הבלוג של מיטל גבע אוחיון- להיות חבר/ה של הגוף

דיאטנית שמנסה לגדל ילדים בריאים

דיאטנית קלינית שלא מאמינה בדיאטות. מפתחת שיטת "להיות חבר/ה של הגוף": טיפול קבוצתי ופרטני, ע"י חיבור בין הגוף הפיזי, הרגשי, השכלי והאנרגטי. מרצה לתזונה במכללות ועורכת מדעית של ספרי בריאות. גרה בגליל ואמא ל-3 שאוכלים די בריא... +עוד

דיאטנית קלינית שלא מאמינה בדיאטות. מפתחת שיטת "להיות חבר/ה של הגוף": טיפול קבוצתי ופרטני, ע"י חיבור בין הגוף הפיזי, הרגשי, השכלי והאנרגטי. מרצה לתזונה במכללות ועורכת מדעית של ספרי בריאות. גרה בגליל ואמא ל-3 שאוכלים די בריא (: http://www.meitalgeva.com/ [email protected] 054-5468619

עדכונים:

פוסטים: 39

החל מנובמבר 2010

מוצרי חלב. אולי הנושא התזונתי הכי שנוי במחלוקת. חלק מחברותי הדיאטניות בוודאי ירצו לסקול אותי ביוגורט 0% שומן, אבל מה לעשות. בעיני מוצרי החלב הם חלק מתעשיית המזון. וזה אומר הרבה פרסום, הרבה כסף הרבה כוח והרבה השפעה על המדע. מעט אמת. אני אומרת לא לשלושה ביום, מקסימום שלושה בשבוע, או בחודש.

19/03/2011

זה כבר לא סוד שההתערבות שלנו בטבע מתגלה בד”כ כלא בריאה, בלשון המעטה.

אמנם זה לוקח לפעמים 60 שנה (ראו מקרה המרגרינה), אבל בסוף האמת יוצאת לאור.

בטוחה שכך יקרה גם עם מוצרי החלב.

ונתחיל עם כמה עובדות מעניינות.

מי ראה אריה מורעב שיונק מלביאה?

שמתם לב שאנחנו היונק היחיד שממשיך לשתות חלב גם לאחר סיום תקופת הינקות?

שמתם לב שהחלב שאנחנו שותים הוא של יונק אחר לגמרי, שלא ממש דומה לנו גנטית?

נכון שאנחנו מיוחדים בהרבה דברים. אבל אם זו לא הפרה בוטה של חוקי הטבע,

מה כן?

בטבע החיות אוכלות רק את מה שנועדו לאכול. כך קורה, במפתיע, שהן לא אוכלות מזון בגלל שהפרסומת שלו היתה מהממת, וגם לא בגלל שמפעל המזון הוסיף לו ויטמינים סינטתיים.

גם במצבי רעב קשה, חיות בוגרות בטבע  ל ע ו ל ם לא ישתו חלב של נקבות מניקות כדי לשרוד.

ואנחנו?

אוכלים מוצרי חלב בכיף. גם בגיל הזיקנה. למה?

כי זה טעים, מלא בסידן, ובחלבון, כי זה מונע השמנה, בונה מסת שריר, מוריד לחץ דם, מונע סרטן המעי הגס, עוזר למערכת העיכול, כי ההמלצה היא שלושה ביום.

אז תכף נפריך אחת אחת את ה”עובדות” האלו.

האם ידעתם שהחלב הוא תרופת פלא, שעוזרת נגד כל תחלואי המאה ה-21?

מכון תנובה למחקר הוא מכון חזק כלכלית. גם מכון דנונה לא מפגר אחריו.

האקדמיות, לעומת זאת, סובלות מחוסר תקציב.

פרופסור שרוצה להוציא מחקר בנושא תזונתי מסויים צריך לחזר אחרי תקציבים, ולעיתים סטודנטים לתואר שני ושלישי יוצרים קשר עם חברות מזון ותוספי תזונה שיעזרו להם במימון המחקר.

האם אפשרי שמחקר שממומן ע”י חברת תנובה או שטראוס, ובודק פאן בריאותי כזה או אחר של גבינה, יניב תוצאות שליליות? תוצאות שיאמרו שמוצר החלב גרם נזקים בריאותיים?

שאלה רטורית.

ולכן, כשקיבלתי לביתי לפני מספר חודשים חוברת מדעית לדיאטניות בנושא מוצרי חלב, הזדעזעתי.

דוקטורים ופרופסורים מתחום התזונה הקלינית והרפואה, כולם משבחים ומהללים את מוצרי החלב.

על פי החוברת, אין כמעט תחום בריאותי שהחלב לא משפיע עליו לטובה.

