן עם בני המשפחה, להעלות חוויות וזיכרונות משותפים וליהנות מארוחה דשנה. מצד שני, ארוחות כאלו יוצרות גם מתח גדול בעיקר סביב גורמי מחלוקת משפחתיים.

נכון, לכל משפחה יש את הבעיות והמורכבויות הייחודיות לה, אך במבט-על בכל המשפחות ניתן להבחין בשלוש בעיות שכיחות שעולות מחדר הטיפול ומקבלות תוקף גם בסיפורים ברשתות החברתיות. מתחים עם הגיסים והגיסות, פערים תרבותיים סביב מסורת והלכה וכן קשיים אובייקטיביים עם בני משפחה הסובלים מבעיות קשב וריכוז. ריכזתי למענכם מספר כללים וכלים להתמודד עם הקשיים הללו ולצלוח את ארוחות החג המשפחתיות – בשלום.

אפשר לצלוח את ארוחת החג בשלום (צילום: שאטרסטוק / Jack Frog)

אמא שלי צלצלה, הולכים אליה לחג?

שאלה שנשאלת לעיתים חודשים רבים לפני החג היא "אצל מי נחגוג השנה?". יש מצד אחד רצון של בני הזוג לחגוג עם הוריהם, אך כאשר הורים לא מארחים אלא מתארחים זה מוביל לסכסוכים בין האחים, מי יזכה לארח השנה את ההורים. לרוב, תכנון מוקדם של החגים תוך התייחסות גם לאחים ולאחיות של בני הזוג מאפשר היערכות מערכתית. במידה ואין נכונות משפחתית לעשות זאת, כדאי שבני זוג ישוחחו יחד על מתי נוח להם לארח, וליזום שיתוף את האחים בהחלטה מתוך יוזמה "אני אארח את ההורים בראש השנה, אני מבקש שתתארגנו לארח את ההורים בפסח, כי אותו נחגוג עם ההורים של בת הזוג".

קונפליקטים משפחתיים (צילום: שאטרסטוק / Syda Productions)

"איתו אני לא יושב ליד אותו שולחן"

הגורם השכיח ביותר למריבות סביב שולחנות חג הוא אחים שלא מסתדרים עם בני הזוג של בני המשפחה. לעיתים מחלוקות ואידיאולוגיות שונות יכולות להביא למתח עם בני הזוג של האחים. כדי להימנע מאווירה של ריב רצוי לבצע תיאום ציפיות עם המארחים ולבקש מהם לנווט את הדיונים בשולחן על נושאים שאינם במחלקות ולארגן את סדר הישיבה בשולחן כך שהכוחות שעלולים להיות עוינים יופרדו. חשוב לבצע גם תיאום ציפיות עם האח/האחות ולבקש את עזרתם בהכנת בן הזוג הנגדי לקראת הארוחה תוך התייחסות לנושאים במחלוקת.

"אין לי כוח לכל הברכות האלה אצל ההורים שלך"

פער מצוי מאוד קיים בין על פערים שקיימים בין בני הזוג בנושאי מסורת והלכה. בד"כ זהו גורם שעולה במשפחות בהם אחת מהמשפחות מסורתית (או דתית) והשנייה חילונית. בחגי ישראל וסביב סעודות החג ברכות רבות וקטעי קריאה, אך לאלו ללא משיכה להיבט היהודי של החגים טקסי החג מובילים לאי שקט ולעצבנות. לעיתים יש הבוחרים בפתרון של להגיע לאחר הברכות ישר לארוחה, מהלך שמוביל למתח אצל המשפחה המסורתית בנוגע לאי כיבוד המסורת והמארח. אפשר לשאול ובעדינות כמה זמן צפויים לקחת כל ענייני הברכות, ולתרגל תרגילי הרפיה בזמן הברכות, לא צריך להתכוון למשמעות הדברים ולקחת חלק פעיל כדי לכבד את המשפחה.

 איך מתמודדים עם חוסר שקט של ילדים בארוחה? (צילום: שאטרסטוק / Rus Limon)

"תראה איך יוסי ישב כל הארוחה, ההורים שלי שוב יחנכו אותנו"

בעיה שהופכת להיות נפוצה יותר ויותר היא ההתמודדות של המשפחה ולרוב האנשים המבוגרים יותר עם נכדים להם יש אבחנות קלינית כמו הפרעת קשב. הבעיה בקרב ילדים הסובלים מהפרעת קשב מקשה על ההורים – מאחר שמדובר בהפרעה שקופה, שאין לה מדדים רפואיים שאפשר הסביר למשפחה שיש בעיה. ארוחות החג הן התגלמות הבעיות בהפרעות הקשב: עומס חושי, ישיבה ממושכת, נמרצות מחד ואי-תשומת לב לדברים מאידך.

הדבר מביא את הורי הילד למתח גדול לפני הארוחה. באופן שגוי רבים מהם מבצעים הכנה מופרזת עם הילד, כל שהדריכות שלהם במהלך הארוחה עוברת לילד וגוררת תגובתיות מופרזת לניואנסים קטנים בהתנהגותו. כדאי לבצע עם הילד שיחת הכנה לקראת הארוחה. מי יהיו הנוכחים, מה חוגגים ולקבוע עם הילד סימנים מוסכמים לקימה מהשולחן. ללא קשר, יש להכין את ההורים המארחים באבחנה של הילד ומשמעותה ולבקש לא לחנך את הילד או אותם בנוכחות הילד. רצוי ביום האירוע לבצע עם הילד הנדון הכנה נוספת לארוחה הצפויה בערב. כדי להקל על הילד רצוי להקדים את היציאה מהבית, להגיע לארוחת החג מוקדם כך שיתאפשר לו זמן הסתגלות.

ארוחת חג יכולה להיות הזדמנות למפגש משפחתי משמח ומלא חוויות או מפגש מלא דאגות ומתח. היערכות מוקדמת ותיאום ציפיות יכולה לסייע לכם להתמודד עם זה, להתכונן למקומות בהם יש מחלוקת ולעבור את ארוחת החג בשלום.

מועדים לשמחה!

ד"ר גיל מאור (אלבום פרטי)

** הכותב הוא מרצה באשכול לקויות למידה של החוג לחינוך באקדמית גליל מערבי