כשפותחים את החוברת הפאזל מסתדר- הכותבת הזו היא יועצת מדעית למועצת החלב, זה ראש אגף מחקרים במכון תנובה למחקר, זו מנהלת מכון דנונה והאחרת היא הרכזת המדעית שלו.

שקיפות?

לי זה לא נראה שקוף. זה נראה יותר כמו לבן.

אה,כן, לבן כמו חלב.

אז למה לא?

אין זה סוד שבמזון יש אנרגיות שמשפיעות עלינו. נתחיל בהן.

חשבתם פעם מאיפה מגיע החלב שאתם שותים?

העגל מופרד מהפרה בלידתו.

הוא מקבל תחליף חלב זול, והפרה מתחילה לשמש אותנו כמכונה ליצור חלב.

רפתנים מספרים, שהפרות גועות בעצב ובמצוקה כ-3 ימים אחרי הפרידה קורעת הלב ונוגדת הטבע.

תהליך החליבה הוא תהליך אגרסיבי ואכזרי.

הפרות נחלבות מספר פעמים ביום, העקרון פשוט- כמה שיותר חלב בכמה שפחות זמן. יש הבדל גדול בין יניקה לבין חליבה. מאוד נפוץ למצוא פרות שסובלות מקרעים, בעיות כלי דם ודלקות עטינים, בגלל החליבה האגרסיבית. בנוסף הן סובלות מצליעות ונכויות בשל כובד העטינים, שהוא הרבה מעל הכובד הנורמלי בטבע.

פרה בטבע מפיקה כ-6 ליטר חלב ביום.

פרה ברפת המודרנית- 50 ליטר.

נגד חוקי הטבע, כבר אמרנו?

נזכיר רק במילה כיופים נוספים שעוברות הפרות ברפת- חיתוך קרניים, צריבת מספר ע”י כוויה עם חנקן נוזלי (בהרדמה על פי חוק רק משנת 2002) ועוד.

כך שהקוטג’ וחבריו מכילים אנרגיות של סבל.

בחייאת, עזבי אותנו מאנרגיות, תני קצת מדע

אוקי, אז למדעיים שבינינו-

מדע הנוטריגנטיקה והנוטריגנומיקה כבר לא חדשים בעולמינו. הם חוקרים את השפעת התזונה על הגנים שלנו ולהיפך (איזו תזונה מתאימה לבעלי גנים שונים).

כבר ידוע שאצל האמריקאים יש השפעות גנטיות שמקורן בתירס (שמן תירס, קמח תירס, וסירופ תירס נמצאים כמעט בכל מזון מתועש שם). הגנים שלהם הולכים ונעשים תירסיים.

לא בדקתי את המחקרים בנוטריגנומיקה לאחרונה, אבל לא נשמע לכם הגיוני שחלב פרה, שמכיל חומצות גרעין (=נוקלאוטידים= חומר גנטי) שמיועד לעגל, נכנס לגופינו, שנה אחרי שנה, חודש אחרי חודש, יום אחרי יום- ולא ישאיר שם את אותותיו?

אצלינו. בגרעין של כל תא ותא בגוף שלנו.

ברור שכן.

מה לגבי חלב כמקור לחלבון?

אדם מבוגר צריך 0.8 גרם חלבון לכל ק”ג ממשקל גופו ליממה.

כלומר 56 ג”ר חלבון, לאדם ששוקל 70 ק”ג.

בפועל אנו צורכים הרבה יותר מזה. חלקינו מכפילים את צריכת החלבון המומלצת, בעיקר ע”י אכילת מזון מן החי.

התוצאה?

עומס יתר על הכבד (שאחראי למליון תפקודים בגוף, ובין השאר לפינוי רעלים מהגוף), על הכליות ועל הגוף כולו.

אז שאף אחד לא יספר לי כמה חלבון יש בחלב וכמה זה חשוב.

אוקי, ומה עם הסידן???

בחלב יש סידן.  זו עובדה שניתן לבדוק בכל מעבדה פשוטה.

אך במוצרי החלב יש כמות גדולה של נתרן (צריך שהגבינה תהיה מלוחה וטעימה, לא?). נתרן גורם להפרשה מוגברת של סידן בשתן.

יש בהם גם כמות גדולה של זרחן (במיוחד בגבינות צהובות ומותכות) שמתחרה בסידן על ספיגה במעי וגם בעצם.

ופה אני רוצה להוסיף אמירה מעומק הלב.

כשהתחלתי להיות דיאטנית, לפני לא מעט זמן (13 שנה), ונתתי הרצאות העוסקות בצפיפות עצם, שכיחות המחלה היתה אחת ל-4 נשים ואחד לעשרה גברים.

מאז, נאלצתי לשנות את הנתונים במצגות שלי כבר פעמיים- כיום השכיחות עומדת על אחת לשתי נשים (!!!) ואחד לשבעה גברים.

אז מה זה אומר? שאנשים אוכלים פחות ופחות מוצרי חלב? לא נראה שנהפוך הוא. הפרסום והחשיפה לעניין הסידן הולכים וגדלים, ההמלצות לצריכת סידן הולכות וגדלות עם השנים ועמודות היום על כמות כמעט בלתי אפשרית.

הלו!!!!

אנחנו סובלים מבעיות בצפיפות העצם שלנו בגלל אורח חיים לקוי ולא בגלל מעט מוצרי חלב!!!

ובראש וראשונה חוסר התזוזה שלנו. אחריו כמויות הנתרן המטורפות, אחריו הזהירות מחשיפה לשמש (ברור. אם צריך לבחור בין סרטן עור לאוסטאופורוזיס…) ויש עוד רשימה ארוכה.

אי אכילת מוצרי חלב לא ברשימה שלי. במשך שנים ארוכות אנשים צרכו או לא צרכו מוצרי חלב, כתלות באיזור מגוריהם וסבלו הרבה פחות מאוסטיאופורוזיס.

ואם כבר הזכרנו זאת- מול כל מחקר התערבות קטן ולא משכנע,שמראה שיפור בצפיפות עצם עם אכילת מוצרי חלב, יש מחקרי אוכלוסייה גדולים שמראים שדווקא במדינות בהן אוכלים הכי הרבה מוצרי חלב (פינלנד, שוודיה, נורבגיה) שכיחות  מחלות צפיפות העצם עולה בהתמדה, למול מדינות שבהן לא נוגעים כמעט במוצרי חלב (המזרח הרחוק).

אבל אומרים שמוצרי חלב תורמים להרזייה, לבניית מסת שריר, למניעת סרטן המעי הגס, להורדת לחץ דם….?

נכון, אומרים.

וזה מגובה גם במחקרים.

צריל לבדוק באותיות הקטנות מי מימן אותם.

הרזייה?

יש המון סיבות למגיפת ההשמנה. בראש וראשונה השפע שבו אנו חיים, המזון המתועש וכמובן אכילה רגשית. האם זה שהסידן נכנס לתא השומן ומעכב בו איזשהוא אנזים, יגרום לאנשי המערב בכדור הארץ לרזות?

יש לי תחושה שלא ממש.

מה לגבי בניית מסת שריר?

בחלב יש חומצות אמינו מסועפות שידוע שתורמות לבניית שריר. אז מה? זה כמובן קורה רק אחרי אימון כוח. גם הקראטין שבבשר עושה זאת, ואני עדיין לא חושבת שכדאי לאכול בשר. דבר נוסף, כל אבקות החלבון שהמאמנים מנסים להעמיס עלינו בחדר כושר (חלקן מבוססות על חלבון חלב) מעמיסות על הכבד והכליות ולא מומלצות.

סרטן המעי הגס?

יש מספר מזונות שחד משמעית מורידים את הסיכון לו. למשל מזון צמחי (בזכות הסיבים התזונתיים, נוגדי החמצון ועוד), וכאלו שמעלים את הסיכון (בשר אדום).

במספר מחקרים שעקבו אחרי אחרי אנשים לאוך שנים, ראו שצריכת מוצרי חלב הורידה גם היא את הסיכון. דעתי?

סביר להניח שאנשים שאוכלים בריא וצורכים ירקות ופירות, יצרכו גם יותר מוצרי חלב, בשל ההמלצות היום. כדי לדעת מה באמת השפיע עושים מעין “בידוד” סטטיסטי לכל גורם. אבל זה רק בידוד סטטיסטי. הגוף לא באמת מבודד כל מזון אלא מושפע מהכל.

מה עם הורדת לחץ דם?

תזונת ה-DASH הידועה, שממליצה על אכילת הרבה מנות ירקות ופירות ומעט מזון בשרי ליום התבררה שמפחיתת לחץ דם מופלאה. בתזונה שולבו גם 3 מנות חלב ליום, שהיוו חלק ממנו.

אין לי ספקות שהתזונה נמצאה כיעילה. אך מה לגבי תזונה שמכילה באופן כללי פחות מוצרים מן החי? אולי שווה לבדוק השפעה של תזונה כזו על לחץ הדם שלנו.

ומערכת העיכול?

אין גרוע מחלב למערכת העיכול. בעצם יש, אבל הוא עדיין במקום מכובד ברשימה.

חלב מכיל סוכר בשם לקטוז, שלרב בני האדם יש מחסור בו (הרי אנחנו לא אמורים לצרוך חלב בגילנו). המחסור באנזים שמפרק לקטוז (לקטאז), גורם לשלשולים, כאבי בטן, גאזים ונפיחות.

היום מוסיפים למוצרי החלב חיידקים פרוביוטיים, שעוזרים בשיקום פלורת המעי הפגועה. פגועה מתזונה לקוייה, ממתח, מקרינה.

חיידשים פרוביוטיים אפשר לקחת גם בקפסולות. ועוד דבר- להרבה מוצרי חלב מוסיפים את המזון של אותם חיידקים כדי יאריכו ימים בתוך היוגורט. המזון הוא סיבים תזונתיים (קראו על גבי היוגורט, זה נקרא אינולין או FOS או פרוקטואוליגוסכרידים).

אם היינו פשוט אוכלים יותר סיבים= יותר פירות וירקות טריים, החיידקים היו באופן טבעי משתרשים יותר במעי שלנו ואולי לא היינו זקוקים לתוספות הללו.

בטח שלא בליווי חלב.

ועוד משהו

חלב על פי הרפואה הסינית.

כולנו כבר יודעים את כוחה של רפואה זו, ויודעים שדיקור אחד יכול להעמיד אותנו על הרגליים כמו ש-5 תרופות קונוונציונאליות לא יעשו, וללא תופעות הלוואי….

ובכן, לפי הסינים חלב הוא מזון בעל אנרגיות מקררות ויוצרות ליחה (רב הבעיות שלנו היום בעולם המערבי נוצרות מעודף ליחה), ומעמיס על הטחול.

ברפואה הקונוונציונלית חלב לא נמצא כיוצר ליחה במערכת הנשימה. אבל ליחה יכולה להצטבר גם המקומות אחרים בגוף, על פי הרפואה הסינית.

אז מה את אומרת? שחלב זה רעל?

לא.

אני פשוט לא חושבת שהסגולות המיוחסות לו נכונות כולן.

אצלי בבית יש מוצרי חלב. מעט. הילדים שלי שותים בעיקר תה צמחים וכך גם אני.

אני לא קונה כמעט אף פעם מעדנים (שבעיני הם ממש כמו ממתק). גבינות- קופסא אחת לשבוע של קוטג’ או גבינה לבנה.

משתדלת שעל השולחן תהיה טחינה, הרבה ירקות ושהילדים יאכלו אגוזים ושקדים, ויהיו פעילים פיזית.

מעבר למדע, אני אוהבת לעבוד הרבה עם אינטואיציות. בטיפול המקצועי שלי ובכלל בחיים. בד”כ זה מוכיח את עצמו.

מוצרי חלב לא באים טוב באינטואיציות שלי.

אז בין 3 ביום או 3 בשנה, אני אומרת שלושה בחודש או בשבוע. תחליטו בעצמיכם.

העיקר לא להגזים, ולא להאמין לזו שאומרת:”אקטיביה אחותי, אצלי זה עבד פצצה!”.

בסה"כ חלב. בואו לא נגזים

לא משקה קסמים. כולה נוזל שיצא מעטין של פרה

עוד מהבלוג של מיטל גבע אוחיון- להיות חבר/ה של הגוף

תצוגה מקדימה

ילד טוב משאיר צלחת ריקה (?)

שלום לתמימות חשבתי שהעניין הזה עבר מן העולם. כנראה שאני תמימה. לדביבונת הקטנה שלי יש בגן סייעת שאני מאוד מחבבת. היא חמה ואוהבת, ועזרה לה מאוד לעבור את תקופת ההסתגלות הלא קצרה...

תצוגה מקדימה

על שכנים, על תזונה ומערכת ה…חינוך (?) ועוד

להעיר את מי שלא רוצה להתעורר (?) השבוע ערכתי מפגש חוויתי בנושא תזונת ילדים, בישוב שלי. אני בד"כ לא אוהבת לערבב שמחה בשמחה.  עד היום נמנעתי מלערוך הרצאות, סדנאות או כל דבר אחר שקשור למקצועי בישוב. הפעם היו לי אינטרסים...

תצוגה מקדימה

העם! דורש! צדק תזונתי!!!

תכתבי על ראש השנה, התחלות חדשות, מזון אורגני, את יודעת.... השבוע פנו אלי כדי שאכתוב כתבה לביטאון של אחת מרשתות המזון האורגני. אחרי התלבטות, הבנתי שאני לא מספיק מבינה במזון אורגני כדי לשלוף כתבה מהשרוול, והחלטתי לסרב. "נו"...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה